323 de ani de la tipărirea Bibliei de la București

Tipărirea Bibliei de la București s-a realizat în timpul domnitorilor Șerban Cantacuzino (1678-1688) și Constantin Brâncoveanu (1688-1714), ambii iubitori de credință și cultură. Pregătirile pentru editare au început în jurul anului 1682, cu strângerea materialelor necesare și alcătuirea grupului de cărturari însărcinați cu această lucrare, dintre care amintim pe arhiepiscopul Ghermano de Nisa (directorul Academiei Grecești din Constantinopol), Sevastos Kymenites (directorul Școlii Grecești din București) și frații Radu și Șerban Greceanu. Corectura textului a fost încredințată fostului episcop de Huși, Mitrofan.

Tipărirea s-a început la 5 noiembrie 1687 și s-a încheiat la 10 noiembrie 1688.

8 thoughts on “323 de ani de la tipărirea Bibliei de la București

 1. Da, pai noroc ca pe vremea aia nu era o rusine sa fii crestin, iar printre tineri nu era la moda sa fii ateu, cum e la tinerii astia de acum care nu stiu nimic de capu lor, dar vad o mare smecherie in asta 🙂

  Pe Chrome si IE9 arata ok, la Mozilla e smecheria?

 2. probabil, ele se vad dar n-au aceiasi dimensiune ca restul textului. Parca sunt cartoon fonts.

 3. Pai si ateismul cu pricina vine ca un nou curent ce-mbraca haina cocalareasca a imitatiei rationalului. Ei asa se pretind, rationali. Si vine-n principal din vest si de la materialistii americani care si-au pierdut de mult timp orice urma de spiritualitate. Sa luam de exemplu, mai nou, sarbatorile, in cursul carora la tv am observat numai documentare ieftine despre viata lui Iisus mototolita prin noroi cu tot felul de motivatii cretine cu aer de conspiratie dezvaluita. Pur si simplu detestabil. Spiritul nostru autentic se pierde… practic iremediabil.

 4. Pai si ateismul cu pricina vine ca un nou curent ce-mbraca haina cocalareasca a imitatiei rationalului. Ei asa se pretind, rationali. Si vine-n principal din vest si de la materialistii americani care si-au pierdut de mult timp orice urma de spiritualitate. Sa luam de exemplu, mai nou, sarbatorile, in cursul carora la tv am observat numai documentare ieftine despre viata lui Iisus mototolita prin noroi cu tot felul de motivatii cretine cu aer de conspiratie dezvaluita. Pur si simplu detestabil. Spiritul nostru autentic se pierde, practic iremediabil.

 5. Ai dreptate, dar eu vreau sa spun ceva ca poate unii nu m-au inteles cum trebuie pentru ca n-am stiu sa scriu ce gandesc.

  Deci, n-am nici o problema cu atei. Foarte bine, treaba fiecaruia ce face si in ce crede sau nu, chiar nu ma deranjeaza. Eu zic doar ca cei mai multi n-au nici cea mai vaga idee despre ce inseamna ateism sau a fi religios, iar aici nu vb de o religie anume. Dar cu toate astea, cum prind ocazia, batjocoresc ideea de religie pentru ca … asa e la moda.

  Ei n-au citit in viata lor o brosura ci doar chestii de pe Facebook, dar cu toate astea ei le stiu pe toate pentru ca s-au nascut cu toate informatiile astea. Pe mine tinerii astia ma enerveaza prin prostia lor, atat. De ar fi avut un minim de logica si argumente, intelegeam, dar asa ii dau drept exemplu.

  Revenind la ce ziceai, da … saracii tineri atei care se inchina la mai multe zeitati si culmea toate materiale, iar cel mai mare e $. 🙂

 6. Acum am vazut ca a intrat in moderare commentul, dar fara sa-mi dau seama de ce. Sa stii ca la mine nimic nu se pierde, deci sa nu te sperii daca nu apare pe viitor vreun comment, sigur e pus la pastrare! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *