Sfânta Marie Mare – sărbătoare și tradiții

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscuta popular ca Sfanta Marie Mare, Santamaria sau Uspenia (in anumite regiuni ale Moldovei) si se pregateste temeinic printr-un post de 2 saptamani mai inainte.
In dimineata sarbatorii, crestinii, mai cu seama femeile, merg la biserica cu fructe – prune, struguri, si cu faguri de miere, pe care le slujesc si le impart de sufletul celor trecuti in nefiinta; se pot face si alte pomeni, se merge la cimitir si se tamaiaza mormintele.

O alta traditie este ca in aceasta zi sa se culeaga unele flori si sa se puna la icoana Preacuratei – caci asa ar deveni bune de leac.

In casele ce au fete taman bune de maritat, icoana Fecioarei se spala cu flori de busuioc pentru ca fetele sa aiba noroc cu un flacau cumsecade, harnic si dragastos.

Tot acum se culege navalnicul – o planta care creste in locuri ascunse din paduri, iar cei in varsta stiind mai bine aceste locuri, o culeg si le-o daruiesc fetelor tinere ca sa aiba parte de un sot cum se cuvine; asa ca fetele poarta asupra lor navalnicul – ce se crede ca ar avea puterea de a aduce cat mai multi petitori.

0 thoughts on “Sfânta Marie Mare – sărbătoare și tradiții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *