MMMBT – The bridge – tunnel

În România, în anul de grație 2010, au fost daţi în folosinţă 9,6 kilometri de autostradă, potrivit declaraţiei lui Liviu Costache, noul director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Între Câmpia Turzii – Turda, dacă se întreba cineva.

Cei 9,6 km de autostradă reprezintă circa 30% din cât promisese la începutul anului Radu Berceanu, fostul ministru al Transporturilor.

click pentru mărire

Într-un univers paralel, în anul de grație 1992, au fost dati în folosință 33.3 km de autostradă plus un pod de 7.4 km. Bun, șantierul nu a durat un an, ci șapte, din 1985 – 1992.

De comparații, nu știu voi, dar eu sunt sătul. Trebuie să te uiți la croați și vezi că au facut în 7 ani 800 km sau la bulgari care fac cele mai ieftine autostrăzi, atrăgând fonduri UE.

România a reuşit să contracteze 30 de milioane de euro din cele 4,57 miliarde de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru Infrastructură.

Ce mi-a plăcut la universul paralel a fost felul în care arată podul.

In order for ships to pass, this bridge is half under the water. You drive down in the water and then come out on the other side. Truly a marvelous piece of engineering!

MMMBT, că așa îi zice, a costat $400 milioane.

Dacă acum 25 de ani au reușit să facă asta, acum, noi, cu tehnologia asta infinit mai avansată, chiar nu reușim să facem niște drum drept?

9 thoughts on “MMMBT – The bridge – tunnel

 1. ba, problema principala e urmatoarea : pe vremea lu’ tati Ceasca, noi am facut autostrada. O fi fost pe bani imprumutati, de la SUA, da’ am facut-o noi.

  Later se pare ca acuma chemam americanii sa ne construiasca autostrada, da’ pe bani de la UE.

  Pula mea, explicami si tu avantajul ca niste baieti sa iti dea niste bani ca tu sa platesti alt baiat ca sa faca o treaba.

  Ei castiga zero si tu oricum nu faci nimica de banii de aia.

  Cat despre baietii aia cu podul, la site-ul ala de il dai am gasit un geek :))

  As of July 2009, it averages about 3,000 individual page hits per day.

  Not bad.

  Registrant:
  Roads to the Future
  Scott Kozel

  Polonez, ce naiba o fi asta.

 2. Pai sa nu uitam nici de piramide & stuff! :))

  Ideea e ca nu tin eu sa fie facuta de romani. Ok, inteleg ca ar fi super ca romanii sa fie platiti, dar daca nu ai cu cine e ok sa-i dai si unei firme americane, dar problema intervine cand nici astia n-o fac.

  In ziua de azi totul se reduce la sa ai bani (ca pana la urma aduci si chinezi sa-ti lucreze) si sa vrei sa faci, dar si asta implica munca. Ca pana la urma trebuie sa faci niste hartii, dosare, sa verifici santierul, deci munca.

  Astia de 20 de ani au inteles gresit … ei vor banii, atat!

 3. Eu am impresia ca autostrazile alea nu se fac din urmatorul motiv :astia din SUA aduc angajati cu vreo cateva facultati, care sunt doar ingineri in drumuri, vreo ceva contabili si cativa sefi.

  Treaba de jos tot baietii romani cred ca o fac. In special munca necalificata : carat/spalat/etc.

  No wonder rezultatul.

  Tin minte ca aveam pe cineva caruia ii bagasem CV-ul online, cautat munca si etc.

  Angajau spanioli in Romania. La autostrazi. Singurul lucru de care aveau nevoie era sa stie engleza. No wonder.

 4. Pai da, fix asa e. Dar lasa ca si cei din conducere au un chef de munca de te sperii. Ei, americanii sau oricare altii, trimit un baiat cu un laptop, restu sunt de aici, d-ai nostrii foarte muncitori! 😉

 5. Bine zis univers paralalel. Eu as mai aminti si de Hangzhou Bay Bridge din China, de 35.673 km lungime sau 22 mile.

 6. Deja vorbim de sf-uri gen: arabii fac insule artificiale.

  Sa nu uitam ca Romania foloseste multe dintre drumurile facute dacilor de catre romani. N-am fost in stare sa facem altele sau sa le modernizam pe alea. Deci comparatiile cu diferite pasaje sau vreun tunel prin munti sau pe sub mare, toate sunt de prisos. Pe noi ne pune in dificultate sa batatorim pamantul si sa punem asfalt pe el! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *