Cum să optimizezi durata de viață a bateriei unui laptop!

În medie o baterie Li-Ion asigură între 300 şi 500 cicluri complete de încărcare/descărcare, timp în care autonomia bateriei scade constant, până la mai puţin de 50% din capacitatea originală a bateriei, după care bateria poate fi considerată ajunsă la capătul ciclului de viaţă util.

Pentru menţinerea capacităţii de stocare la un nivel ridicat, pentru cât mai multe cicluri de reîncărcare, este de preferat să nu încărcăm bateria la capacitate maximă şi să evităm pe cât posibil ajungerea la o descărcare completă, situaţie în care mecanismele automate de protecţie duc la închiderea dispozitivului alimentat de aceasta. Explicaţia pentru alegerea unui asemenea tipar de utilizare este faptul ca electrozii unei baterii Li-Ion, confecţionaţi în mod tradiţional din grafit, sunt supuşi unui stres suplimentar atunci când sunt împinşi către extremele unui ciclul maxim de încărcare, respectiv descărcarea până la limita maximă admisă de tehnologie, ambele ducând la o degradare mai rapidă a bateriei.

Viteza cu care îmbătrâneşte o baterie Li-Ion este influenţată şi de alţi factori decât numărul de cicluri de încărcare şi cât de complete sunt acestea,temperatura la care este depozitată şi utilizată bateria fiind un detaliu cu nimic mai puţin important.

Durata tipică de viaţă pentru o baterie Li-Ion nu este mai mare de 2-3 ani, iar asta numai în condiţiile de utilizare recomandate de fabricant, care presupun o temperatură de exploatare şi depozitare ce nu depăşeşte niciodată valoarea de 25°C.

Este lesne de înţeles că un laptop bine ventilat, dar aşezat în mod frecvent pe suprafaţa unei pături sau plapumă va avea mari probleme în ceea ce priveşte răcirea eficientă a componentelor.

Din informaţiile prezentate până acum putem concluziona că cel mai nepotrivit scenariu de utilizare, care din păcate este şi cel mai des întâlnit, este cel în care bateria laptopului este ţinută în mod constant încărcată la capacitate maximă şi supusă unor temperaturi ridicate pentru perioade mari de timp. În astfel de condiţii, majoritatea bateriilor Li-Ion pentru laptop nu rezistă mai mult de 12-18 luni, interval în care capacitatea de stocare scade constant, încă din primele luni de utilizare.

Battery University

4 thoughts on “Cum să optimizezi durata de viață a bateriei unui laptop!

  1. Ce model? Zi-mi detalii, plus cat si cum il foloseai ca daca 20 de min/sapt cat citeai mail-ul, atunci te cred! 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *