Dilemă morală

Să presupunem că știi o femeie însărcinată care deja are 8 copii. Trei dintre ei sunt surzi, doi sunt orbi și unul este dezechilibrat mintal. Femeia are sifilis. Ai sfătui-o să facă un avort?

Pro-avort? Bravo, l-ați fi omorât pe Ludwig van Beethoven!

65 thoughts on “Dilemă morală

 1. ea a spus ca nu conteaza ca e orb/surd, etc ; ca orice are o valoare, iar eu ce spun e ca metodele noastre de evaluare sunt subiective si invechite.

  daca apare un sistem nou, vom vedea atunci cat de folositori sunt astia cu handicap.

  in orice caz, eu nu am spus sa omoram nici unul.

  daca lumea ar mai avea grija la ce mananca, cand face copii si cum ii creste, am putea evita handicapuri fara interventie medicala la celula-ou, presupunand ca handicapul nu este ereditar.

  daca si mami si tati au ceva boli, eu m-as gandi mult inainte sa fac copii.

  putem preveni nu solutiona problema oricand.

  asta nu e problema mea, tine de cat il duce mintea pe fiecare.

 2. dupa intelesul standard de azi, prima a fost la Parma in 1065, dar nu poti crede ca nu existau si in Alexandria, sper exemplu. in grecia antinca erau unibersitati in toate orasele stat.

 3. Eeeee, nu Ionut.. nu…pai cum? noi cei de acuj suntem cei mai cu mot! inaintea noastra toti erau prosti bata! noi suntem in cel mai evoluat punct al existentei umane dupa parerea Critic-ului. Ca vem de toate la botic si fara device-uri si calculatoare sa vedem pe cati ii mai duce mintea!!!

  Fata de ce cunosteau invatatii din antichitate, suntem way back! WAY BACK!!! spre exemplu agiptenii faceau acum mii ani operatii pe creier!!! A nu..nu aveau scoli gen universitati. VISAU NOAPTEA SI LE SOPTEAU VOCILE! 😀

 4. pai care-s cei mai mari filosofi sau matematicieni sau teologi & co?

  aici ai dreptate, nu ca pana acum n-ai fi avut de atatea ori. 🙂

 5. asta nu demonstreaza altceva decat din nou ca nu intelege nimeni teoria evolutiei pana nu o citeste.

  fraza aia e absolut cretina…

 6. „noi cei de acuj suntem cei mai cu mot! inaintea noastra toti erau prosti bata! ”

  cand am zis eu asta asa literal, lamureste-ma si pe mine.

 7. „Pro-avort? Bravo, l-ați fi omorât pe Ludwig van Beethoven! ”

  bravo, credeti o minciuna extremista! 😀

 8. si daca era un om normal si simplu? la fel de valoroasa e viata lui, felicitari, ai omorat un om nevinovat. si nu e minciuna 😉

 9. ” spre exemplu agiptenii faceau acum mii ani operatii pe creier!!! ”

  cum sa nu, uite operatiile

  http://en.wikipedia.org/wiki/Trepanning

  universitatea e o institutie de specializare.

  acum sute de ani, toate textele de cultura se invatau impreuna. daca erai biolog, erai filozof / matematician / astronom / astrolog / lingvist/ profesor / etc , toate in acelasi timp.

  relativ vorbim de universitati propiu-zise abea din secolul trecut , 20 , sau cel mult 18, practica de a invata separat o specialitate de alta nu totul la gramada , a aparut dupa revolutia franceza ( si cea copernicana).

  ba da aiurea stiti sa da=ti din gura 24h.

 10. deci un tip cu cateva facultati scrie intr/o carte ca niste extremisti anti-avort au scris asta si vrei sa nu i-au asta drept buna?

  pe langa linkurile alea aditionale cu teste medicale in care nu a iesit pozitiv la mercur.

 11. da draga, stiu cum se faceau operatiile pe creier in Egiptul antic. Se faceau practic doua gauri in scalp. dara existau tumori se elibera presiunea de pe creier, iar prin cealalta gaura se opera. ti se pare putin lucru?

  si legat de facultati: nu neapaerat se invata numai o disciplina. evident ca exista o materie major care este studiata mai intens, dar exista si alte discipline. depinde la ce facultate ai fost tu? ceva profil de real? si daca te rapotezi la sistemul de invatamant din Romania. „afara” ai optiunea de a te inscrie la orice alte cursuri vrei tu pe langa major.

 12. in orice tara poti intra la orice facultate, fie stat fie privat, odata indepliniti 25 de ani.

  mai exista alte portite sub 25 ani, spre exemplu poti demonstra ca ai lucrat x ani in specialitatea ce vei cursa la facultate si trebuie sa dai un examen, ceva de genul.

  sistemul de invatamant in facultati este egal in toate tarile, in special europa. ce difera sunt clase mici si licee. daca sistemele de invatamant facultativ ar fi diferite, nu ar putea exista programul erasmus.

  cat despre facultati, eu am zis. facultatea acum timp era un fel de specializare mini-universala.

  acuma domnule, inginer, ok fizica matematica si desen tehnic. nu tu romana, biologie, etc. asta am vrut sa spun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *