Habemus papam

„Da. Acesta este Vaticanul meu, aceştia sunt cardinalii mei”, a ţinut să precizeze Nanni Moretti, al cărui Habemus papam se anunţa ca fiind unul dintre cele mai aşteptate filme de la CANNES 2011.

Un papă abia ales se teme să apară în balcon, în clasicul moment al binecuvântării credincioşilor. Retras în colţul consacrat reculegerii, scoate un ţipăt animalic de neputinţă. Evident, se recurge la ajutorul unui psihanalist, doar suntem într-un film de Nanni Moretti. Încercările acestuia de a aplica practicile cunoscute dau greş. Noul papă fuge ca într-o peliculă poliţistă,ajunge în stradă, se amestecă în mulţime, merge la teatru, trăieşte câteva zile ca un pământean oarecare.

Aşadar, omul este liber, în timp ce psihanalistul, interpretat chiar de cineast, devine prizonierul Vaticanului: Pentru a relaxa conclavul cardinalilor sau pentru a alunga plictiseala, organizează meciuri de volei. Comedia îşi intră în drepturi, ba se instalează de-a binelea într-un Vatican preocupat să întreţină minciuna unui papă doar uşor obosit, dar prezent, chipurile în palatul pontifical: un figurant se tot mişcă pe după perdelele apartamentului, stinge luminile etc.

12 thoughts on “Habemus papam

 1. Din când în când, iese Papa, o mai reglează cu cheia franceză, îi schimbă uleiul, bujiile, mai face câte-o tură cu ea pe lângă obelisc… 😆 :))))))))))

 2. cred ca astia vor sa faca propaganda pentru ceva vizite extra la vatican.

  o fi criza si la ei 😆

 3. @Critic: Sfera-con-sfera e semnul standard pentru parcare cu plată în manualul şoferului intergalatic… 😆

 4. Pai tu zici ca papa se da cu sfera? Hmmm, nu prea-i de ras! Sigur esti un reptilian, altfel nu se explica. Deci obeliscul este o antena inter-planetara, dar ce rost o avea sfera?

 5. Sfera-con-sfera, nu orice fel de sferă, te rog! 😀 Păi, cum ce rost are? Să distragă atenţia publicului de la obelisc şi, totodată, de la mişcările de ninja ale lui Dan Brown atunci când se furişează în Vatican în căutare de indicii… Cum „care indicii”?!… Alea pe care le-a pictat Leonardo la un mileniu jumate după Hristos, la inspiraţia lui… La inspiraţia lui Tom Hanks, că trebuia să mai mănânce şi gura lui o shawrma, ceva… 😆

 6. Ionute draga, ma simt flatata de atata atentie! Si pentru asta trebuie sa va recompensez cumva, nu? dar s-ar putea sa te socheze, sa stii. nu este nevoie de cuvinte. iti prezint numai doua imagini.

  prima este simbolul rangului 33 in masonerie, cu sloganul Ordo ab Chao.
  site-ul organizatiei din Israel. observa sigla te rog
  http://www.freemasonry.org.il/scottish.html

  a doua este biserica ta mult iubita (pe care o aperi si o iubesti cu inversunare mai mult decat pe Dumnezeu -mi-a soptit o pasarica…)
  http://www.hotnews.ro/zoom.html?desc=Foto:%20Agerpres&imgUrl=http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2010-03-15-7033410-41-ioan-selejan.jpg

  de aici este preluata fotografia, nu! nu am photoshop-at-o! http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7033394-arhiepiscopul-covasnei-harghitei-cerem-ministrului-interne-vina-cat-mai-repede-zona-romanii-sunt-minoritari-nevoie-protectia-statului.htm

  asta ca sa nu mai zic ca astazi, la cotroceni, am vazut aceeasi sigla pe un vitraliu, si nu mi s-a permis sa o fotografiez!

 7. deci sa lamurim.

  1.papa are un sistem de ghidaj extraterestru.

  2.sunt mai multe sfere asezate special pe pamant pentru asta.

  3.in palaria de pe cap, are ascunsa o telecomanda.

  4.daca apasa butonul, sferele se transforma intr-un portal interdimensional si vor aparea extraterestrii

  5. numai masonii se pot comunica cu ei, deci vor domina lumea

  6. ???

  7. Profit.

 8. profit pentru cine? partea asta imi scapa.

  dar e o hiba in teoria ta. pai unde-s evreii, cavaleri templieri, reptilienii si fortele oculte sataniste?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *