Preoții se pot recăsători?

Potrivit canoanelor, preoții și diaconii nu se mai pot căsători după ce au primit Taina Hirotoniei. Una din condițiile religioase pentru încheierea căsătoriei cere ca “partea bărbătească să nu fie hirotonită și nici hirotesită în treapta de ipodiacon”.

Însă, în zilele noastre întâlnim preoți care s-au recăsătorit. Și atunci nu putem să nu ne întrebăm: cum rămâne cu reglementarea Bisericii care cere ca preoții să se căsătoreasă o singură dată și înainte de hirotonie sau cu faptul că cel care a fost hirotonit și încheie o căsătorie trebuie să fie pedepsit cu caterisirea?

De altfel și în declarația pe care o citește în Biserică, cel ce urmează să fie sfințit, spune: “Nu voi uita niciodată în viața mea cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care cer ca preotul să fie fără prihană, bărbat al unei singure femei …”.

La această întrebare, canonistii au raspuns: la cerere, pentru motive temeinice și dacă interesele bisericești o cer, se poate admite recăsătorirea și administrarea Tainei Cununiei diaconilor și preoților văduvi prin deces sau divorțați, dacă divorțul a fost pronunțat exclusiv din vina dovedită a soției – adulter – și dacă prin sentință judecătorească clericul a fost declarat nevinovat de desfacerea căsătoriei și dacă din căsătorie nu au rezultat copii.

În Conferința Panortodoxă de la Constantinopol (10 mai – 8 iunie 1923) s-a hotărât ca a doua căsătorie a preoților și diaconilor rămași văduvi, este îngăduită. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a lăsat rezolvarea la latitudinea fiecarui episcop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *