Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii

Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie.

De regulă, cuvântul sec, din sintagma “lasata secului”, este înțeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea împătimită. Omul cel vechi, omul păcătos trebuie să dispară treptat.

Postul Sfintei Marii este un post aspru, dacă ținem seama de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere ajunare până la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată. Nici în celelalte zile, nu avem parte de un post ușor: marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică avem dezlegare la untdelemn și vin.

Pentru liniștea acelor creștini, care din motive binecuvântate, nu se pot abține de la mâncare, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Stăpânul nostru e blând și cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre”.

11 thoughts on “Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii

 1. dar trupul este templul Duhului Sfant si nu trebuie ignorat nici el, chiar de e material. prin post este si o purificare a trupului. oare daca nu e folositor. de ce Hristos a postit 40 de zile?

 2. Este bine sa tii post din cand in cand. dar un om care merge la munca, si mai lucreaza si munca fizica, sa tina un post in care sa mamance numai anumite alimente…Iisus s-a dus in pustie special pentru a fi ispitit si a testa limitele umane. dar duopa cum am spus mai sus, un om care munceste intens….ma indoiesc ca i-ar face bine.

  postul dupa parerea poate poate fi tinut orican consideri, numai sa nu fii constans. ce este aceea sa faci lucruri pt ca trebuie sa le faci. trebuie sa le faci pt ca vrei.

  apropo, am fost la o nunta in weekend si am intalnit un preot de nota 10. a mancat la nunta de toate, a baut si putin vinut, a dantuit. i-am acordat nota 10 pentru ca am vazut in el un om neprefacut, dar totusi cu credinta in Dumnezeu.

  tu probabil iti luai pe furis in camera si se dadea o batalie la gura ta, asa, pe ascuns. ca apoi sa te vada lumea ce credincios esti ca ai tinut post? sunt lucuri care conteaza mai mult. Sinceritatea si lipsa de ipocrizie (nu zic ca ai fi tu ipocrit, insa multi preoti sunt).

  SI totusi raman la ideea mea.

  „Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat.
  23. Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult!
  24. Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona.
  25. De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea? ” Matei, Cap VI

 3. La ce crezi ca se refera pasajul de mai sus? – ochiul. Ce reprezinta ochiul (si nu ochii, pt ca nu refera la ochi)? Biblia este plina de indicii, dar cine sa le inteleaga cand lumea este indoctrinata anterior citirii ei? Off, offf, mai, mai!

 4. Da mai, postul este bun pentru cine-l tine cu vointa libera. Bolnavii eu consider ca sunt iertati de la aceasta indatorire.

  Si dupa cum am zic mai sus, mi s-a confirmat ca degeaba ai grija ce bagi in jura daca nu ai si fata de ce-ti iese din gura (sau din minte).
  Un post alimentar nu te iarta de pacate, eu asta doresc sa subliniez. Chiar era acolo o tanti care recunoste ca ea tine post insa gandeste de rau si nu stie sa ierte cu-adevarat. Pai si ce rost are? Ce arata? ca are vointa sa nu manance nu stiu ce? Asta este usor. Mai greu este cu postul sufletului, nu?

  Mai bine ar invata sa inceapa invers: sa tina post cu sufletul, si daca reuseste sa tina si cu trupul.

 5. Niciodata nu-i timpul pierdut. 😀 Imi plac cele lumesti inca prea mult si nici nu ma simt pregatit pentru o asa misiune, ca asta este. o misiune, nu o meserie. Si inainte ca sa-mi bat joc de restu, mi-as bate joc de mine. Cum am zis, nu e timpul pierdut. 😛

 6. ca bea de sparge. oricum, nu ca nu ar face popii asta.
  da’ cred ca nu-i prind fetele minore la suflet 🙁 😆

 7. Hristos a Inviat! Foarte Frumos la noi este vorba de moleseala si tilasate si numai vb despre unitate caci nici nu mai exista.Stam sa comentam in loc sa ne unim si noi sa facem ceva la palavrageala suntem toti buni.Ati vazut la Greci protestul impotriva microcipului la noi pauza mai face cate un monah ici colo cate o conferinta mai incearca sa mai deschida ochii si mintea unora dar in zadar.Pe bloguri si siteuri suntem primi in a ne da cu parerea dar sa ne unim pentru Hristos ne e frica de bulau de mititica atunci ce marturisire mai e aia daca iti este frica.Ori ne unim si urlam si noi ca nu mai este timp de strigat a este timpul de urlat in aceste vremuri.Peste tot pe unde te uiti rautate,invidie,dusmanie etc.Mai exista si putina bunatate ici colo dar Rautatea conduce din pacate.Toti vb ce frumos e daca Arabi au ajuns sa strige Hristos a Inviat si unora le este rusine cand trece pe langa Sfanta Biserica Ortodoxa sa-si faca o cruce barem atunci inseamna ca numai crestini nu ne mai unim.Oricum timpurile le stim nu ne putem opune cuvantului Domnului toate se vor implini nimeni nu stie ziua dar stim timpurile din prorocirile sfintilor parinti.Daca dormim pe noi il vom primi pe Antihrist cu bratele deschise cum l-au primit pe Papa prima oara cand a venit in Romania.Frica vine de la Diavol.Cu o moarte suntem datori dar una e sa mori prost sau calcat de masina si alta e sa mori marturisind adevarul adica pe Fiul Lui Dumnezeu Iisus Hristos. Cand se fac mitinguri impotriva homoxexualilor sau a cipurilor nu vezi unu pe acolo dar cu fundul pe scaun si comentand avem cu miile Slava Domnului daca vom dormi si nu vom trage un semn de alarma puternic nu numai prin conferinte si pe campul de lupta se pare ca suntem un popor terminati si niste oameni terminati daca nici la cuvantul Dumnezeu numai raspundem inseamna ca avem cip inainte de al implanta suntem controlati minatl destul de media ..Doamne Ajuta! Bravo Arabilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *