Diferențe între Paștele Ortodox și Paștele Catolic

Din anul 1054, când s-a produs Marea Schismă a Bisericii creștine, Paștele se sărbătorește, cu unele excepții, întotdeauna la date diferite la catolici și ortodocși. Diferență mai mare de o săptămână între sărbători nu există, însă modul de calculare a datei Paștelui diferă.

Începând din anul 1582, biserica catolică și cea ortodoxă folosesc calendare diferite. Biserica cateolică se ghidează după calendarul Gregorian, în timp ce ortodocșii au păstrat calendarul Iulian.

Catolicii calculează data Paștelui bazându-se pe luna plina ecleziastică, calculată pe baza unor tabele orânduite de biserică și se bazează pe o dată fixă pentru echinocțiul de primăvară.

În opoziție, credincioșii ortodocși sunt ghidați de luna plină astronomică, calculată pe baza datelor astronomice și data reală – tot din punct de vedere astronomic – a echinocțiului de primavară.

40 thoughts on “Diferențe între Paștele Ortodox și Paștele Catolic

 1. Sa-nteleg ca pana in 1054 au mers pe acelasi drum. Dupa 1054, fiecare religie a luat-o pe drumul ei sau una dintre ele a continuat pe drumul de pana atunci?

 2. Da, pana in anul 1054 a fost o singura biserica crestina, atunci despartindu-se in cea Rasariteana (Ortodoxa) si cea Apuseana (Catolica).

  Biserica Ortodoxa spune ca este cea care a pastrat invatatura asa cum a fost predicata de Hristos si ritualul. Dar trebuie mentionat ca nu au fost doar cauze religioase care au dus la ruptura Bisericii, au fost si politice si economice, dar legat de partea religioasa, mereu Bis. Ortodoxa le-a reprosat inovatiile aduse invataturii crestine de catre cea Catolica. Bun, si Bis, Catolica le-a reprosat ca cei din rasarit sunt prea conservatori, ca si cum ar fi un lucru rau … sau este!?

  Inovatiile catolice cele mai importante ar fi:

  1. invatatura despre purgatoriu (un loc intre rai si iad, un foc purificator, care pentru suma corecta sterge pacatele credinciosilor, deh! era in perioada cand se strangeau bani pentru constructia cele mai mari biserici crestine din lume, actuala catedrala Sfantu Petru din Roma)

  2. Filioque – Duhul Sfant purcede atat din Tatal cat si din Fiul.

  3. primatul papal – faptul ca papa vrea sa fie conducatorul intregii biserici crestine si el este singurul care decide ce este bine si ce nu. spre deosebire de ortodocsie unde hotararile se iau de Sfantul Sinod, iar toti episcopii au un vot. De la patriarh la ultimul episcop, votul lor are aceeasi valoare. la catolici cardinalii (episcopii) au doar un rol consultativ, tot papa face ce doreste.

  4. celibatul preotilor. la catolici interzicandu-se ca preotii sa se casatoreasca

  5. azima – paine nedospita folosita la impartasanie,

  Si ar mai fi, dar de mentionat e faptul ca sunt infinit mai multe lucrurile ce ne aseamana decat ce ne deosebesc. Plus ca exista o miscare ecumenica de unire si intoarcele la simplitatea de pana la despartirea Bisericii.

 3. marea schisma a fost o separare politica : roma ia vestul si rusia estul, cazuse israel si constantinopol sub dominatie araba-musulmana.

 4. fals. rusia nu exista in perioada aia si nici nu era crestina in anul 988 era „crestinata” de către marele cneaz Vladimir, iar constantinopolul era bine-mersi. deci un poporul slav ce nu era unit si crestinat „cu forta” de la varf spre baza, nu ca Romania spre exemplu care crestinismul a prins la paturile de jos si a devenit populara. In 70 de ani crezi ca „rusii” erau crestini toti?

  cauzele sunt si politice, am zis si eu, dar nimic conspirativ. daca era o separare politica ar fi trebuit sa fie doi poli de putere cand vedem foarte clar ca-s mai multe Biserici Ortodoxe surori. Adica nu exista o conducere peste toate. fiecare biserica ortodoxa nationala e autocefala.

  PS. Constantinopolul a cazut la 29 mai 1453 si chiar si dupa asta a existat Biserica Ortodoxa. Nu a fost cauza care a dus la aparitia ei. Israelul a luat fiinta dupa IIRM.

 5. Allegedly? Pai e un personaj istoric real. In timpul imparatului roman Tiberiu. Stim ca a fost judecat de catre Pilat din Pont in Palestina, asta spune si istoricul Tacitus, iar daca nici cuvantul lui nu are valoare, atunci n-are rost sa continuam.

  Sfantul Iustin ii invita pe romani sa citeasca rapoartele pe care le-a facut Pontiu Pilat despre Iisus, la Roma. „Ca a facut toate acestea (adică minuni) puteti sti din actele scrise sub Pontiu Pilat – Et quod ista fecerit, ex eis, qui sub Pontio Pilato conscripti sunt commentarris cognoscere Botestis”

  Iar legat de nasterea Lui, nu poti spune anul 0 ca suna tembel. Fiecare civilizatie are anul 0 un eveniment important din istoria ei. Spre exemplu la romani (cea mai mare civilizatie a timpului) anul 0 era anul intemeierii Romei. Dupa calendarul roman, Hristos s-a nascut in 745 de la intemeierea Romei, anul mortii si lui Irod cel Mare.

  Simplu ca buna-ziua! 😛

 6. pentru un ateu n-ar trebui sa conteze daca e paganism sau crestinism pur. de ce simt mereu nevoia ateii sa demonstreze ca ceilalti gresesc? cauti sa faci prozeliti? :)))

 7. Acum vor sa faca din toata intamplarea un conflict local si fara sa implice papalitatea. Ceva gen ca de la sine putere a facut asta cardinalul Humbert, fara stirea/voia papei … poate si pentru a se trece mai usor peste momentul asta si a grabi unirea celor doua biserici crestine.

 8. Mie una nu mi se pare corect ca tot globul sa mearga dupa modelul crestin de numaratoare a anilor. Cum adica suntem in 2011 ? E ridicol. Vrand nevrand i sa bagat omenirii pe gat chestia asta. Timpul se imparte in BC si AD. Ete p**a.

 9. Globalizare, fata mea. De ce e limba engleza limba de circulatie internationala? De ce e (era) dolarul moneda forte?

 10. Lasa faza cu globalizarea, ca chestia cu anul a existat cu mult inainte de globalizare, dolar si limba engleza pe post de limba universala.

 11. trollololololol?

  anul a fost impus de catre biserica pulii, anul 1 nici macar nu este anul de nastere a lui isus.

  dolarul, moneda forte, de cand?

  de la standardul de aur s-a trecut paralel la diverse monede : francul(italian), lira(engleza), marci (germania), ruble (rusia) , etc.

  globalizarea nu tine de sua si nu este un concept modern.

  noi suntem in anul 5 miliarde de la facerea pamantului, daca e sa o luam asa.

 12. Italienii aveau lira, iar calendarul si calcularea lui e o stiinta. tine de matematica astronomie/astrologie sau ce mama lor mai e. De ce anul 0? Pentru ca sunt mai smecheri ca beduinii sau chinezii sau brahmanii. Dar pana la urma nimeni nu te obliga sa adopti un an. Poti schimba si la pc in dreapta … cum iti e mai bine tine! 😛

 13. cum sa nu, si uitam de faza ca o eroare colosala istorica e un standard de facto pentru a masura data.

  astrologic, ca alta baza nu are calendarul.

  astronomic timpul se calculeaza in viteza luminii, nu secunde, un sistem convenient imaginar uman.

 14. Pro Football Talk?
  Pulmonary Function Testing?
  Philadelphia Federation of Teach?
  Penis Fly Trap?
  Pure Fruit Technologies?

  trololololo! :)))

 15. In los sa fie calendarul universal calculat in baza stiintei, astronomiei, istoriei, el e calculat in baza unui concept religios ca care nici macar nu adera tot globul. Cat de idiotic e asta ? Pfff…

 16. eh, e dreapta credinta, ce naiba. sht, ca te altoieste dumnezeu.

  nu uita ca esti femeie, deci esti mai vizata decat un barbat 😆

 17. Da, esti femeie, ia nu-ti mai da tu cu pararea atat. Este stiintific demonstrat ca femeile au creierul cu 1/3 mai mic decat al barbatului, n-ai cum sa intelegi tu asa lucruri complicate. 😀

  Calendarul e perfect precum religia!

 18. da, o pla, trololololololol.

  „Este stiintific demonstrat ca femeile au creierul cu 1/3 mai mic decat al barbatului”

  trololololo, eu vorbeam de sarcasm. si afirmatia ta e total aiurea.

 19. Posibil ca voi barbatii sa aveti crereirul mai mare. Cu cat mai mare cu atat mai mult waste of space. Ce folos ca e mai mare daca sta gol in cel mai mare procentaj. e ca si cum ai avea o ditamai vila cu 14 camere dar ai doar una mobilata. In restul bate vantul. 😆

 20. Da da, asa zic si aia de mor de invidie si stau intr-o garsoniera. Lasa sa zburde neuronii mei liberi …

  Dar serios acum, barbatii sunt mai destepti decat femeile. Raportat la nr oamenilor de stiinta cred ca 98% sunt barbati.

 21. intr-adevar barbatii sunt mai destepti decat femeile dar nu uitati ca in spatele oricarui barbat destept e o femeie ce ii dirijeaza pasii si neuronii :)) e demonstrat istoric :)) si stiintific!! va salut si va admir pt articolele interesante si postarile extraordinare pline de detalii!!! sincer felicitari si paste fericit !!!

 22. Multumesc, asemenea. Sper ca ai realizat ca e doar o gluma treaba cu misoginismul … inteligenta nu tine de sex. 😛

 23. „Diferență mai mare de o săptămână între sărbători nu există, însă modul de calculare a datei Paștelui diferă.”
  Excuse me?

 24. Da. Pana in 1582 cand s-a schimbat calendarul, cele doua biserici surori aveau Pastile la o sapt distanta. Maxim. Dupa 1582 distanta intre ele este mai mare uneori.

 25. Iti zic io diferenta: pastele cailor sau pastele ma-tii se regasesc doar aici la noi, la ortodocsi 😆 .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *