Despre camătă şi dobândă în Dreptul canonic

Update la Credit duhovnicesc cu dobândă de 6%

Dobânda este camătă, adică împrumutul de bani cu chirie, abuziv; în lumea veche, este înfăţişată de biserică sub forma unui furt deghizat şi deci oprit (Leviticul 25, 37-39 ; Deuteronom 23, 19 ; Matei 5, 42 ; Luca 6, 34-35).

Romanii îngăduiau camăta 12 %, însă alţii mai luau încă 6%, adică o dată şi jumătate decât permitea legea. Alţii dădeau bani, cu înţelegerea de a li se da jumătate din câştigul realizat de comerciant. Dacă pentru laici, dobânda legiferată de stat a fost îngăduită, apoi pentru clerici a fost cu totul interzisă. În orice împrumut, clericul trebuie să ia înapoi numai cât a dat, făcând prin aceasta un act de milostenie, căci el trebuie sa fie pildă de înfrânare, făra a se lăcomi (I Timomei 6, 10).

Episcopul, prezbiterul sau diaconul cerând camătă de la cei pe care îi împrumută, ori să înceteze ori să se caterisească.

Apostolic 44.

Mulţi clerici umblând după averi şi câştig urât, au uitat de dumnezeieştile cuvinte care zic: „Argintul tău nu l-a dat în camătă” (Psalmul 14, 5), şi împrumutând, cer dobândă, Sfântul Sinod a judecat cu dreptul, că de se va afla cineva, după această hotărâre, luând camătă după împrumut, sau într-alt chip practică acest lucru, sau cer înapoi o dată şi jumătate, sau născocind altceva pentru câştig urât, se va caterisi din cler şi va fi dat afară din rânduiala bisericească”. I Ecumenic 17

Episcopul sau prezbiterul, sau diaconul, dacă ia camătă sau procente, să înceteze sau să se caterisească.

VI Ecumenic 10.

Clericul, dacă împrumută bani, să primească înapoi numai banii pe care i-a dat, iar dacă cumva împrumută altceva (grâu, etc), să nu primească decât numai cantitatea pe care a dat-o.

Cartagina 16.

Caterisirea – înseamnă luarea tuturor drepturilor de a sluji vreo lucrare sfinţitoare a Bisericii şi trecerea vinovatului în rândul mirenilor. De reţinut e că harul nu i se ia nici unui cleric, ci doar i se interzice să-şi exercite dreptul de a-şi `folosi` harul primit prin Sfânta Taină a Preoţiei.

Update la update:

Principiul functionarii Caselor de Ajutor Reciproc este acela al ajutorarii salariatilor unei institutii, iar nu obtinerea unui profit material.

Daca Biserica doreste sa ajute populatia saraca ea trebuie sa o faca si prin promovarea intrajutorarii in interiorul ei, cu atat mai mult cu cat exista foarte multe familii de preoti sarace, in special in mediul rural, iar salariile personalului clerical si neclerical sunt foarte modeste, intrucat sprijinul financiar primit de la bugetul de stat este foarte mic.

Biroul de presa al Patriarhiei Romane

Deci nu „orice om care face dovada că este creștin ortodox și are un venit stabil poate să ceară cel mult 5000 de lei”, ci doar angajatii BOR (preoții, cântăreții, vânzătorii de la pangar & co).

Ceva e putred în Danemarca!

One thought on “Despre camătă şi dobândă în Dreptul canonic

  1. păi da da’ lipseşte ceva : unde e zeul ăla de pedepseşte, nenea ăsta de te judecă şi zice că arzi prin flăcări că ai făcut chestii naşpa, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *