Istoria colivei!

Coliva este un preparat de grâu fiert amestecat cu zahăr (sau miere) şi cu nuci pisate şi ornat cu bomboane şi zahăr pudră, care se împarte ca pomană la înmormântări şi la parastase după ce este sfinţită de preot în cadrul slujbei respective.

Coliva a fost introdusă în practica Bisericii după minunea sfântului Teodor Tiron, minune săvârşită la 50 de ani după moartea sfântului, în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care dorind să-i batjocorească pe creştini, a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate proviziile din pieţele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare. Sf. Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimeni nimic din piaţă, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva). Nu mult după aceasta, a fost rânduită în calendar sărbătoarea Sf. Mare Mucenic Teodor în prima sâmbătă a Postului Mare.

Deci, la început coliva a servit ca hrană, iar mai apoi la pomenirea morţilor, după modele şi tradiţii care existau deja în lumea păgână a timpului.

Update: Sper că-mi este permisă gluma nesărată, dar căutând pe Google poza unei colive am dat de poza aceasta și am zâmbit, ba încă mai zâmbesc! 🙂

2 thoughts on “Istoria colivei!

  1. Doar referat sau si partea practica? Mie-mi e pofta de niste coliva, dar asta nu inseamna ca vreau ca cineva sa dea coltu! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *