23 thoughts on “Ar merge chestia asta? Plus că mai e și verde!

 1. Deși laudabil talentul de desenator, nu, angrenajul sugerat nu va funcționa 🙂

  A trăit un nene, cu mulți ani în urmă… Newton se numea. Și acest nene a debitat trei legi ale mișcării cunoscute sub numele generic de ”Legile lui Newton” (intuitiv, nu? 😀 ), care sună cam așa:

  1. Un obiect va rămâne în mișcare sau repaus atât timp cât asupra sa nu acționează o forță exterioară.
  2. Forța aplicată unui obiect este direct proporțională cu accelerația.
  3. Pentru fiecare acțiune aplicată există o altă acțiune opusă, egală ca forță și intensitate.

  Magnetul exercită o forță orizontală asupra mașinii. Conform celei de-a treia legi, și mașina exercită o forță asupra magnetului. Cu alte cuvinte, ca magnetul să atragă mașina și mașina trebuie să atragă magnetul. Forțele sunt egale și opuse.

  În schița ta, și brațul care susține magnetul exercită forțe orizontale, spre exterior, împingând atât împotriva magnetului cât și a mașinii cu forțe egale. Toate aceste forțe se anulează una pe alta.

  Și pentru că asupra angrenajului desenat nu acționează forțe externe, mașina nu se va mișca 🙂

  Dacă scoți brațul care susține magnetul, cele două obiecte se vor atrage până când se vor atinge, dar centrul masei întregului sistem nu se va modifica. Asta înseamnă că angrenajul mașina – magnet nu se va mișca înainte.

  Mâine dăm teză! 😀

 2. Sa mor de am inteles ceva … stai sa recitesc intregul comment! :))

  1. desenul nu-mi apartine, l-am furat de pe un site pt ca mi s-a parut genial … si este! 😀

  2. magnetul ar atrage masina, corect? corect! daca magnetul ar sta pe loc masina s-ar duce spre el pana s-ar lipi. corect? corect! dar daca magnetul se indeparteaza cu aceeasi viteza cu care masina vine spre el, el nu ar merge continuu? eu zic ca da, iar fizica n-am facut din clasa a X a si atunci aveam o ora pe sapt .. probabil se vede! 😀

  eu nu stiu legile alea, dar logica spune ca ar trebui sa fie cum imi imaginez eu … adica desenul.

  e ca si cum as atrage o moneda de pe masa cu magnetul … pai o trag pana se termina masa … care-i problema?

  cum ziceam, stai sa recitesc commentul tau, poate ma prind! 😛

  Cu alte cuvinte, ca magnetul să atragă mașina și mașina trebuie să atragă magnetul. – pai magnetul e mai puternic decat … adica atrage masina aia ca e un super magnet, unde-i problema? pls, explica-mi ca la prosti! 😀

  Aaaa, tu zici ca problema e ca magnetul e legat de masina si astfel trebuie sa se traga si pe el … si d-asta nu merge. un magnet suspendat care s-ar misca in fata masinii ar fi perfect, nu?

  Uite alt exemplu … daca o masina ar sta in fata masinii din desen cu un magnet legat de portbagaj, ar trage-o moca, nu? si ar fi ok … iar la randul ei masina asta cu magnet sa fie trasa de alta cu ub magnet mai tare si tot asa!

  Bine ca merge aia cu magaru si cu morcovu …. pe aia cum o explici? :))

 3. Viața bate filmul și, deși logica îți spune că jucărica ar funcționa, din păcate nu o va face… ever!

  Dacă tragi o monedă pe masă cu magnetul, deja acționează o forță externă (tu) iar magnetul nu este legat de monedă prin niciun intermediar.

  Un magnet suspendat în fața mașinii iar nu na face parte dintr-un angrenaj complet, el va fi susținut și mișcat de o forță externă care nu afectează și mașina în același timp.

  Lanțul de mașini care s-ar trage una pe alta nu funcționează pentru că întotdeauna prima mașină nu va fi trasă de nimeni. Iar dacă ele formează un cerc si ultima o trage pe prima, ce zici, se vor mișca în cerc la infinit? 🙂

  Fă un experiment rapid ca să te convingi că fizica nu ascultă de logică: fă rost de un magnet și de un obiect pe care acesta l-ar putea atrage și susține. Atașează-le între ele printr-un bețișor de urechi, de exemplu și lasă-le pe masă. Îți garantez că nu vor începe să se miște pe masă de capul lor cât timp o forță externă (tu, gravitația sau orice altceva) nu va acționa asupra magnetului 🙂

  Pentru schema cu măgarul și morcovul explicația ar fi: măgarul se duce după morcov nu pentru că morcovul îl atrage ca prin farmec ci pentru ca măgarul are un sistem muscular ce îl face, culmea, să se miște 🙂

 4. Da, ai dreptate la tot, mai putin la faza cu magarul!

  Magarul are sistem muscular si se misca? Unde asta? :))

  Morcovul actioneaza cu o forta asupra magarului, una psihologica, dar nu si una fizica, mecanica … deci saracu magar se misca singur fiind pacalit de prostia lui si de pofta! 😀

  ps. eu nu pot folosi un betigas de urechi ca-mi e frica de el de cand am vazut ce a patit Basescu! 😛

 5. nop, n-o sa mearga. Daca presupunem prin absurd ca dracovenia ar sta pe toate 4 rotile, ceea ce fizic e imposibil din punctul de vedere al fizicii (puncte de sprijin, forta gravitationala, centru de greutate al agregatului), in cel mai bun caz, magnetul ar trozni bine masina. Pentru ca in sistemul pe care l-ai pus, partea mobila e cea care tine magnetu’ si practic, magnetu’ ar trozni masina :)) In plus, ai problema magnetizarii artificiale (prin electricitate, de obicei) cu care o sa ai din nou o problema, pentru ca masinile-s facute sa fie custi faraday, nu sa fie circuit pe flux continuu de curent. Si insusi generarea unui astfel de curent ar fi o problema destul de serioasa, in sinea ei 😉

  Pe scurt, nop, n-ar merge, desi idealistic vorbind, suna frumusel 😉

 6. Altu ca-mi spulbera visele … voi aveti ceva cu mine? :))

  Ok, nu va merge, dar ar fi fost frumos daca era asa … desi nu stiu cum ai fi vazut ce-i in fata din cauza magnetului, dar astea sunt deja detalii! :))

 7. cinev a avut timp liber si multa imaginatie. eu nu vreau sa te dezamagesc. dar o poti face singur. nu e greu de realizat sistemul, asa ca…baga mare 😉

 8. ma bate un gand sa incerc asta … dar la scara mica, gen cu o tricicleta. o sa va tin la curent cu realizarile! 😛

 9. deci văd că aici aţi pus de-o mică conferinţă asupra legilor fizicii. foarte are ideea de a mişca automobilul dar nu va merge. Liviu ştie de ce!

 10. nu ma bag in fizica sa n-am surprize neplacute dar de dragul primei incurajari eu iti spun ca o sa merge 🙂

 11. asta cu masina seamana foarte mult cu magarul si morcovul din desene animate : cum ca daca oboseste animalul, agati de o craca cu ata un morcov si il pui in asa fel in fata magarului incat sa il poata sa vada, dar sa nu il si manance -> si cica magarul ar merge mai repede pentru ca incearca sa prinda morcovul :))

  damn. tocmai m-am uitat mai sus si deja s-a scris.

  mi mie se pare ca daca magnetul nu ar ajunge sa lipeasca de fier eventual, bratul de fier si masina ar fi prea grele ca sa fie atrase sin orice caz, forta s-ar concentra intre magnet si botul masini : cand botul si magnetul se vor atrage -> energie potentiala -> masa -> gravitatie, masina va cadea in bot totodata cu magnetul intrun punct concret inspre jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *