Studii dacologice

Din articolul domnului Gheorghe Şeitan „Mitul Sarabha la geţi“ apărut în DACIA Magazin nr.36 august 2006, citire:

[…]

Tradiţia hiperboreana a unui centru spiritual universal în Dacia presupune existenţa unui monarh universal, un Rege al Lumii, care era şi zeu, numit Saraba.5

De fapt, însuşi Zalmoxis a fost numit rege şi zeu şi este posibil ca, în perioada hiperboreana. Un alt nume al lui să fi fost cel de Saraba.

Prin intermediul unui studiu al lui Mircea Eliade6 putem pătrunde în miezul problemei mitologice Sarabha, subiect abordat în scrierile vedice, în literatura budhistă, în literatura şi folclorul altor popoare indianizate ori europenizate, sedentare ori migratoare.

Important de reţinut este faptul că, în limba sanscrită, cuvântul sarabha (cu accentul pe s) având ca echivalent în limba pali sarabha, desemnează un cervideu fabulos cu opt picioare în loc de patru.

În Mahabharata, Sarabha desemnează un Asura, a cărui încarnare este regele-ermit Paurava 7, iar în Purana, Asura Sarabha este un monstru redutabil cu opt picioare, mai puternic decât un leu, şi adversarul Iui Vişnu.

[…]

În notele de la sfârșitul articolului, la nr. 7 avem așa:

7. Puerava -– Paorava este un nume propriu armânesc, adică dacic. O familie de armâni numită Puerava se află în prezent în Tulcea.

E vorba de mine, adică familia mea. Sunt descendent al unui rege și așa se explică multe, gen … de ce am sângele albastru! :))

NOTĂ: Revista în format pdf poate fi văzută dând click aici, iar articolul la care fac referire începe odată cu pagina 20.

22 thoughts on “Studii dacologice

 1. Imi va lua ceva sa ma obisnuiesc cu noua titulatura, adica … gata! Loialul meu supus, te numesc cavaler al mesei rotunde plina cu bere si pizza! 😀

 2. Mooooaaa, tu nu eşti pedobear, eşti pedoking! :)) A, şi nu scriu pt prinţese, vrei să-şi facă impresia eronată cum că ai scrie frumos şi ordonat? 😛

 3. Avand in vedere ca studiul apartine unui „om de stiinta” care a descoperit ca „armânii”, latinii, indienii, americanii, omul de Cro-Magnon, Barack Obama, E.T. si in general tot ce misca pe planeta asta, raul, ramul se trag din daci, eu zic sa nu te mai umfli in pene, ca te faci de ras exact ca nenea ala pe care l-ai citat!

 4. Fie! Decret ca Roxenne sa fie scribul regal, ea fiind cea ce se va ocupa personal de redactarea scrisorilor bune de agatat printese … pardon, scrisori pentru curtarea printeselor! 🙂

 5. Imposibil, nu auzi ca am sange albastru!? Esti doar invidioasa si pentru asta poruncesc sa fii dezbracata in piata civica si biciuita! 😉

 6. Daca stau sa imi aduc aminte de limba latina pe care o studiez acum in facultate, cred ca numele tau vine de la „puer / pueri”, ceea ce sugereza ca inca esti mic copil 😆

 7. Uaiha !

  În sfîrşit poci şi io’ ca să zîc aşe, să mă conversez cu un os de vită hiperboureaaan.aha. Maaaare noroc am, BRE ! Aferim şi mie.

 8. Multumesc supusii mei loiali! :)) O sa va dau si voua niste picioare ca si asa am prea multe! :))

  Intai o sa ma judec cu urmasul lui Stefan cel Mare, ala de revendica TR si Moldova. El deja a inregistrat niste hartii la Tribunalul Bucuresti, dar stramosii mei erau regi cu mult inainte.

  Nu stiu daca o sa fiu cel mai bogat din Europa, dar sigur din lume da! :))

 9. Mi se pare mie, sau ţi s-a mai scurtat blogroll-ul?… Bieţii de ei, ce-au făcut? N-au participat la ceremonia de încoronare? :))))

 10. Pai … da, pe cei ce n-au mai scris de ceva timp, iar pe altii din alte considerente. Asta nu inseamna ca nu mai intru pe la ei sau ca nu sunt si altii unde intru de mai multe ori pe zi desi nu-i am in blogroll!

  Ma bate un gand sa-l scot definitiv si sa tin toate blogurile in bookmark sau cum se numeste locul ala de pe bara browser-ului. Ce zici, ar fi un lucru gresit? 🙂

  Inca n-a avut loc incoronarea, abia am trimis sceptrul si coroana la patriarhie pentru sfintit! :)))

 11. Cum adică, ai îndrăzni să ştergi blogul meu din blogroll?!… Atât de inconştient eşti? Pe ceilalţi, da, dar pe mine?!!!… :))))))

 12. faptul ca ai numele unui zeu nu e o justificare cum ca si ai fi descendent al lui.

  taranii nu aveau dreptul la nume, doar cei de soi regal si etc.

  asta in seamna ca ion era ion, fiul tot ion, nepotul ion, etc etc.

  ce ii mai diferentia era ion alu costel, maria a lu ion, etc etc.

  cand a venit vremea sa aiba si taranii acte si le trebuia nume de familie, au copiat pe ce au pus mana…

  lol, ce justificare. mai ales ca nu vad ce ar avea de vazut aromanii cu indienii.

  let it /b/e troll social science

 13. „taranii nu aveau dreptul la nume, doar cei de soi regal si etc.”

  ti se pare ca am un nume comun de taran sau unul de soi regal? si prin asta am demonstrat ce mai era de demonstrat! :))

 14. putin probabil, ca e un nume comun si multi si l-au pus asa … dar daca te-ar chema Agamemnon din tata-n fiu, de ce nu, e posibil. 😀

 15. mnok, deci daca unul zice ca e puerava doar in tulcea ro, inseamna ca poate fi luat drept veridic, presupunand ca numai sunt si in bulgaria,macedonia, grecia, etc etc.

  luand in considerare ca puerava e o traducere din numele original.

  cum e in ro cazul cu iancu gianko, ion gion+ni etc etc. (din gr)

  whatever 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *