Semnificația simbolului ©

© is the symbol used in copyright notices for works other than sound recordings.

Lumea știe că operele literare și artistice sunt protejate de „Convenția de la Berna pentru protecția Operelor Literare și Artistice”, care datează din 1886 și revizuită în 1971.

După Convenția de la Berna nu mai este necesară indicarea faptului că o operă este protejată de drepturile de autor atât timp cât „proprietatea intelectuală a unei opere literare, artistice sau științifice corespunde autorului pentru simplul fapt că el a creat-o” și „sunt considerate obiecte ale proprietății intelectuale toate creațiile originale literare, artistice și științifice exprimate prin orice mediu și pe orice suport, tangibile sau intangibile, cunoscute acum sau care se vor inventa în viitor”.

Mai mult, Legea nr. 8/1996 stabilește cadrul juridic în România privind dreptul de autor și drepturile conexe. Această lege este în vigoare în prezent în forma modificată și adăugită prin următoarele acte normative:

Legea nr. 285 din 23 iunie 2004
Ordonanța de urgența 123 din 1 septembrie 2005

Legea prevede că autorul unei opere (literară, artistică, muzicală etc) să dețină dreptul asupra respectivei opere pe toată durata vieții sale plus încă 70 de ani. Drepturile de autor se moștenesc de către urmașii legali ai autorului.

Deci, © e ușor inutil, ba chiar în plus, dar nu văd pe cineva care să nu și-l fi pus pe blog. Da, până și la mine în josul paginii apare: © 2011 Ionuţ Puerava blog. All Rights Reserved.

Că nu e nevoie, știu, mai ales că la Terms of Service scrie clar:

7.1 Licence to Reproduce
Content published by the The Author via Blog.com’s services is owned by The Author. Usage of The Author’s content by Blog.com is allowed for marketing purposes, unless said content is marked as private.

Is private, ofc, dar poate un simbol, fie el și ©, să oprească pe cineva să facă un copy/paste? Nope. Super, mersi!

Update: Pentru că mie-mi place să citesc Terms of Service de la toate site-urile pe care le folosesc (deh, prea mult timp liber) o să le zic niște secrete celor ce au bifat ca și cum sunteți deacord cu ce apare acolo, atunci când și-au făcut blog pe wordpress & blogspot!

11 thoughts on “Semnificația simbolului ©

 1. Nu ramane nerezolvata. 😀

  Deci, pînă la 1 februarie, nominalizaţi, nominalizaţi, nominalizaţi!

  S-a cam terminat. Aiurea. Anul trecut stiu ca blogul tau a iesit cel mai bun blog de sport. M-as bucura ca si anul asta tu sa fii castigatorul. Mult succes!

 2. iti spun eu secretele : in TOS scrie ca practic ei pot sa faca tot ce vor cu informatia pe care tu ai dispuso pe site. Pot sa o vanda, o modifice, etc. si nu ii poti da in judecata 😀

 3. si in Romania totul functioneaza pe sistem ‘kopimi’ , copyright-ul e o gluma proasta sau nu le am cu englezeste.

 4. Să știi că nu e așa. Nici pe site-urile gratuite nu-și permit să spună că se pot atinge de textul tău. De ex la blogspot e scris cu bold că e al tău și ești singurul care are drept asupra lui.

  Ce zici tu sunt mituri scoase de ăia ce n-au citit, dar vor să facă pe interesanții și conspiraționiștii. Eu de ani de zile credeam asta și o luam de bună, până am citit și am rămas plăcut impresionat că vesticii și americanii sunt chiar cu bun simț și cu frică de justiție.

  Bănuiesc că în serviciile oferite de români apare măgăria asta, oricum merg pe principiu că nimeni nu și-ar bate capu să le facă scandal.

 5. cel putin iti dau impresia ca le pasa. sunt violatori cu alifie. romanii sunt violatori urat mirositori si nespalati. tot naspa e violu, dar macar nu te spanzuri dupa, ci mergi la spitalu 8 + 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *