Vreau bun simț evreiesc, nu nesimțire!

Pe 19 iulie, BNR a pus în circulaţie, în scop numismatic, cinci monede din argint dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu.

Radu Ioanid, directorul Holocaust Memorial Museum din SUA, a solicitat într-o scrisoare trimisă guvernatorului BNR Mugur Isărescu să scoată din circulaţie moneda dedicată patriarhului Miron Cristea (1925 – 1939), pe motiv că acesta ar fi avut vederi antisemite.

Patriarhul, care a deţinut şi funcţia de premier în perioada 1938 – 1939, a retras cetăţenia română a circa 225.000 de evrei, care reprezentau 37% din populaţia de origine evreiască din epocă.

Bun, dar milioanelor de amerindieni exterminați, cine le plânge de milă? Nici nu vreau să-mi amintesc de genocidul armenilor din 1915, moment când au fost exterminați peste 1.5 milioane, o treime din numărul total al poporului armean. Oare dându-se cei mai victime, nu simt penibilul situației? Se pare că nu!

Din neant, la 14 mai 1948, a luat ființă statul Israel, ce vor mai mult? Urmând logica domnului Radu Ioanid, Richard Wagner ar trebui interzis, iar toate partiturile sale arse … cunoscătorii știu despre ce e vorba, dacă nu, click sau google`it!

Eu înțeleg, au suferit și este atât tragic cât și regretabil ce s-a întâmplat, dar nu sunt evreii miezul, pe bune! Au fost multe alte popoare care au suferit infinit mai mult, iar unele au fost exterminate sau sunt pe cale de a dispărea împreună cu zestrea lor culturală.

A reacționa la fiecare detaliu care-ți lasă impreasia că e contrar ție, arată starea ta de spirit și paranoia din mintea ta, ba chiar și răutatea din inimă. Nu cred că există cineva care să te mai persecute, frate evreu, dar tu îți crești fii în spiritul ăsta, de a mă urî și disprețui pe mine pentru greșelile părinților mei.

Persoanele întregi la minte încep să se sature de acest strigăt continuu al tău și tare-mi e frică să nu pățești precum cel din fabulă care tot striga „lupul!”, iar când va fi treaba serioasă, nu o să te mai creadă nimeni, deși să dea Dumnezeu să nu fie așa, dar o zic de dragul comparației!

Trecutul este istorie, iar evenimentele pe care le blamezi nu-s excepții. Cumva s-a uitat momentul când Erihonul a fost cucerit de către evrei și „tot ce era viață” a fost nimicit pentru că așa poruncise Dumnezeu? Tot! Cumva campaniile militare romane au fost pașnice? Dar cele de pe continentul negru sau din India?

Zic doar că sunt unii ce se vor simți jigniți pentru simplul fapt că îi agresezi zilnic … pe ei și istoria lor. Răspund ei pentru faptele strămoșilor? Ok, am reținut, nu se va mai repeta, dar nu-mi scoate ochii zilnic pentru ceva ce nu am făcut eu și lasă-mă să mă bucur de brumă de evenimente și personalități mărețe pe care le am!

5 thoughts on “Vreau bun simț evreiesc, nu nesimțire!

  1. Deci da. Io nu te mai pot citi pe matale. Păi prietenii lu’ doamne ..doamne au drepturi, DA? Cine te crezi tu să-i comentezi în halul ăsta. Nu permit. Să ți se retragă permisul de wordpress. Ești antisemit. Huo.

  2. Culmea e ca toti avem drepturi, iar pentru a le face lor un bine trebuie sa suport eu un rau? De ce sa se scoata moneda aia? Ce treaba au ei cu mine? Bat pariu ca din cauza monezii aleia o sa se faca niste lagare de munca pentru evrei … moneda aia e diavolul! 😛

    Clar, atisemit sunt si nu alta! :))) Dar turcii si tatarii care au ingenunchiat tarile romane niste sute de ani, cum sunt?

    Te mai astept pe aici ca o sa ma caiesc si promit ca nu mai zic nimic rau de evrei, dar de negri si tigani am voie? 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *