Teosofia

Termenul teosofia (teos = Dumnezeu; sofia = înțelepciune) indică diferite doctrine mistico-filosofice ce s-au succedat din punct de vedere istoric.

În filosofia neoplatonică, teosofia presupunea cunoașterea divină la care omul poate accede doar prin intremediul unei experiențe mistice.

Teosofia ca mișcare și doctrină esoterică a apărut în secolul al XIX-lea, constând într-un sistem sincretist de elemente creștine, orientale, filosofice, spiritiste, ce afirmă posibilitatea unui contact direct cu divinitatea, ce susține totodată metempshihoza sau transmigrația sufletelor. Potrivit învățăturilor teosofice, toate religiile pot ajuta omenirea în vederea atingerii perfecțiunii, deoarece fiecare religie deține doar o parte din adevar. Acest fapt reiese chiar din motto-ul Societății Teosofice: „nicio religie nu este mai mare decat adevărul”.

Apariția Teosofiei în timpul secolului al XIX-lea, este legată de faptul că oamenii de știință au accentuat procesul studierii și traducerii textelor religioase indiene, care au devenit astfel diponibile în Apus, răspândindu-se mai ales în anumite cercuri interesate de filosofie. Teosofia a fost așadar prima mișcare religioasă ce a făcut ca religiile asiatice, în particular hinduismul și budismul, să devină accesibile apusenilor interesați.

Prin intermediul Teosofiei s-a manifestat una din cele mai semnificative influențe ale spiritualității orientale asupra societății apuseane. Blavatsky și Olcott au fost primii apuseni care au popularizat religia indiană în rândul apusenilor interesați, incluzând cele două învățături despre karma și reîncarnare.

Deși în prezent Teosofia este percepută în Apus ca fiind „învechită”, membrii săi fiind în majoritate în vârstă, Societatea Teosofică mai deține totuși centre în 48 de țări ale lumii.

sursa: crestinortodox.ro

4 thoughts on “Teosofia

  1. ciudat cum parte ale acestei doctrine le-am dezvoltat singura in propriile-mi convingeri, fara sa fi auzit de ele in prealabil. intotdeauna am fost de parere ca fiecare religie are parti bune si parti rele, iar in ziua de astazi tot ce avem este o „oglinda sparta”, din care trebuie sa adunam cioburile si sa reasamblam asemenea unui puzzle…

  2. @Raphelly: Da, într-adevăr e foarte ciudat cum de mii de ani Satana foloseşte aceleaşi trucuri ca să prostească oamenii… 😆

  3. @ andryusha : Buna de tot replica asta, poate si pentru ca e genial de corecta! :))

    Imi pare rau Raphaelly, dar nu e vina ta. Media cu asta se ocupa, dezinformarea. Cu totii suntem victime in anumite cazuri, deci nu-ti fa griji. Important e sa realizezi ca gresesti si sa te indrepti. 🙂

  4. ??? Oare Dumnezeunu va primi in rai un omnuai pentru ca este musulman indus, budist, credtin? in felul acesta toate religile se considera pe sine „cea adevarata”. religia adevarata, „biserica” lui Hristos a fost pua numai pe vremea Lui. puteti voi respinge un om nuami pt c este de alta religie??? atata timp cat este mai omd decta un crestin, prin faptele sale, ci nu prin vorbe?

    nu-i nimi, se va ajunge la suprematia unei singure religii (in sensul ca se va considera UNICA religie a lui Hristos iar restul vor fi considerati pagani). si atunci poate veti intelege. ca tocmai aceea, nu va fi religia Lui Hristos. numai cand va reveni El, atunci va renaste adevarata religie! (care in momentul de fata se regaseste in sufletul a milioane de oameni de diverse religii- vor fi cei care l vor recunoste ca fiind Salvatorul. Pe El iisus, si nu pe cel ce va veni inainea Lui si se va da drept Mesia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *