Vladimir Ghica – primul preot român biritual

Vladimir Ghica (n. 25 decembrie 1873, Constantinopol – d. 16 mai 1954, Jilava, București), nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore V. Ghica Vodă, a fost un diplomat, scriitor și preot român.

A fost botezat și miruit ortodox, mama sa fiind o credincioasă foarte atașată de Biserica Ortodoxă, tatăl său fiind în acea perioadă ministru plenipotențiar al României în Turcia. În anul 1878 este trimis la școală în Franța, la Toulouse, și va fi lăsat în grija unei familii protestante în ceea ce privește educația și practica religioasă, deoarece în zonă nu exista nici o biserică ortodoxă.

În 1902 când, după un misterios discernământ, pentru a fi „și mai ortodox” face profesiunea de credință catolică spre stupoarea mamei sale care rămâne până la moarte contrară deciziei fiului său.

Sfântul Scaun i-a acordat la scurt timp după hirotonire dreptul de a celebra și în ritul bizantin. Prințul Ghica a devenint astfel primul preot român biritual din Vechiul Regat.

Este în curs de desfășurare la Roma procesul său de beatificare.

2 thoughts on “Vladimir Ghica – primul preot român biritual

  1. Interesul poarta fesul! pai daca ramanea numai artodox, cel mult dupa moarte devenea „sfinte moaste”. Asa, alta treaba…sa ai propria data in calendar….ce fericire! ha ha ha! oamenii dornici de marire si recunoasteri nu au fost sfinti nici cat degetul mic.

  2. Nici vorba. El a fost hirotonit tarziu, dar a propovaduit cuvantul lui Hristos prin Africa pana atunci si a fost facut preot intr-o zona periferica a unui oras din Franta, unde a constuit un spital, azile, cantine … a publicat nu stiu cate zeci de carti in romana si franceza si a refuzat sa plece din Romania dupa ce s-a stabilit aici, ca sa ajunga dupa in puscariile comuniste fiind saltat de pe strada pentru ca purta reverenda. A murit in penitenciarul Jilava.

    Nimeni nu poate premedita niste actiuni viitoare ce ar succeda mortii lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *