Umanizarea animalelor

Plecând de la ciudățenia numită „animal de companie” am produs colajul – text de mai jos. 

Îmi este puterea de înțelegere de ce ar ține cineva, spre exemplu, un câine, o pisică sau oricare alt animal în casă, atunci când este foarte clar că locul lui este afară. Mai mult, li se dau nume și îi îmbracă …

Proprietarii îşi percep animalele, în particular câinii şi pisicile, ca adevăraţi tovarăşi de viaţă ai lor şi doresc să le acorde la fel de multă grijă ca şi partenerului sau copilului lor.

Înfricosător e că în pregătirile pentru Valentine’s Day din acest an, un sondaj de opinie a dezvăluit faptul că aproximativ o cincime dintre adulţi ar fi preferat să sărbătorească acea zi cu animalul lor de companie mai degrabă decât cu partenerul lor. Sondajul de opinie a intervievat 24.000 de persoane din 23 de ţări.

Animalele nu sunt persoane!

Margaret Somerville, director al Centrului pentru Medicină, Etică şi Legislaţie de la Universitatea McGill, Canada, a comentat cu privire la umanizarea animalelor de companie într-un articol.

Ea a susţinut că trebuie să continuăm să afirmăm că toate fiinţele umane sunt persoane şi că doar fiinţele umane sunt persoane. A menţine restrânsă categoria de persoane la fiinţele umane este un mod prin care putem promova un mai mare respect pentru viaţa umană.

Cu alte cuvinte, dacă animalele devin persoane, persoanele umane devin animale.

Contradicţia scoasă în evidenţă de Somerville dintre pierderea respectului pentru viaţa umană şi în acelaşi timp plasarea animalelor pe un fel de nivel cvasi-uman are o dimensiune teologică fundamentală.

Așa îl uităm pe Dumnezeu!

Papa Benedict al XVI-lea s-a referit pe scurt la aceasta în timp ce analiza Psalmul 143

„Doamne, ce este omul că Te-ai făcut cunoscut lui?” […] Este o mare fericire pentru oameni să îşi cunoască Creatorul. În acest lucru ne deosebim de fiarele sălbatice şi de alte animale, deoarece noi ştim că avem un Creator, în timp ce ele nu ştiu.

Merită să ne gândim puţin la aceste cuvinte ale lui Origene, care vede diferenţa fundamentală dintre fiinţele umane şi animale în faptul că omul este capabil să îl recunoască pe Dumnezeu, Creatorul lui, că omul este capabil de adevăr, capabil de o cunoaştere care devine relaţie, prietenie.

Într-adevăr, una dintre realităţile majore din societatea contemporană o constituie faptul că pierzându-l din vedere pe Dumnezeu, se ajunge la o mentalitate care pierde de asemenea din vedere demnitatea persoanei umane. Aşadar, există o legătură între lipsa de respect pentru viaţa umană, tot mai mult văzută dintr-o perspectivă utilitaristă, şi umanizarea animalelor. Un pas în plus în reîntoarcerea la o cultură păgână.

28 thoughts on “Umanizarea animalelor

 1. N-am citit in viata mea ceva mai stupid decat ce-ai scris tu aici. Tu chiar esti pe bune sau trollezi? Ma cam indoiesc ca trollezi, din moment ce nici dracu nu s-ar obosi sa caute atatea bullshituri prin biblii si psalmi.

 2. N-o lua atât de personal pentru simplu fapt ca ești un Animal Antisocial. :))

  Serios vorbind, da, cred tot ce am scris. Doar mie mi se pare bizar că unii sunt prea atașați de animalele de companie și le consideră persoane? Ba mai mult, cine naiba vrea ca un animal să-i țină companie? Dacă e un cioban în munți, aș înțelege de ce-i place mioara, dar eu as prefera un om, sincer.

  Câinele a fost făcut de Dumnezeu să … fie câine și paznic, nu copil. Stăpânii le vorbesc ca și cum animalul i-ar înțelege, dar nu poate că-i animal. Până la urmă ce te poți aștepta de la niște mămăițe de-s singure sau femei nemăritate și fără copii?

  Animalele nu au nevoie de haine că au blană. Nu au de ce să stea în casa, ele stau afară și apără sau ce Dumnezeu fac … porcii porcesc, găinile găinesc și tot așa. De ce nu le iei pe toate în casă?

  Dând nume unor animale ajungi mai prost ca ele. Hai să dăm nume și la pomi și să vezi cu ce milă o să-i tăiem când până la urmă sunt niște pomi. De ce e un „animal de companie” diferit de puiu de la KFC? Un animal e un animal. logic.

  Ca să vezi cât de departe a ajuns nebunia:

  În 26 octombrie 2009, The Chicago Tribune a publicat un articol în care arăta că în Cimitirul Hindsdale pentru Animale din Willowbrook, Illinois, unul dintre cele mai vechi cimitire de acest fel din Statele Unite, sunt înmormântate peste 15.000 de animale de companie.

  Ziarul britanic The Telegraph a vorbit despre întoarcerea la străvechea practică păgână ca stăpânii animalelor să fie îngropaţi cu animalele lor. Ziarul relata că la începutul lunii ianuarie, urbaniştii din Lincolnshire au aprobat cel mai nou dintr-o serie de cimitire comune pentru animale şi oameni.

  Adică, ha!? Cine ține predica și ce zice? 😀

  Mulțumesc pentru comment și te mai aștept!

 3. Dar este adevaru! 😀

  Being a prick on the internet because you can. Typically unleashing one or more cynical or sarcastic remarks on an innocent by-stander, because it’s the internet and, hey, you can.

  It means you’re instigating on the internet. Just saying troublesome things to get attention. mai multe vezi pe wiki!

  ex eu acum 3 ani, citeste raspunsurile primite, sunt aproape la fel de geniale ca intrebarea mea:

  http://answers.yahoo.com/question/index;_ylt=Ast7kCKwl3knNQ4w6HPsvJUjzKIX;_ylv=3?qid=20081001091031AAQOLZ9

  asta inseamna sa fii bun de mic :)) aproape ca uitasem de ce prostii faceam in tinerete!

 4. La mine la lucru am niste tipe care s-au apucat sa dea nume plantelor, si sa vorbeasca cu ele, ca altfel cred ca se usuca 😐 Asta mi se pare cam stupid, intr-adevar, dar mi se pare genul ala de stupid ca al oricarui argument pentru superioritatea omului fata de natura. Nu creste iarba fara asistenta noastra, gen.

  Oamenii tin animalele in casa deoarece nu au pamant adevarat pe care sa le tina, le imbraca pentru ca, animalele stand in casa la caldura, nu le mai creste blana atat de deasa incat sa le apere eficient de frig iarna. Le pun nume pentru ca animalele „de companie” sunt destul de destepte sa-si tina minte numele, sau sa-si dea seama daca vorbesti cu ele dupa tonalitatea vocii.

  Animalele sunt niste fiinte constiente, care au sentimente, simt durere, placere, isi dezvolta o personalitate etc. doar ca nu sunt la fel de inteligente ca noi, dar in rest, traim in acelasi ecosistem, ne hranim cu aceleasi chestii, singura diferenta e ca noi prin inteligenta noastra ne-am ridicat deasupra lor si ne-am luat destinul in propriile maini, si odata cu asta destinul intregii planete. Daca uitam de unde am plecat, si o ardem cu chestii dinastea stupide cum ca noi suntem mai buni decat animalele, mi se pare ca devenim mai naspa decat ele.

 5. La mine la lucru am niste tipe care s-au apucat sa dea nume plantelor, si sa vorbeasca cu ele, ca altfel cred ca se usuca 😐 Asta mi se pare cam stupid, intr-adevar, dar mi se pare genul ala de stupid ca al oricarui argument pentru superioritatea omului fata de natura. Nu creste iarba fara asistenta noastra, gen.

  Oamenii tin animalele in casa deoarece nu au pamant adevarat pe care sa le tina, le imbraca pentru ca, animalele stand in casa la caldura, nu le mai creste blana atat de deasa incat sa le apere eficient de frig iarna. Le pun nume pentru ca animalele „de companie” sunt destul de destepte sa-si tina minte numele, sau sa-si dea seama daca vorbesti cu ele dupa tonalitatea vocii.

  Animalele sunt niste fiinte constiente, care au sentimente, simt durere, placere, isi dezvolta o personalitate etc. doar ca nu sunt la fel de inteligente ca noi, dar in rest, traim in acelasi ecosistem, ne hranim cu aceleasi chestii, singura diferenta e ca noi prin inteligenta noastra ne-am ridicat deasupra lor si ne-am luat destinul in propriile maini, si odata cu asta destinul intregii planete. Daca uitam de unde am plecat, si o ardem cu chestii dinastea stupide cum ca noi suntem mai buni decat animalele, mi se pare ca devenim mai naspa decat ele..

 6. Ionut, trebuie sa faci diferenta intre a avea un animal de companie pentru ca pur si simplu iubesti animalele si a avea un animal pe post de copil, mamica, etc.
  Nu, nu este normal sa consideri animalele persoane in masura in care persoana defineste un homo sapiens.
  Da, este normal sa cresti animale de casa, sa militezi pentru drepturile animalelor, sa nu le ucizi doar pentru ca „poti”
  Acum – fiecare decide unde le creste. De exemplu mie mi-ar placea sa am un caine mic in casa, dar cand ma duc in vizita si vad 2-3 catei si 2 mate care sar peste tot nu imi mai place. Nici nu imi place sa vad ca cineva pune mana pe animal si apoi, fara sa se spele imi face mie cafea sau mesteca in oala. Asta e, bunul simt nu se aplica numai aici la animalul de companie si grija pe care o ai fata de semeni……….

 7. Te-ar mira faptul ca unii cercetatori au demonstrat ca plantele de casa carora li se vorbeste periodic cresc mai repede decat cele ignorate total dar udate la fel ? 🙂
  Nu e nimic Science Fiction, se stie ca si plantele si animalele au nevoie de energie vitala , pe care o iau din mediul inconjurator……..daca aura cu care inconjori o planta este benefica si actioneaza repetat , acest lucru se va reflecta in procesul de crestere ……
  Poate ca fetele exagereaza, nu trebuie sa iti bei cafeaua cu muscata in brate dar dincolo de exagerare, sta un adevar………..

 8. Unele intra in moderare fara un motiv aparent. Probabil mai trebuie sa tai din cuvintele alea de la Comment Blacklist, desi … pe ma-sa, nu e niciunul din ele in commentul tau, scuze!

  Ideea e ca pe blogul asta nimic nu se pierde, asa ca atunci cand nu apare cand trebuie, o sa-l scot eu la lumina. 🙂

 9. Pai este rezultatul firesc al umanizarii animalelor si indobitocirii (de la dobitoc, adica animal) oamenilor. Daca unii vad in caini niste oameni, de ce nu ar lua si ei din apucaturile cainilor/porcilor/boilor/vulpilor/oilor?

 10. Bun, nu ai pamant si pentru asta trebuie sa-l cresti in casa? Nu mai usor era daca nu aveai animal? Zic si eu, nu dau cu parul. Pana la urma mi se pare ca-l chinui. Inuman mi se pare sa stai la bloc, dar asta-i lumea … si daca eu nu ma simt bine in cutia de beton, cum s-o simti o vietate iubitoare de spatiu?

  De ce as vrea un animal sa-mi tina companie? Cred ca dorinta asta tembela a omului de a stapani lucruri/fiinte e vinovata. Asa esti si tu Afla, un dominator …

  Refuz sa cred ca un caine e constient ca are un nume. Este vorba de reflexe conditionale, lucru ce avea si cainele lui Pavlov. El nu era constient de sistem, saliva, la fel si cainele care vine la chemarea stapanului.

  Animalele nu au sentimente, au insticte, lucru ce nu-i tot una. (!?) Ai vazut animal ce vrea sa se razbune in timp pentru ce i-ai facut acum? Reactioneaza atunci si gata. Constiente? Mira-m-as! Cele mai multe sunt dezorientate daca se uita in oglinda.

  Durerea si placerea o simt prin nervi si stimuli, n-are nimic de-a face cu constiinta de sine, cred. Nu-s un priceput in domeniul asta, dar „personalitatea” nu si-o insusesc de la stapan?

  Omul nu este un animal, adica eu nu ma simt un animal. 😀 Zic ca inteligente sunt multe, diferenta o face spiritul, sufletul sau cum vrei sa-i zici.

 11. io am zis de mult ca fac asta si am sa o pun in aplicare : imi interzic mie propiul tau blog.

  te bag in hosts si cand voi tasta adresa ta voi primi eroare de la windows.

  have a nice day.

 12. Despre asta am zis si eu. Bine, si mie mi-ar placea un caine mare si fioros, dar sa stea in curte si sa vaneze … ce vaneaza el. 😀

 13. Nici eu nu as fi de acord cu cresterea animalelor ca sa fie vandute unora care o sa le tina in cutii de beton, dar daca sa zicem ca le iei de pe strada, mi se pare ok, ca nu prea le prieste sa manance din gunoaie si sa le calce masinile. De exemplu pisicile mie mi se pare ca se simt rezonabil de bine si la bloc, sau vreun caine dinala mic gay. Oamenii tin animale pentru ca le iubesc, o pisica normala, daca e lasata in salbaticie, nu va deveni la fel de afectiva ca una care are un stapan, se va baza mai mult pe instincte si va umbla in haita. Dar una care are stapan, se va atasa de el, si va fi geloasa daca va vedea alte pisici prin jurul casei. Astea-s animale care au evoluat sa depinda de om pentru hrana si adapost, speranta de viata e mult mai mare daca traieste alaturi de om decat daca vaneaza si mananca din gunoaie prin salbaticie.

  Problema cu cainii lui pavlolv e ca nu numai cainii au acele reflexe/instincte, sau ce erau, ci si oamenii 🙂 Suntem facut din aceeasi materie, avem aceleasi timpuri de organe, creierul este similar, doar ca mai mic, raportat la marimea corpului.

  PS Cum iti explici chestia asta? http://www.youtube.com/watch?v=shf8F8W6kvU Ditamai leul tine minte ca tanti aia a salvat-o cu 8 ani in urma, si o ia in brate :))

 14. Ce vreau eu sa spun e ca noi si animalele suntem la fel, doar ca noi suntem cele mai avansate animale, cel mai complex organism din universul cunoscut, si e destul de clar, trebuie doar sa te uiti in jur. Tu nu poti sa vezi asta pentru ca ai ales sa iei de bun ce-au scris niste gigei nespalati acum cateva mii de ani si sa crezi ca vreun dumnezeu imaginar te-a pus pe tine seful plantatiei si rezulta chiar ca ai putea sa tratezi ‘dobitoacele’ asa cum ai chef, ca lui dumnezeu nu-i pasa decat daca ti-ai spus rugaciunea de 3 ori pe zi.

 15. Dar oare stapanul si cei din casa nu devin „haita ei”? Misto aia cu leul, dar a avut bulan. Cati nu sunt mancati desi ii cresc & stuff? Mai era un clip misto cu doi gay care au crescut un leu ce ulterior a fost dus in salbaticie. Si dupa ani sau ceva in genu, cand s-au dus in savana si l-au vazut leul s-a bucurat … sa zicem …

  Legat de creier, pai si femeile au creierul cu 1/3 mai mic decat al barbatilor, lucru dovedit stiintific, asta nu le face „animale de companie”? Ce-i drept sunt mai costisitoare decat niste pisici si mai posesive si rele, dar au si partile lor bune! 😀

 16. Bai, dar nu le obliga ma nimeni. Daca-ti tii cainele sau pisica la curte, o sa fuga in salbaticie? Vine inapoi, ca stie ca-i dai mancare si ca-i oferi adapost. Si tu faci asta nu ca vrei sa-l posezi, ci ca sa-l ajuti, sa-i fie mai bine, iar in schimb el isi pazeste curtea, oile, repsectiv iti mananca soarecii din casa.

  Biblia se contrazice atat de mult incat nu inteleg de ce se mai oboseste lumea sa citeze din ea. Unii gigei care-au scris-o aveau anumite pareri, cum ar fi ca e ok sa-ti omori nevasta cu pietre, altii si-au dat seama ca n-ar fi atat de bine, si au scris si ei despre asta, si oricine poate sa citeze orice din biblie in functie de ce vrea sa demonstreze.

 17. Sa stii ca nu e imaginar si da, gigeii erau cam nespalati, dar nu din vina lor, traiau intr-o zona desertica. Omul este coroana creatiei, recunosti si tu asta zicand ca suntem cei mai ce, dar crestinismul condamna cruzimea fata de orice fiinta, doar toate sunt create de Dumnezeu si sunt „bune foarte”,

  Faptul ca noi le tinem drept companie si avem pretentii sa se comporte ca niste oameni, intelegandu-ne, doar pentru ca noi le credem fiinte, mi se pare un chin si abia aia e tortura. De ce ar trebui un animal sa fie altceva decat un animal? Cum adica prieten sau companion? Nu pentru asta exista, nu asta e rolul lui. Nu ti se pare de condamnat dorinta nebuna a omului de a poseda cat mai multe? Eu atat am zis.

  Ok, sa salvam cainii si pisicile de pe strada, dar sa nu uitam ca ele sunt acolo si nu in libertate sau ajutand omul pentru ca unii i-au rupt din mediul lor, i-au adus si i-au abandonat.

  Are dreptate Izabela Papazicu , omul s-a animalizat … sensul negativ al cuvantului, nu ca animalele ar fi rele prin natura lor. Repet, si ele au fost facut de Dumnezeu, dar pentru ca ele sa fie ajutor omului. ex: lapte, oua, lana, carne

  Si inca o chestie. Eu nu ma simt animal si nici ruda cu nu stiu ce maimutoi. Serios. O sa apara pe seara o chestie despre Darwind aici pe blog si poate citind-o daca ai timp si chef vei intelege ca nu e nimic intamplator si este imposibil ca in spatele a tot sa nu fie un Creator. 🙂

 18. Sunt sigur ca la asta s-au gandit primii oameni care au domesticit animale. Fiecare specie isi apara propriile interese. La fel cum nustuce dubiozitate de crab fara carapace se foloseste de carapacea unor melci morti, ca sa nu se mai oboseasca sa-si creasca singur, animalele astea domestice s-au imprietenit cu noi pentru ca au vazut ca le e mai bine.

  Porcul prefera sa stea pe curul lui gras sa vina omul in fiecare zi sa-i toarne laturi, decat sa faca foamea prin salbaticie. Dar la nevoie, daca se duce in salbaticie, imediat incepe sa-i creasca parul mai gros, ii cresc colti, si umbla in haita cu alti porci pe care-i gaseste prin padure. Alte animale, precum pisica sau cainele domestic nu se adapteaza la fel de usor, probabil pentru ca au stat atat de mult in jurul oamenilor incat, prin evolutie, au renuntat la anumite trasaturi care le permiteau sa fie mai independente, deoarece si-au dat seama ca nu au nevoie de ele, cum crabul si-a dat seama ca nu mai are nevoie sa-si faca singur carapace.

 19. Asa zice si dealerul de droguri. Nu el te pune sa le cumperi, dar uita ca prima doza a dat-o moca. Cand il faci pe caine dependent de tine, ce ai vrea sa faca? Sa fuga pechinezu in padure si sa vaneze? Ala e prada sigura si pentru o furnica mai suparata. :))

  Umanizandu-l pe caine ii furi natura lui de animal. Pai una e ca il hranesti si el pazeste oile, e ca un … angajat, si alta e cand il tii in casa pentru a te amuza tu. Cati oameni tin pisicile pentru a-i scapasa de soareci sau caini de hotii de apartamente?

  Sa tinem animale, sa le folosim ca animale, asta e ce zic eu, nu sa ii vedem drept persoane si sa-i folosit ca substitut pentru persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *