Credința este mai presus de argumente!

Din nefericire, apropierea noastră de persoane se face mai mult datorită minții și mai puțin trăirii.

Atunci când m-am îndrăgostit nu am făcut-o pe baza unor certitudini intelectuale. Pur și simplu am simțit că din mulțimea cunoscuților, o persoană trebuie iubită altfel de mine. Nu m-am întrebat căți ani are, cu ce se ocupă, din ce familie provine etc. Aș spune că inima i-a luat-o înainte minții. Și bine a făcut.

Tot așa am ajuns și la credința în Dumnezeu. Nu datorită unor principii teoretice, nu pentru că o instituție mi-a garantat existența Lui, ci pentru că El a dat naștere în mine la încredere. A crede în Dumnezeu nu înseamnă a te lasa convins de o sumă de informații.

Este adevărat că anumite informații pot naște în noi nevoia credinței, dar în niciun caz ele nu duc la credință și nici nu i se pot substitui. 

Un om care nu a cunoscut niciodată în viața sa dragostea maternă – fie că a fost orfan, fie din oricare alt motiv – poate să știe definiția, dar nu poate cunoaște dragostea maternă însăși. Cu alte cuvinte: cunoașterea formulărilor sau definițiilor adevărului nu poate fi identificată cu cunoașterea adevărului însuși.

Christos Yannaras, sursa: crestinortodox.ro

Folosim cu multă larghețe termenul „există” și paradoxal, sunt mulți care refuză să-l atribuie și lui Dumnezeu, Cel care le-a adus și le menține pe toate în existență. Nu ne este greu să spunem că „există” culorile, anotimpurile, notele muzicale etc, dar ne este cumplit de greu să spunem despre Dumnezeu că „există”. De ce? Pentru că noi credem că ceea ce este cu adevărat existent, este ceea ce ne certifică rațiunea noastră. Nu putem accepta că există și realități pe care nu le putem cunoaște decât în cadrul unei relații.

Va îndemn să vă încredeți în cuvintele lui Hristos și veți simți cum se naște în voi dragostea pentru El. Iar când veți ajunge la această dragoste, veți căuta clipă de clipă să vă dăruiți mai mult, căci dragostea nu are sfârșit.

 

11 thoughts on “Credința este mai presus de argumente!

 1. Mey, de unde stie popa ala ca orfanii nu stiu ce-i aia dragoste? Uite, hai sa-ti spun eu cum stiu ca nu exista dumnezeu: pur si simplu am simtit, nu datorita unor principii teoretice, ca nu le aveam atunci :))

  Baga si un ochi aici, daca ai chef http://everythingforever.com

 2. Inima i-a luat-o inainte mintii. Am ramas toti cu fixul asta, ca iubim cu inima. Iubim cu creierul, dragule. Iar creierul face inima sa bata mai tare cand vedem persoana draga noua.

  Inima cu care iubim este in creier.
  De ex, stii cum se spune in engleza ca stii ceva pe de rost ? by heart! I know this by heart!

 3. iti dai seama ce naspa e o femeie crestina?

  nu tu oral, anal, tits, foot, etc nu numai ca nu e intelectuala, e proasta, se autocenzureaza si crede in pseudostiinta. cool story bro, now post tits or gtfo.

  unde e placerea vietii?

  chiar recent imi spunea un teolog ca a le proba pe toate nu merge in contra credintei crestine, dar sa alegi numai ce e bun.

 4. pai sa vedem, citam din biblie.

  woman know your place

  „Statura ta este ca un palmier
  si sanii tai ca niste ciorchini de struguri.
  Imi zic : Ma voi sui in palmier si-i voi apuca ramurile”

  „Prea iubitul meu imi este ca un manunchi de mir, care se odihneste intre sanii mei”

  „La umbra lui gasesc placerea si rodul lui este dulce pentru cerul gurii mele”

  Solomon, Cantarea Trollololilor

  „Femeia sa primeasca invatatura in tacere, cu toata supunerea”
  „Femeii nu-i dau voi sa se ridice mai presus de barbat, ci sa ramana in tacere”

  Intai shampon al Timotei.

  meh, poate chiar ar fi bine sa fiu crestin 😆

 5. Critic draga, esti bolnav cu capu! Auzi la ce viseaza el?! Ai vazut prea mult pornache, dragule, si ti s-a „stricat” ochiul (adica sufletul). Auzi ce vrea el: anal. Pai nu esti departe de homosexualitate draga, ca de altfel oricine isi doreste asa ceva. Faza cu foot, deja ma sperii! AI trecut pragul nebuniei, esti……..@#%^!

  O femeie crestina este proasta, ca te respecta, nu te inseala si are grija de tine!. Tu vrei una de-aia de meserie! Cand o pupi pe gura sa pupi in p_ _ a jumatete din Bucuresti!Atractia carnala dispare fara un sentiment de iubire sincera. Si oricum se domoleste, insa daca mai este si iubire pur si simplu din cand in cand retraiesti totul ca la inceput. dar n-ai de unde sa stii tu de-astea, ca tu esti pierdut in spatiu….Ai iubit vreodata in viata ta? Pe altcineva, nu pe tine! HA hA!

 6. „Din nefericire, apropierea noastră de persoane se face mai mult datorită minții și mai puțin trăirii.”

  Io fiind un pic mai greu de cap…..

  În ce domeniu merge afirmaţia de mai sus?

 7. @ gheorghe : banuiesc ca a cercetat niste lucrari de specialitate, dar chiar si fara, sa stii ca pare logic ce spune. Plus ca era un exemplu, o comparatie, totusi ai prins ideea, sper.

  Perfect, daca tu simti ca nu simti, e treaba ta, dar eu simt ca exista, deci … putem accepta ca amandoi avem dreptatea noastra? 🙂

  @ Raphaelly : Bre, nu e vorba de organul insine, ca atunci inima e un muschi si atat. E la figurat … adica ceva mai presus de ratiune te face sa te indragostesti de cineva. Daca tu ai analizat daca el corespunde unor criterii fizice si intelectuale, treaba ta, la mine s-a produs si gata, inexplicabil.

  @ Critic : „Placerea vietii” nu se rezuma la miscare de dute-vino! Eu inca n-am cunoscut pe cineva care sa traiasca doar pentru sex si daca e cineva asa, e grav. Si si alte cateva lucruri pe langa, iar o femeie crestina e in primul rand o femeie, nu un barbat, iar dupa daca e desteapta sau nu tine de familie si scoala. La fel de proasta poate fi si o libera cugetatoare, o mayasa sau o chinezoaica. Religia unei persoane n-are de-a face cu inteligenta. Daca era asa, trebuiau sa fie mai multe sinucideri in randul crestinilor practicanti decat in comunitatea gay.

  @ Raphaelly : Hahaha, esti criminala! :))))

  @ wtfro : Bamboo? In domeniul agatarii … si in oricare altul, depinde cat de superficiali suntem.

 8. @Ionut Desigur, doar ca adevarul este unul singur. Pana la urma prin aceasta credinta cauti acelasi lucru, fie ca-i spui dumnezeu sau esenta universului si motivul existentei vietii si este o credinta pentru ca nu cred ca universul si contiinta pot fi explicate exact, ci mai degraba probabilistic. Din toate informatiile disponibile te gandesti care este cel mai probabil adevar.

  Pana la urma cred ca si stiinta va urma aceeasi cale, avand in vedere faptul ca universul si natura functioneaza intr-un mod nonliniar si nondeterminist.

 9. @ionuţ

  Aproprierea se face datorită minţii………

  dacă te referi la domeniul „iubire” nu iese socoteala, întotdeauna primează impulsul/trăirea şi mult mai târziu intră-n scenă mintea- logica

  Mai pe scurt nu se leagă logic decât a doua parte de mai de jos….

  „Din nefericire, apropierea noastră de persoane se face mai mult datorită minții și mai puțin trăirii.

  Atunci când m-am îndrăgostit nu am făcut-o pe baza unor certitudini intelectuale. Pur și simplu am simțit că din mulțimea cunoscuților, o persoană trebuie iubită altfel de mine. Nu m-am întrebat căți ani are, cu ce se ocupă, din ce familie provine etc. Aș spune că inima i-a luat-o înainte minții. Și bine a făcut.”

  Legăturile mentale cred că vin numai în urma unui interes…

 10. ma, uite, dupa ce va ca va dau citate din biblie care spun clar unda verde la „perversiuni” mai si protestati.

  desigur aici nu am altceva dovezi decat ca propia (proasta) educatie a omului il autolimiteaza.

  de asemenea din nou mintea omului de rand intelege prin homosexualitate gheoghe-o baga-n cur lu george.

  cu lesbienele cum ramane? ca si ele tot homo sunt, dar deh, terminologiile astea. sex intre persoane de acelasi sex e homo, echivalent pentru ambele.

  //

  bre’ ionute, iote ce zice trolliortocs asta al tau

  http://www.crestinortodox.ro/stiri/gardianul/vaticanul-a-impacat-darwin-dumnezeu-75542.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *