O întrebare legitimă:

De ce nu s-a realizat până acum un transplant de creier?

Stăteam azi și mă gândeam și nu înțelegeam de ce nu ar fi posibil. Am juns la următoarea concluzie: Nu doar că e posibil, cred că-i și foarte ușor de realizat.

Păi dacă pentru cele mai multe organe e deja un lucru firesc, ca să nu mai zic de inimă … care totuși, e inima … de ce ar fi diferit în cazul creierului?

Cât de complicat poate fi să scoți un creier și să-l legi la un alt corp? Nu știu cum arată el exact, dar banuiesc că are niște terminații în coadă așa cum are un fruct puful ăla. După trebuie legate ălea la ce-i în coloana vertebrală și gata, simplu ca bună-ziua!

Trebuia eu să mă fac doctor neurochirurg că … viziune am, curaj am și par a fi prost? Te rog, nu răspune! 😀

În 1960, guvernul Statelor Unite, dorind cu ardoare să stea deasupra Rusiei în toate aspectele știintei, l-a ajutat pe Robert White să inagureze un laborator special la Spitalul Regional din Cleveland, Ohio. Aici, el a creat un centru de cercetare a creierului de prim rang mondial. Ca om de știință vroia să dezlege misterele creierului, să îl extragă din craniu și să-l mențină în viață pentru a-l analiza. În 1962 reușește acestă performanță internațională, iar în 1964 îi vine o idee și mai îndrăzneață, aceea de a realiza un transplant de creier de la un animal la altul și să-l studieze de la acest nivel.

Munca lui White nu a trecut neobservată în Uniunea Sovietică și, în mod neobișnuit, a urmat un număr de vizite reciproce ale rușilor la laboratoarele din Ohio și ale lui White în Rusia. Vizita în URSS și colaborarea cu cel care l-a inspirat l-au făcut pe White să-și imagineze un model de a verifica starea de activitate a creierului.

I-a luat trei ani să planifice operația, despre care știa că urma să fie o ofensă morală pentru mulți. Pentru a păstra creierul intact, sângele subiectului B trebuia transfuzat la capul subiectului A printr-o rețea de tuburi de plastic. După mai multe încercări, White efectuează la Metrohealth Medical Centre, din Cleveland, Ohio, pe două maimuțe, operația care și reușește în data de 14 martie 1970, după 18 ore petrecute în sala de operații.

La sfârsitul intervenției, capul unei maimuțe era atașat, cusut și conectat la corpul celeilalte maimuțe, iar echipa de chirurgi astepta ca animalul să-și revină din anestezie, pentru a-i studia funcțiile cognitive. După ce s-a trezit, nu numai că maimuța își putea mișca musculatura facială și putea urmări mișcările cu privirea, dar ea chiar a încercat să-l muște pe unul dintre membrii echipei. Animalul a fost descris ca fiind “violent, periculos și anxios”, însă manifestarea lui a confirmat viabilitatea capului transplantat și reusita operației. Desigur, având coloana vertebrală secționată, maimuța era paralizată de la gât în jos, dar operația a fost considerata un succes.

Asta s-a întâmplat în 1970 când un calculator era cât o cameră, iPhone nu exista, nici măcar FaceBook, ce sa mai zic de toate instrumentele medicale de acum și toată știința modernă, deci de ce nu s-a făcut? O fi mai ușor să clonezi decât să legi niște fire?

12 thoughts on “O întrebare legitimă:

 1. Din ce înţeleg eu, i-a transplantat capul, nu doar creierul :))
  Ai pus ochii pe vreun creier, de eşti aşa interesat de transplantul de creier? 😀

 2. Creierul este mult mai complex decat credem noi. Un fel de computer ultraperformant.
  Toate legaturile neuronale si complexitatea lor…..este imposibil sa transferi creierul unei persoane la alta. Creierul esti tu. Fie ca vrei sa il numesti personalitate, suflet, ego, etc.
  Creierul este unic si defineste toate trasaturile individuale ale unei persoane. In alt corp nu ar putea exista.

 3. Intrebarea mea este: ce fel de om se gandeste la transplant de creier? Un raspuns ar fi: cel care il are afectat dintr-un motiv sau altul…Tu din ce motiv il ai afectat?:))

 4. O fi creierul unic asa sunt sunt toate organele noastre, doar nu cred ca toti suferim de aceleasi boli si ne „maltratam” trupul in acelasi fel, dar legaturile trebuie sa fie la fel, deci de ce nu ar merge?

  A mers la maimute si nu o sa mearga la oameni!?

 5. Neuronul, structura de bază a cortexului, este indivizibil, prin urmare nu se poate regenera, cum e cu celulele celorlalte viscere. Ai văzut,maimuţa era paralizată pt că este imposibil să refaci materia cenuşie şi albă din măduvă. De-asta au pus tot capul. 😀

 6. pai daca au reusit sa cloneze, ce i-ar impiedica sa faca asta? Eu am o idee si cam stiu pe cine as decapita, dar o sa am grija sa nu mai poata fi folosit capul lui! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *