Lasatul secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel

Duminică, 19 iunie, Biserica Ortodoxă a rânduit lăsatul secului pentru începutul postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Durata postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel este variabilă, în funcție de data Sfintelor Paști. Lăsăm sec însă totdeauna în Duminica Tuturor Sfinților , seara, și postim până la 29 iunie, ziua Sfinților Apostoli.

Dacă se întâmplă ca Duminica Tuturor Sfinților să fie după 29 iunie, atunci postul se va ține simbolic trei zile. În timpul acestui post, avem dezlegare la pește pe 24 iunie, când sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

De regulă, cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea împătimită.

De multe ori ne este dat să auzim că nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Însă nu este așa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfinții Părinți au rânduit să ne înfrânăm de la anumite bucate pentru o vreme, au făcut-o cu bună știință. Credinciosul nu trebuie să se mulțumească cu jumătăți de măsură. Nu cu o parte din el trebuie să-L întâmpine pe Hristos, ci cu întreaga sa natură: trup și suflet.

5 thoughts on “Lasatul secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel

  1. ma nu stiu, da e mai interesant sa radem cu-de evreii masoni care chipurile ne conduc lumea decat nu stiu ce sarbatoare pe care nu o mai respecta nimeni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *