Patriarhia Română dorește reconcilierea!

La Palatul Patriarhiei a avut loc o conferință de presă în legătură cu hotărârea Patriarhiei Ierusalimului referitoare la Așezământul Românesc de la Ierihon.
Aceasta a fost susținută de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

O delegație formată din trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române se va întâlni cu reprezentanții Patriarhiei Ierusalimului pentru a purta un dialog bilateral pentru identificarea unei soluții privind existența Așezământului Românesc de la Ierihon. Cei trei ierarhi vor fi desemnați săptămâna viitoare în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, când se va formula și punctul de vedere al Patriarhiei Române referitor la atitudinea Patriarhiei Ierusalimului prin care anunță întreruperea comuniunii și caterisirea arhimandritului Ieronim Crețu.

Preasfințitul Ciprian a relatat jurnaliștilor prezenți istoricul așezământului de la Ierihon, subliniind faptul că lucrările de construcție au început în anul 1998, în urma acordului dintre patriarhul Diodor al Ierusalimului și patriarhul Teoctist al României, care urma să fie formulat într-un document oficial. Deși lucrările au demarat cu toate aprobările din partea autorităților israeliene, moartea patriarhului Diodor și tranzițiile din perioada următorului patriarh au întârziat emiterea unui document de recunoaștere oficială a așezământului. Preasfinția Sa a mai precizat că argumentul de ordin canonic pe care îl invocă Patriarhia Ierusalimului nu este insurmontabil, deoarece „canoanele nu sunt dogme, ci sunt reguli bisericești, de la care se pot face derogări atât timp cât există o înțelegere”. În acest sens, a dat exemplul prezenței bisericii bulgare din București și a bisericii românești de la Sofia, care funcționează legal și canonic, în baza unui acord care prevede menținerea comuniunii prin pomenirea la Sfânta Liturghie a Patriarhului în jurisdicția căruia se află biserica. Un caz similar îl constituie și prezența la Istanbul, în jurisdicția Patriarhiei Ecumenice, a unei parohii românești care își desfășoară programul liturgic într-o biserică pusă la dispoziție chiar de Sanctitatea Sa Bartolomeu. De asemenea, s-a precizat că actualul caz al așezământului românesc nu este unul singular, deoarece Biserica Ortodoxă Rusă deține în Țara Sfântă 10 mânăstiri și așezăminte care funcționează cu acordul Patriarhiei de la Ierusalim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *