Lăsata secului de carne

Lasata secului de carne pentru Postul Sfintelor Paști are loc în duminica numită a „înfricoșatei judecăți” (27 februarie). După această duminică, intrăm în „săptămâna brânzei”, în care consumul de origine animală este oprit până la Sfintele Paști.

Zilele de miercuri și de vineri din „săptămâna brânzei” au dezlegare la produsele lactate și la pește.

De regulă, cuvântul sec, din sintagma „lasata secului”, este înțeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea împătimită. Omul cel vechi, omul păcătos trebuie să dispară treptat.

23 thoughts on “Lăsata secului de carne

 1. Cititnd postarile tale pe teme religioase ( si trebuie sa recunosc ca imi plac) imi amintesc de mama, care, draga de ea, cand vorbim la telefon imi mai spune „la noi azi e vineri si e post” :)))

  Ah, da…..cred ca si la noi e vineri.

 2. mda, foarte amuzant faptul ca dezlegare la peste, pesti; soarele e pe la data aia in constelatia pesti. la fel si mercur(miercuri) si venus(vineri), planete apropiate.

  foarte amuzant ca judecata infricosata, dumnezeu este asociat cu soarele iar pestele astrologic e catalogat ca fricos.

  iara pe data pastelui, soarele va rasari frumos in 10 grade berbec, exaltare in astrologie. solstitiu de primavara, daca care cu care incep multe calendare arabe si cum si incepeau pana la vremuri mai moderne, cand cineva a hotarat ca cotrobaiau prea mult arabii prin europa.

  meh, nimica nou in crestinismul asta 🙁

  in numele soarelui, lunii si a sfantului mercur, noapte buna 😀

 3. In Grecia perioada asta premergatoare postului se numeste „apokries”, denumire care vine de la ‘apekto apo to kreas’, adica renuntarea la carne, iar cuvantul latin carnaval, vine tot din grecescul ‘carne vale’, adica, tot asa, pune carnea deoparte.
  Sigur ca idealul e mai inalt, insa denumirile impamantenite au ca origine tot postul alimentar, renuntarea la produse animale, purificarea si pe acest plan, de altfel la fel de important ca cel spiritual.

  Desi traditiile sunt asemanatoare acestei parti din Europa, la noi s-au diluat mult obiceiurile cu carnavalul, cu mastile,de nelipsit si f importante in alte zone in aceasta perioada, pana in ‘Lunea curata’, cum numesc grecii prima luni din postul Pastelui.

 4. pai apasa butonul de back si textul ar trebui sa apara in casuta, dai iar submit. cand ti se mai intampla…

 5. Mamele stiu cel mai bine! 😛

  Multumesc pt aprecieri … deci mai sunt si altii interesati, nu doar eu. 🙂

 6. n-are nici o legatura. daca vrei sa faci conexiuni, poti gasi orice. iti pot demonstra ca si ruta autobuzului 100 e influentata de solstitiu de primavara si bla bla …

 7. pai sunt obiceiuri pagane si s-a renuntat la ele … cum si dasul calusarilor era o incantatie magica …

 8. cred ca e o falsa idee ca fiind obiceiuri de sorginte pagana (a vechiului pamant, deci) ar trebui renuntat la ideea de traditii in sine. mai degraba cred ca din ratiuni istorico-politice, a comunismului care a sugrumat traditiile si obiceuirile si pentru ca, in ultimii ani, ne tot indepartam de tot ce tine de mostenire culturala autentica, plecand atentia spre tot ce e modern, deci cul, american, deci smart, nepagan, zice-se, deci ultra spiritual…

 9. nu are nici o legatura cu un regim politic sau altu, asa evolueaza lucrurile si noi le lasam. de ce nu te mai imbraci tu in portul traditional? pentru ca sunt alte haine mult mai practice. la fel si in cazul traditiilor ce au ajuns a fi ignorate pentru inutilitatea lor.

  omul a evoluat spiritual, mental, fizic, emotional si e constient ca multe lucruri fie pagane ori nu, sunt inutile, de aici si avantajul crestinismul spre exemplu. este o religie veche, dar nu invechita si permanent actuala.

  ar fi si culmea sa dansez eu de nebun si sa invoc zeita fertilitatii panantului sa dea recolta buna cand stiu ca vinovati sunt nu stiu ce gandaci sau vremea. 🙂

 10. cum sa nu. iisus si apostolii s-au copiat de la avraam, un initiat in mazdeism, religia mesopotamiei.

  documenteaza-te.

 11. nu exista paganism. asta daca ai doar impresia ca crestinismul e o religie unica precum dzeu este un zeu unic.

  este o eroare logica enorma.

  exista cel putin 3 religii monoteiste cu idea de dumnezeu, iudaism, crestinism si islamism.

  noi si evreii suntem singurii care dusmanim celelalte religii din jurul nostru.

  musulmanii ne au profetii inclusi in coran, unde crestinii spun ca restul religiilor sunt pagane iar evreii spun ca ei sunt poporul ales.

  iudeii chiar accepta kabala, ceea ce este numerologie si astrologie, in schimb in crestinism asta se numea paganism si invatatura lui satana, iti dadeau foc pe rug 😆

  slava ‘domnului’ ca a venit revolutia franceza.

 12. nu au copiat nimic, era continuarea naturala. Rascumparatorul promis protoparintilor nostri Adam si Eva a fost asteptat atat de Avraam cat si de urmasii lui, evreii.

 13. o religie e compusa din membrii ei si refuz sa cred ca cei ce propavaduiesc iubirea si toleranta religioasa, crestinii, urasc alte religii. pana la urma nici nu-mi pasa ce face fiecare individ in parte, stiu cum sunt eu! 🙂

 14. eh, e bine de ştiut că macar gradină edenului a fost mesopotamia.

  ştiai că omul a evoluat parelel cu maimuţa în centrul africii?

 15. nu se stie cu exactitate locul desi sunt date cateva coordonate in Biblie, doar ca expertii inca discuta. da, in linii mari s-ar stii, dar nu e nimic sigur.

 16. Nu stiam. Rolul saptamanei astea e pentru acomodarea treptata a omului cu postul ce urmeaza sa inceapa. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *