În creștinism, războiul nu este drept!

În zilele noastre, se vorbește în gura mare despre pace mai mult decât oricând, în vreme ce popoarele se pregătesc de război mai mult decât oricând. Este greu ca această fățărnicie să nu fie pedepsită prin război.

Sfântului Nicolae Velimirovici

Biserica nu a mărturisit niciodată că războiul este drept, de vreme ce el are la baza lui o nedreptate sau nedreptăți. Georgios Mantzaridis susține că Biserica „a fost nevoită să tolereze din iconomie (pogorământ) războiul de apărare ca „rău mai mic”, război la care recurge de nevoie cel provocat sau nedreptățit și asuprit”.

Sfântul Ambrozie al Mediolanului, făcând trimitere la episodul când Moise l-a apărat în Egipt pe israelitul bătut de egiptean, afirmă că cel ce nu combate nedreptatea ce se face aproapelui său, își atrage asupra lui aceeași vină cu acela care face acea nedreptate.

Acesta ar fi motivul pentru care Biserica a binecuvântat persoane care s-au înrolat într-un razboi de apărare și nu de cotropire. În acest sens, Sfântul Atanasie cel Mare spune: „Nu este îngaduit a ucide, dar a răpune pe cei potrivnici în războaie este și legiuit, și vrednic de laudă”. Este bine să reținem că Sfântul Atanasie cel Mare folosește termenul „legal, legiuit” și nu termenul „creștinesc”, pentru că ceea ce este legal, nu este neapărat și creștinesc.

Amintim că în cel de-al treisprezecelea canon al Sfântului Vasile cel Mare, se spune că omorurile ce se fac în războaie nu se socotesc omoruri, dar sunt opriți trei ani de la dumnezeiasca împărtășanie, cei ce ucid în razboaie. Acesta a fost și motivul pentru care Biserica nu a recunoscut, la cererea împăratului bizantin Nichifor Fokas (963-969), ca soldații uciși în războaie să fie declarați mucenici.

4 thoughts on “În creștinism, războiul nu este drept!

  1. Deci, biserica e pentru razboi sau nu? E doar pentru aparat nedreptati, doar ca iti dai seama ca toate partile aflate in razboi se considera nedreptatite, deci practic biserica e pentru razboi… si cam atat.

  2. Nu este pentru razboi, iar nedreptatite nu se pot considera ambele parti pentru ca unul este asupritorul si celalalt cel asuprit. Oare se simteau SUA cand au mers in Vietnam, Afganistan, Irak, Africa & co?

  3. Reamintim Cruciadele crestine in care au fost trimisi soldati in Ierusalim pentru a pierde aproape toate bataliile, sub ideologia de templar, soldat crestin cu loc in veci asigurat si canonizat ca sfant.

  4. Europa era suprapopulata, saraca si flamanda. Li s-a promis ca locurile din orient pe care le vor „elibera” vor fi ale lor. Normal ca s-au dus f mult si nu soldati bine pregatiti, d-asta si-au si luat-o de cateva ori. Religia a fost doar pretextul folosit de catre clasa nobiliara. Exact ca „sa instalam democratia in Irak”, nu ca sunt niste oameni foarte bogati care vor doar petrolul. True story!

    Templieri? Ha ha, u r funny, Stii cati cavaleri templieri existau in perioada cruciadelor? Indiciu: ai mai multe degete! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *