God loves the poor. And vice-versa.

Gallup surveyed people in more than 100 countries in 2009 and found that religiosity was highly correlated to poverty. Richer countries in general are less religious.

„I used Gallup’s data to chart religiosity against gross domestic product per capita, and to group countries by their size and dominant religions.” – The New York Times

Mi se pare bizară prezența Rusiei în josul graficului și mai mult decât atat mărimea ei pe hartă. Doar 35% din ruși spun că religia ocupă un rol important în viața lor? Bizaaaaar!

Israel e undeva la 50%,  iar România depășește lejer Grecia și Italia.  Cred că ne-am lămurit cât de veridic este sondajul Gallup. Pentru cei mai puțin inițiați, Italia e miezul catolicismului, iar constituția Greciei începe cu dogma Sfintei Treimi. Primele cuvinte ale constituției elene sunt: “În numele Sfintei, Cosubstanțiale și Indivizibilei Treimi”.

Numai un extraterestru nu știe cât de pasionali sunt grecii și italienii când vorbesc despre credința lor, iar noi, românii, care ne lăudăm că statul nostru este laic/ateu și blamăm Biserica Ortodoxă pe unde prindem ocazia, noi suntem vârful sondajului. Da, depășim și Turcia, pentru cine era curios!

Să nu îndrăznească cineva să spună că la noi de Bobotează și la sfinte moaște e buluc, clar n-au văzut manifestările studenților greci când s-a auzit că se va pune chip-ul ăla cu 666 în pașapoarte!

6 thoughts on “God loves the poor. And vice-versa.

 1. Ce ţi se pare aşa bizar că ruşii sunt în josul graficului? 70 de ani de comunism au lăsat urme adânci… Plus de asta, ei sunt foarte atraşi de chestiile astea cu bioenergie, puteri supra-naturale, etc., ceea ce îi situează pe o linie oarecum paralelă cu creştinismul, cel puţin. Nici despre Grecia şi Italia nu m-aş mira foarte tare, judecând după ce am mai auzit de pe acolo, dar nu ţin să te contrazic, mai ales în privinţa Greciei, la Italia n-aş băga mâna în foc… :))

 2. Oricum, statisticile astea privind religiozitatea popoarelor sunt o tâmpenie absolută, din simplul motiv că nu prea ai cum să măsori aşa ceva… Cum faci? Ieşi şi numeri mulţimile la Paşti, în Noaptea de Înviere? Sau te iei după ce declară fiecare, drept religie, la recensământ?…
  Sunt curios cum ar reacţiona un cetăţean de-al nostru, dacă ar fi întrebat de cucoana ce-i completează datele la recensământ:
  – Religie ortodoxă? Aşadar, credeţi în Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu?
  – Da… – ar răspunde cetăţeanul nostru, uşor încurcat.
  – Şi ce vă spune citatul următor: „cine nu urăşte pe tatăl său, pe mama sa, pe fratele său, pe sora sa, pe soţia sa, pe copiii săi, acela nu mă poate sluji pe Mine.”
  – Ieşi, cucoană, afară, că n-am timp pentru toţi nebunii! – ar fi, mai mult ca sigur, răspunsul ortodoxului nostru 99,99%…

 3. hehehe, tare dialogul, dar in realitate ar fi fost si plin de candele, icoane, biserici … si toate ale mamei celui de la sondaj care punea intrebarile! :))

  intrebarea de baza a sondajului a fost: religion is important in your daily live?

  eu d-asta ma miram cum de foarte multi rusi au spus ca religia nu e importanta in viata lor! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *