Cum au încăput toate animalele în arca lui Noe?

Vă rătăciţi neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.

Matei cap. 22, v. 29

Mai întâi trebuie să spun că întrebarea are conotaţii mult mai adânci decât pare la prima vedere. Dacă o singură afirmaţie a Bibliei ar fi greşită, nu am mai putea vorbi despre infailibilitatea Scripturii, prin urmare nu am mai putea avea încredere într-o astfel de carte. Dar noi ştim că toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi Dumnezeu nu poate să greşească.

O examinare atentă a dimensiunilor pe care le avea arca lui Noe, aşa cum sunt descrise în mărturia biblică, aduce o lumină suficient de edificatoare în ceea ce priveşte întrebarea de mai sus.

Whitcomb şi Henry Morris susţin în lucrarea lor The Genesis Flood că, potrivit detaliilor pe care le oferă Biblia, arca trebuie să fi avut înălţimea de 13,716 m sau 30 coţi. Având în vedere că înălţimea unui etaj, în mod obişnuit, este de 3 m, atunci această corabie avea înălţimea unei clădiri cu 5 etaje, minus un metru. În lungime corabia era de 137,16 m, comparativ ar fi cât înălţimea unei clădiri cu 45 de etaje sau cât un stadion jumate, iar volumul ar fi de 425.500 m3.

Cei doi specialişti spun că arca avea o capacitate de încărcare egală cu totalul a 522 de vagoane, fiecare putând transporta cel puţin 125.000 de oi. Arca avea trei punţi şi locuri speciale pentru animale şi pentru mâncarea necesară mai multor luni de zile.

Whitcomb şi Morris au mai calculat, pe baza unor clasificări moderne, că în vremea aceea existau aproximativ 1600 de specii de animale, păsări, reptile şi amfibii care trebuiau salvate pe arcă. Luând în calcul prezenţa a două din fiecare animal necurat şi şapte curate, cei doi au spus că pe arcă trebuie să fi fost cel mult 79.000 de animale. Atât de … puţine? Păi, astăzi se cunosc milioane de specii de vietăţi terestre şi marine. Cum se împacă această teorie cu cea biblică?

La origini, numărul speciilor a fost relativ redus, marea diversitate de specii din prezent fiind rezultatul împerecherii între animale de aceaşi rasă şi de rase diferite. Morris spune:

Un bun exemplu de diversificare prin descendenţă în domeniul zoologiei îl reprezintă porumbelul domestic. Diversitatea de forme ce poate fi întâlnită în rândul multiplelor specii de porumbei, ne-ar putea face cu greu să credem că ei au, cu toţii, o unică origine, dacă nu am şti cu certitudine că aceasta se identifică cu porumbelul sălbatic al coastelor europene, Columbia livia. Sunt interesant de urmărit diferenţele faţă de forma ancestrală, puse în evidenţă într-o serie mare de soiuri, precum: porumbelul cu guşă mare, rasa de găini leghorn, porumbelul rotat, rândunica, ţigleanul de baltă, porumbelul moţat sau porumbelul călător. Fiecare dintre aceste soiuri de păsări ar fi încadrat într-o specie sau, poate chiar ar purta nume generice diferite dacă nu s-ar şti că provin din aceeaşi origine.

sursa: Guarding the Gospel

25 thoughts on “Cum au încăput toate animalele în arca lui Noe?

 1. Tocmai ai cam facut o greseala, sau cel putin asa o vad eu.
  Te-ai legat de porumbeii lui Darwin, da porumbeii astia nu au nimic, nu? hmm.. interesant…
  Nu e nimic clar de aici. Doar niste presupuse masuratori (in Biblie ma indoiesc ca sunt trecute, sau cel putin nu erau trecute acum ceva timp).
  E foarte interesant, vreau sa zic ca am citit citatul de cateva ori ca sa ma asigur ca acolo chiar se vorbeste de porumbei.
  Pai, cu ce sa incepem?
  1. Dumnezeu a facut fiecare specie care nu a evoluat, care s-a pastrat la fel si care nu s-a incrucisat cu altele – crede-ma, asa e, m-a batut la cap cu asta proful de religie ani la rand.
  Sa inteleg ca dupa arca lui Noe a pornit o evolutie? Sau este numita altfel de Biserica?
  2. Potopul nu apare pentru prima data in religia crestina. Aceasta preia ideea potopului, la fel ca si multe alte idei.
  3. Potopul… mm… parca seamana a haos. Cand se vorbeste de Big Bang primul contraargumente este:”Dar cum se poate crea ceva, asa de minunat ca lumea in care traim, din haos?” Mai.. in Biblie s-a creat si din potop, si din foc…
  Ma tem ca o sa ma opresc aici momentan, dar imi e teama sa nu aduc prea multe jigniri la adresa Bisericii, macar daca o sa ard in Iad, sa fie la foc mic.. Glumeam, dar, desi pare greu de crezut, nu vreau aici sa „ucid un dumnezeu”… ci doar incerc sa opresc ofensele la teoriile pe care eu le consider mai aproape de adevar. Mi-a fost atrasa privirea de exemplul cu porumbeii…

 2. Biblia nu se modifica in timp. Ba sunt trecute ca nu le-am scos eu din capul meu.

  14. Tu însă fă-ti o corabie de lemn de salcâm. În corabie să faci despărţituri şi smoleşte-o cu smoală pe dinăuntru şi pe din afară.
  15. Corabia însă să o faci aşa: lungimea corăbiei să fie de trei sute de coţi, lăţimea ei de cincizeci de coţi, iar înălţimea de treizeci de coţi.
  sursa: BibliaOrtodoxa.ro

  1. Nu incurca adaptarea la mediu cu evolutia, nu e tot una. In lucrarea Originea speciilor este definit f clar ce inseamna o specie nou. Una care este complet diferita de toate celelalte si nu se poate impereche nici cu cele ce i-ar putea semana. gen pinguinu nu o face cu strutul sau magarul

  Logica elemantara spune ca ursul este un singur animal, chit ca e brun sau polar, tot urs e. Caracteristicile pe care le are cel polar sunt pentru ca s-a adaptat la mediul geografic unde traieste, dar nu-l face un alt animal deosebit de ceilalti ursi. De exemplu un negru (care e negru pentru ca a stat intr-o zona ecuatoriala), este altceva decat un nordic? Nu, sunt tot oameni, deci din aceeasi specie, doar ca s-au adaptat la conditiile de mediu in care traiesc.

  2. Pai e firesc sa fie asa din moment ce s-a intamplat. In multe culturi de pe multe continente exista povesti despre un potop ce i-a omorat pe toti oamenii. Urmasii lui Noe nu au povestit urmasilor lor? Si asa, din generatie in generatie s-a transmis intamplarea, doar ca unele civilizatii au imbogatit-o, altele nu, dar e o dovada ca s-a intamplat.

  3. Dumnezeu a creat lumea. Intrebarea pt Big Bang e alta: Cum poate sa apara ceva din nimic? Daca nu era nimic nimic, cum poate acel nimic sa explodeze si sa creeze ceva? Nimicul nu poate crea decat nimic, ca e nimic. Intelegi unde bat?

  Porumbelul a fost cel ce a adus in cioc ramura de maslin, semn ca apa s-a retras si vegetatia a inceput iar sa apara. Stii doar ca Noe daduse drumu unei pasari si neavand unde sa se odihneasca s-a intors iar la arca. Dupa un timp a dat drumu unui porumbel … de aici si exemplul!

 3. Tu ne sfidezi pe noi, (liber)cugetatorii!
  In Biblie scrie ca Noe a luat cate doua animale din fiecare specie, parte barbateasca si parte femeiasca. Dar, asa cum stiinta a demonstrat (ca numai stiinta poate demonstra), exista o multime de animale hermafrodite, despre care Biblia nu sufla o vorba!
  Deci inca o data: Biblia are o valoare inestimabila pentru sufletul omului. Biblia pune insa catuse mintii omului, de aceea trebuie lasata la locul si menirea ei, iar stiinta sa isi urmeze calea fireasca, fara Biblie, Coran, Talmud si alte aducatoare de fanatisme si atentate…

 4. o pereche din „cele necurate” si 7 din „cele curate”. animale hermafrodite? Cu exceptia unor viermi/paraziti si cativa persi (care oricum nu aveau ce cauta in arca), ce animale stii tu?

 5. iti dai seama ca la 2 milioane de specii animale + plante si tehnologia de barci de atunci, trei busteni legati cu ata, e clar ca studiul e total cretin.

 6. ionut, apropo, tu parca facusi teologie? nai biblie-vt-nt printat, hartie? ca tot citezi mereu site-uri 😆

 7. Pai si vrei sa fac print la pagini? 😀

  Nu erau doua milioane de specii. Nici acum nu stiu sigur ca sunt 2 milioane de specii, scazandu-le pe cele care pot trai bine-mersi in apa. Cine a zis ca trebuia sa ia plante? Si nu, nu erau legate cu ata. 😉

 8. @Gheorghe

  3000 de lumi, asa a vorbit Gautama Siddhartha (Sakyamuni). De ce 3000 ? Habar nu am. Probabil el asa vedea la nivelul lui. Legea Universului ti se înfatiseaza diferit la niveluri diferite. Totusi e interesant de stiut de existenta unor alte dimensiuni. De dovedit, nu le poti DOVEDI, cel putin nu la modul judiciar 🙂 dar de perceput se pot percepe prin „antrenarea” glandei pineale, care este un organ fizic situat exact în centrul geometric al creierului, organ atrofiat care are puterea de a strapunge iluzia materiei. Pentru o vizualizare mai buna, ma ajuta sa ma gândesc la scena din Matrix 1, în care Neo este împuscat de Smith, „învie” si începe sa perceapa ceea ce credea el ca e „materie” solida, începe sa o vada în acele linii de cod verde. Doar ca o gluma, probabil asta înseamna Iluminare. 🙂 Vederea codului sursă !!! Sursa e divinitatea, evident.

 9. @ Critic : Nu cred in evolutie, dar cred in adaptarea la mediu, lucru ce nu-i tot una.

  Nu sunt 3 milioane ce trebuiau sa intre in arca.

  Sponges: 10,000 species
  | |–Cnidarians: 8,000-9,000 species
  | |–Molluscs: 100,000 species
  | |–Platyhelminths: 13,000 species
  | |–Nematodes: 20,000+ species
  | |–Annelida: 12,000 species
  | `–Arthropods
  | `–+–Crustaceans: 40,000 species

  Astea din start se descurca foarte bine in apa, ca sa nu zic ca cele ce nu, ocupa un loc infim.

  `–Vertebrates: 3% of all known species
  `–+–Reptiles: 7,984 species
  |–Amphibians: 5,400 species
  |–Birds: 9,000-10,000 species
  |–Mammals: 4,475-5,000 species
  `–Ray-Finned Fishes: 23,500 species – fara!

  Cat sunt toate? 3%? Chiar mai putin daca scazi pestii. Din ochi as zice ca-s 30.000 specii. Asta fara a pune la socoteala chestii duble ce tin de adaptare si nu de mediu gen diferite feluri de ursi, dar care tot ursi erau.

  In postare am scris ce au spus doi cercetatori. Ei au zis ca ar fi vorba de 1600 de specii de animale, deci 79.000 de animale. Deci sa zicem ca nu-i ca ei si-i ca tine si sunt de 20 de ori mai mult, tot ar intra bine mersi din moment ce capacitatea de incarcare a vasului este egală cu totalul a 522 de vagoane, fiecare vagon putând transporta cel puţin 125.000 de oi.

  Loc grupa mare. Milioanele tale de animale sunt 3% cu toatele, fara a scadea mamiferele marine si pestii. Ok, multe insecte, and? Si din alea traiesc bine-mersi in apa, iar care nu, adevaru ca furnicile si paianjenii ocupa mult loc. De paduchi nici nu mai zic! 😉

 10. Oricum ar fi, tot ce este legat de potop, de arca lui Noe si de supravietuirea pe arca timp de un an de zile are legatura cu supranaturalul, altfel nu se poate explica nimic.
  Si aici sunt mai multe intrebari a caror raspuns, este de domeniul supranaturalului. Eu nu am citit cartea The Genesis Flood cu toate mi-as dori sa o citesc, dar am cateva intrebari:
  1. Cum puteau ca presupusele specii (1600) sa se urce pe arca docile, fara interventia lui Dumnezeu? Stim ca dupa ce s-au imbarcat toate speciile pe arca, Dumnezeu, insusi a inchis usa, deci eu cred ca a avut o interventie mult mai mare.
  2. Fara apa potabila este greu sa supravietuiesti. Nu in teleg cum era apa rezultata in urma potopului(apa dulce) amestecata cu apa marilor si oceanelor. Era potabila? Usor sarata? Ce concentratie de sare ar fi avut? Mi-ar placea sa cred ca era potabila si ca putea fi folosita pentru animale si oameni. Sau poate ca Dumnezeu facea sa pluoa la timp pentru a umple recipientele cu apa necesare pentru animale, exact ca mana din pustie.
  3. Presupunand ca fiecare animal ar fi fost ierbivor, inainte de potop, ele devenind carnivore abia dupa potop, tot printr-o interventie supranaturala, de cate furaje ar fi avut nevoie aceste animale ca sa supravietuiasca timp de un an de zile? Ar fi putut sa incapa furaje pentru 1600 de specii timp de un an de zile? Sa zice, pentru 2 vaci ai nevoie de 5-10 kg de furaje cel putin pe zi, undeva la 3650 de kg pe an, nmultuit cu 2 = 7300 kg de furaje pentru doua exemlare si asta doar pentru 2 vaci. E greu de anticipat cum putea sa incapa pe langa toate speciile de animale si atatea furaje, ca sa nu mai vorbim de riscul de imbolnavire a animalelor. Aici poate fi explicat tot in domeniul supranaturalului. Este posibil ca acele animale sa fi supravietuit cu jutorul lui Dumnezeu fara hrana mai multe zile sau cu hrana mai putina, pentru ca eu nu cred ca ar fi fost posibil sa cari atatea furaje incat sa-ti ajunga un an de zile pentru toate speciile. Sau o alta varianta, ar fi fost inmltirea lor de Dumnezeu, exact ca inmultirea pestilor si a painilor.
  O alta intrebare ar fi: Cum a fost posibil ca dupa potop, anmite rase de animale sa ajunga doar in anumite parti ale Globului Pamantesc, fara interventie divina? Spre exemplu in Australia cangurii, pentru ca ei se gasesc doar acolo, iar noi stim ca intreg continentul australian este separat de celelalte continente, deci pe uscat ar fi fost imposibil sa ajunga acolo si exmplele pot continua aici.
  Acum vorbesc ca un liber cugetator, cu toate ca cred in Dumnezeu. Daca ar exista un Creator care ar fi in controlul tuturor lucrurilor si ar fi Atotputernic, dincolo de legile fizice ale Universului creat de El, nu ar putea sa faca El ce doreste cu materia Sa?
  Daca El a creat intreg Universul, nu ar fi putut sa intervina, ajutandu-l pe om si animale sa supravietuiasca in timpul potopului? Nu ar fi putut oare tot el, sa le pazeasca de boli si sa le mute unde voia? Si daca ar fi facut-o, ar fi fost dator sa ne dea o explicatie in acest sens?
  Creatorul, nu are nici o datorie fata de creatie si nici nu ar avea cum.
  Este bine sa ne punem intrebari, dar minunile nu se pot explica cu mintea umana, iar ele exista chiar siin zilele noastre. Cate vindecari miraculoase, prin credinta au loc chiar si in zilele noastre? Sunt confirmate de doctori foarte multe dintre ele.
  E absurd sa nu crezi intr-un Creator, intr-un Univers care are legi, fie ea si legea gravitatiei.
  Daca exista legi, trebuie sa fie si o Persoana care le-a instituit. Inteligenta nu apare din nimic, din sansa…
  E greu sa crezi, a liber cugetatori, tocmai pentru ca suntem fiinte limitate in gandire, dar eu lansez o provocare pentru liberi cugetatori.
  Faceti urmatoarea rugaciune:
  „Dumnezeule, daca existi, daca Tu esti Cel care a creat intreg Universul si fiintele de pe Pamant, te rog sa mi te descoperi, pentru ca vreau sa te cunosc. Nu cred in tine, pentru ca nu Te cunosc si nu cred ca existi, dar daca existi te rog sa-mi arati si mie ca sa pot crede in Tine.”
  La aceasta rugaciune veti primi INTOTDEAUNA UN RASPUNS. Dumnezeu exista si El se lasa descoperit celor ce Il cauta cu adevarat, pentru ca e posibil ca motivul cautarii sa fie o sfidare la dresa Lui Dumnezeu si chiar si asa Dumnezeu se va descoperi tuturor celor care vor face cu sinceritate rugaciunea de mai sus.

 11. In primul rand multumesc pentru calitatea commentului tau. Ceea ce spui nu poate fi neadevarat, deci sunt intru totul deacord.

  Dupa, rugaciunea este buna, dar cred ca inutile pentru cei cu inima impietrita si purtatori de ochelari de cal, desi misterioase sunt caile Domnului!

 12. Cu siguranta cei care vor sa-L gaseasca pe Dumnezeu,Il va gasi.Eu L-am gasit si pot spune ca este Minunat.
  De ce spun asta?Pentru ca am foarte multe experiente minunate cu El.Exemplu clar:i-am cerut lui Isus sa vina sa locuiasca in mintea mea.Aceasta rugaciune a fost in gand.Deodata am simtit Prezenta Sa Divina in mintea mea.Atunci cand imi vin indoieli de genul ”au incaput animale…” simt cum Isus se retrage din mintea mea(partea fruntii) si simt ca un nor in ea.
  Se observa clar ca Dumnezeu locuieste in mine doar prin credinta.Satana vrea sa distruga credinta mea pentru ca Dumnezeu sa se departeze de mine.Satana crede ca aducand semne de intrebare mintii omului,distrage atentia pe om de la Dumnezeu si pica in necredinta.Orice intrebare care nu are o explicatie,este de la cel rau.In Eden,Eva a fost facuta sa cada prin raspunsul la intrebarea lui Satana:oare a zis Dumnezeu sa nu mancati din aceste pom?Eva a zis da.A zis sa nu mancam.Paralela noastra este: oare a incaput atatea animale in corabie?Raspunsul este categoric Nu din cauza ca vine de la Diavol.Satana este tatal minciunii.Satana intotdeauna face ca omul sa se indoiasca de autenticitatea Cuvantului lui Dumnezeu.Eu am foarte multe experiente cu privire la multe minciuni ale celui rau.Dar Dumnezeu intotdeauna m-a scos din ele fiindca iubesc mai mult Adevarul decat minciuna.Ce iubesti,aceea gasesti.
  Cum a zis si Daniel,Dumnezeu este Creatorul si poate crea mereu animale.
  De exemplu eu am zis asa in mintea mea:daca nu a incaput atatea animale si hrana pentru ele in corabie,Dumnezeu a creat altele imediat dupa potop,la fel cum a creat si natura.Oare era greu pentru DOMNUL sa mai creeze animalele lipsa,daca lipseau?
  Concluzie:
  daca nu ne putem raspunde la anumite intrebari,nu inseamna ca nu este adevarat.Nu inseamna ca trebuie sa traim cum vrem ci inseamna ca trebuie sa cerem raspuns la Dumnezeu.Orice intrebare are un raspuns.Raspunsul este la Dumnezeu.Daca nu acum gasim raspuns,vom gasi in viata vesnica.Omul se naste si moare.Biblia raspunde la intrebarea de ce?La unele intrebari nu ne raspunde fiindca asa a vrut DOMNUL.Biblia trebuie citita prin credinta nu explicata stiintific.Dumnezeu se va revela oricarui suflet sincer.Orice intrebare isi va gasi raspunsul la Dumnezeu dupa inviere.
  Nu cautati sa explicati lucrurile ascunse.Tainele sunt facute sa nu fie descoperite acum.Orice incercare in gand de a explica o taina isi are originea in cursele lui Satana.
  Inca ceva.Cum spune Biblia:
  LUCRURILE ASCUNSE SUNT ALE DOMNULUI

  Acum rugaciunea mea este:
  Dumnezeule Vesnic,te rog ajuta-ma sa-mi controlez mintea de a mai pune intrebari absurde.Te rog sa caut sa-Ti cunosc voia si sa-Ti cunosc’Caracterul Tau Minunat.Te rog trimite pe Fiul Tau,Isus in inima mea pentru ca eu,o mana de cenusa,sa nu mai imi pun intrebari care distrug credinta mea si te rog din nou sa ma ajuti sa-Ti multumesc prin Domnul Isus de orice incercare pe care Tu ai ingaduit-o spre a-mi fi intarit caracterul,credinta si speranta inTine.
  Doresc DOAMNE Dumnezeule Atotputernic,ca toti cei ce citesc aceste cuvinte inspirate de Duhul Tau,sa ia aminte la Cuvantul Tau care este Viu si care ajuta la descoperirea Ta minunata.Prin Cuvantul Tau,totul este posibil si putem fi mantuiti de Acela care din iubire infinita,Si-a dat viata pentru ca noi sa putem avea privilegiul de a mai vorbi cu Tine si de Te vedea in slava,Isus Hristos.
  Multumesc Dumnezeule Sfant ca ne-ai creat si ca ne iubesti.Amin!

 13. Aveți idei dar rămâneți blocați undeva ;
  În primul rând se spune că pe arca erau animale mamifere ,(deși mamifere sunt si in mare)puține dar sunt ,despre moluște nu este specificat nimic si oricum arca era pe apa : ce rost avea să ia în arca animale sau alte vietăți marine ?!

 14. Dumnezeu este si sfânt și oricum vrem noi ,dar cu siguranță știm că suntem chipul și asemănarea sa ,nu si mintea sa ! Deci si Dumnezeu a greșit și prin mii si milioane de ani i,si repara greșelile prin faptele științei noastre din care are si el de învățat. Avem multe de vbit .fac un studiu particular la etica ,psihologie ,teologie ,evoluție plus încă trei la care mă mai gândesc ! 🙂 Deci… Sigur am nevoie de voi și de studiile voastre să pot ajunge la un numitor comun .Toate cele bune ! black_florin@yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *