Lev Tolstoi vs. Leo Tolstoy

click pentru mărire

De ce simt americanii nevoia să schimbe substantivele (numele) proprii?

Îmi tot arunc ochii peste presa internațională și văd că și-au făcut un obicei din asta. Acum citeam despre unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii, adică Leo Tolstoy și cum că în Rusia nu a fost sărbătorit centenarul. Da, au trecut 100 de ani de la moartea scriitorului. Motivul e simplu și este același pentru care a fost și excomunicat de către Biserica Ortodoxă Rusă, deci nu cred ca are rost sa insist, dar, că acum e acum, de ce nu e Lev Tolstoi?

Lev Nicolaevici Tolstoi se scrie așa: Лев Никола́евич Толсто́й. Bruma de slavă pe care mi-o amintesc din timpul facultății îmi spune ca Лев se citește Lev. Ca să nu zic că și în greaca veche в = v

Ce-i cu oamenii ăștia și ce e în capul lor? Probabil doar pământ de flori …

16 thoughts on “Lev Tolstoi vs. Leo Tolstoy

 1. Ca sa nu scriu eu, am sa scriu ce zice „sursa”.

  Răspunzând cu binecuvântarea Patriarhului Kirill al Rusiei, preşedintelui Uniunii Cărţii Ruseşti, Serghei Stepasin, părintele Tihon a amintit că Sfântul Sinod, prin decizia sa din 20 februarie 1901, l-a excomunicat pe Tolstoi, „dar doar s-a confirmat un fapt deja realizat – Contele Tolstoi însuşi s-a excomunicat din Biserică, s-a rupt pe deplin şi nu a negat asta, ba a şi amintit-o, cu fiecare ocazie”.

  Când Tolstoi avea 27 de ani, i-a venit ideea crearii unei noi credinţe, iar jurnalele sale din acea perioadă dovedesc aceasta, aminteşte preotul. Când a mai înaintat în vârstă deja simţea că si-a atins scopul, având creată o mică sectă din proprii adepţi, şi a scris chiar “Evanghelia lui Tolstoi”, iar Biserica Ortodoxă Rusă devenise obiectul principal al atacurilor sale.

  „În plus, activitatea lui Tolstoi din ultimele decenii ale vieţii sale a fost, din păcate, distructivă pentru Rusia – ţara pe care a iubit-o atât de mult. Nu este întâmplător faptul că liderul bolşevic (Lenin) a aprobat foarte tare această ramură a muncii lui Tolstoi, şi l-a numit pe romancier „o oglindă a revoluţiei ruse”, arată părintele Tihon în scrisoarea sa publicată de Rossiskaia Gazeta, joi, 18 noiembrie 2010.

  Pr. Tihon subliniază faptul că mai multe generaţii de cititori ortodocşi din Rusia şi din străinătate îi apreciază foarte mult scrierile lui Tolstoi, „dar cu toate acestea, fiindcă scriitorul nu s-a împăcat cu Biserica, excomunicarea, prin care el însuşi s-a excomunicat din Biserică, nu poate fi îndepărtată”, înseamnând că, din punct de vedere canonic „îi este imposibil Bisericii să se roage pentru el”.

  „Totuşi, inima plină de compasiune a oricărui creştin care citeşte ficţiunea marelui scriitor, nu poate fi oprită de la rugăciunea umilă si sinceră pentru sufletul acestuia”, a mai spus preotul.

 2. adica nenea a facut concurenta cu biserica si popii nu stie cum sa il dea dracu’ pentru ca ramane fara adepti.

  saracul de el, nu ii pot oferi mantuirea.

  de observat greutatea morala a cuvintelor ‘marele autor de fictiune’ si ‘adevarul, dzeu,mantuirea’

 3. cu placere! era mistic, uneori exagerat. romanul Invierea i-a pus capac si cu „noroc” a scapat fara a fi bagat la inchisoare de catre guvernul tarist al lui Nicolae al II-lea. Gloria lui Tolstoi era „prea mare – după spusele unui general de jandarmi – pentru ca închisorile rusești s-o poată cuprinde”. 🙂

 4. Sigur, era o competitie serioasa si de frica bla bla … faptul ca a ajutat la distrugerea Rusiei si a unei parti bune din Europa si lume, nu-ti zice nimic? Sau comunismul lui Lenin a fost un lucru ok? 🙂

 5. stai sa vezi cum il scriu grecii pe Hugh Grant sau pe Jennifer Lopez… 😀
  Ca si cum am scrie noi Hiuth Grent si Tzenifar Lopez (cu tz ca ei nici j nu pot spune)
  De coma…

  nu numai americanii pocesc numele straine

 6. Numai nebuni. Nici nu aveam asteptari mai mari de la greci. Ei sunt niste americani mancatori de ulei de masline. La fel de libidinosi, la fel de aerieni, la fel de superficiali si usor de manipulat.

 7. mda, asta imi aduce aminte cand unui religios am incercat sa ii explic ca ma mir ca si-a mentinut credinta pe vremea comunistilor : cea ce faci in viata asta e pentru cea din ceruri concura cu cea ce faci in viata asta e pentru binele comunitatii si viitorul generatiilor care o sa vina dupa tine.

  in fine

 8. chiar si asa, sustinerea unui regim criminal nu poate avea scuze. e fix ca in cazul Paunescu. el a ca om a fost o mizerie comunista, ca poet a avut uneori si talent. as spune mereu daca am scoate din discutie poeziile dedicate conducatorului iubit, ode inchinate pentru diverse beneficii …

 9. nici n-ai avea de ce. nu e ca si cum am amintit cat de paroase sunt grecoaicele sau faptul ca ele tipa si atunci cand sunt calme! :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *