Cum adică ce-i lerul?

click pentru mărire

Trebuie înțeles faptul că cele mai multe colinde au un profund caracter religios, iar conţinutul lor este firesc să fie inspirat din textele Bibliei.

Cei mai mulți teologi spun că „Aleluia”, care are la bază cuvântul ebraic Haleluia (Lăudaţi pe Domnul), a devenit „Lerui ler” și nu zic că nu-i așa, dar unul dintre profesorii mei de la facultate, Pr. Prof. univ. Dr. Emilian Corniţescu, care a studiat tradiţiile şi obiceiurile populare româneşti, scriind și o lucrare/carte cu acest titlu, explică foarte clar cum „Leru-i ler” înseamnă Păstorul meu Păstorul, expresie care scoate în evidenţă un Păstor al Păstorilor, care nu poate fi decât Fiul lui Dumnezeu.

Refrenul „Leru-i ler” a trecut de la Paşti la Bobotează şi de la Bobotează la Crăciun, iar acum știm ce înseamnă.

Sincer, nu puteam să cred că sunt așa mulți care nu știu semnificația cuvântului „ler”, dar mai tare decât asta m-a surprins faptul că a nu ști = ceva gen glumă.

Deci, întrebi fără să ai cea mai vagă idee ce ar putea însemna, după râzi că ești atât de prost și mai vrei să-i faci și pe alții să râdă de/cu tine, dar și de ei. De ce?

Dacă eu nu știu ce-s fermionii, încep să râd ca un prost, ca după să-i intreb și pe ceilalți și să râdem ca niște apucați?!? Păi nu toți se pricep la mecanică cuantică ca să știe că-s particule subatomice care intră în alcătuirea materiei, dar asta-i de râs? Eu zic că nu!

Băieți, nu strică să mai citim niște almanahe, zău așa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *