Noaptea Sfântului Andrei în credința populară!

Noaptea Sfântului Andrei, de pe 29 spre 30 noiembrie, este în credința populară o noapte de spaimă deoarece este momentul în care toți strigoii, vii și morți, se luptă între ei. Prezența strigoilor este periculoasă pentru cei vii: iau viața rudelor apropiate, fură mana grânelor și sporul vitelor, aduc boli, grindină și alte suferințe.

În credința populară întâlnim atât strigoi vii, cât și strigoi morți. Strigoii vii sunt persoanele care se nasc cu coadă – o vertebră în plus, din legături incestuoase. În noaptea Sfântului Andrei, sufletul le iese din corp și merge să se lupte cu ceilalți strigoi. Se spune că a doua zi, aceștia se cunosc după zgârieturile de pe față.

Strigoii morți sunt spiritele celor decedați care nu ajung în lumea de dincolo, rătăcesc pe drum, fie din cauza faptului că au fost strigoi în viață, fie că li s-a greșit sau nu li s-au făcut rosturile la înmormântare.

Acesta este motivul pentu care oamenii, în noaptea Sfântului Andrei, încercau să se apere de strigoi prin ungerea ușilor, ferestrelor casei și ale grajdului cu usturoi. Femeile întorceau în această noapte oalele și cănile cu gura în jos, ca strigoii să nu stea în ele. Cenușa era scoasă din sobă ca aceste spirite să nu-și găsească adăpost la caldură. Exista obiceiul de a se arunca pâine prin curte, ca strigoii flămânzi să nu caute prin casă de-ale gurii.

8 thoughts on “Noaptea Sfântului Andrei în credința populară!

  1. ma gandesc sa nu dorm la noapte, pare mai sigur 😛

    si sa las in bucatarie o tarta cu mere, pt dansii, daca totusi vin, sa aiba o ispita strasnica 😀 😀 😀

  2. Frumos. Tot in noaptea de Sf Andrei,, fetele de la tara posteau o zi intreaga iar seara mancau un covrig sarat ….ca sa viseze cu cine se marita 🙂

  3. Pai nu….bunica imi spuneau ca adormeau fiindu-le sete si „feciorul” cu care visau le aducea un pahar de apa …….
    Ha,ha, la mine nu a functionat dar m-am trezit singura sa-mi iau apa :))

  4. Multumesc pt info, chiar nu stiam. Dar daca era sarat, noapte nu-l visau pe ultimul cu care s-au intalnit la fantana? 😛

  5. Dar pentru „flacai” nu exista nimic? Pai vreau si eu sa fac ceva sa vad pe cine visez, macar sa nu pierd timpul stand cu cine nu trebuie! :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *