Mesajul P.S. Episcop Visarion al Tulcii cu prilejul începutului anului școlar

Biserica și Școala sunt chemate să ofere nu numai știință și educație dar și nădejde și iubire reciprocă, virtuți necesare în viață la cultivarea valorilor morale ca: respectul semenului, responsabilitatea, hărnicia, prietenia și generozitatea, demnitatea și compasiunea.

Trăim astăzi cu toții un moment emoționant și special pe care fiecare dintre cei prezenți îl experimentează unic în felul său. Cei mai mici sunt încercați de o stare necunoscută, a noutății și a ineditului. Alți elevi retrăiesc această stare, înnodând firul rupt al școlii iar alții se gândesc deja că se afla la sfârșitul primei părți a procesului educației personale. Dascălii sunt încercați și ei de bucuria reîntâlnirii cu cei pentru care au trudit și jertfesc permanent pe altarul sfânt al literelor.

Dumneavoastră, distinși dascăli sunteți chemați și astăzi, în aceste vremuri de debusolare, ignoranță și nesiguranță să rămâneți verticali și demni, bine știind că munca valoroasă pe care o depuneți, cu simț de responsabilitate, va zidi și dezvolta caractere sănătoase pentru România de mâine.

Cultivarea acestor valori în școala prin intermediul orei de Religie este actuală și necesară în contextul în care vorbim din ce în ce mai des în societatea românească despre abandonul școlar, despre sporirea infracționalității juvenile, despre oameni înrădăcinați în rele moravuri. În tot ceea ce se întreprinde la nivelul orei de Religie se urmărește constant îndrumarea pe calea Vieții eterne a tinerelor vlăstare.

De aceea, iubiți dascăli, cunoscând faptul că în detrimentul tuturor dificultăților pe care le parcurgeți continuați să propovăduiți nobila știință a cărții va exprimăm sincera noastră recunostință, rugând pe Dumnezeu de la care se coboară tot darul cel desăvârșit, să vă binecuvinteze lucrarea cu sănătate, pace și spor întru bucuria vederii roadelor.

Gânduri alese adresăm și elevilor, punându-le la suflet ca cea mai frumoasă podoabă a unui tânăr este, potrivit spiritualității filocalice, mintea trează și inima curată. Străduiți-vă fiecare, după puterea voastră, să deprindeți și să acumulați cât mai mult, pentru că educația este o investiție pe termen lung, chiar foarte lung.

Împărtășindu-vă dragostea noastră părintească și arhierească, vă dorim tuturor: elevi, profesori și părinți un nou an școlar bun și plin de realizări pe măsura muncii și a așteptărilor, rugând pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască sănătate întru mulți și fericiți ani!

5 thoughts on “Mesajul P.S. Episcop Visarion al Tulcii cu prilejul începutului anului școlar

 1. Dragii dascali vor depune o munca atat de verticala precum sunt platiti, mai ales generatiile noi de dascali, pentru ca cei care au absolvit cu note mari filologia nu se fac profesori. Va spun eu, profesori se mai fac in ziua de astazi cei cu note de 5, 6 (majoritatea).

  Nicaieri in lumea civilizata, NICIODATA, nu s-a lovit baza societatii care este EDUCATIA, adica formarea noilor generatii. Sau SISTEMUL SANITAR.

  Asta se doreste. Elevii care s-au zbatut si au invatat nu vor sta bataie de joc pe un pumn de bani, la fel si medicii. Cunosc cativa studenti la medicina care, ghici de ce invata pe rupte. SA PLECE DIN TARA!!! Incapabilii vor ramane sa ne trateze pe noi!

  Eu as fi putu sa fiu de ex profesor de limbi straine. Chiar as avea ce sa-i invat pe copii, si o fac si cu usurinta, insa desi mi-ar fi drag, nu pot sa ma injosesc sa fiu muritoare de foame, asa….pentru patrie!

  Ah, si Dumnezeu ne da, dar nu ne baga si-n traista!. Sa lasam rugile astea si mesajele frumoase la o parte. Tinerii capabili pe care ii avem ar trebui sa-i pretuim NOI, nu sa ii facem sa-si doreasca sa PLECE din tara in care s-au nascut. Dar NOUA ne este mult mai bine citind ziare de 0 lei, privind emisiuni de circ, si planagndu-ne vesnic din fotoliul pufos, la fel de pufos ca majoritatea trandavilor.

 2. @ionut : corect, daia si cheama popa !

  buna ziua dragi cititori ai internetului, eu sunt freud si tin sa va readuc aminte ca statul este secular prin constitutie, si tot prin constitutie sprijina biserica.

  statul ii recunoaste pe : ortodocsi, ortodocsi de rit vechi, armeni, greco-romano-catolici, iehova, penticostali, luterani, unitarieni, iudaici, baptisti, cretini de ziua de azi, iudei si musulmani, lista e aici

  io nu tin minte sa se predea in manualele de religie explicatii a ce se vor astea a fi, precum oferirea elevului a alege dintre ele, precum icoanele acestora in scoli, precum cadre didactice si preoti care sa deschida anul scolar.

  ah plm, se strag vreo 20 icoane pe pereti, mai bine nu putem niciuna.

  statul roman sa suga pula in continuare daca are impresia ca e moral si justificat ca statul sa includa religia ortodoxa in programa scolara din clasele mici si pana la bac(desi numai e invatamant obligatoriu 11-12), precum rugaciuni ortodoxe, pictat icoane, etc.

  eu unul zic ca na, ar trebui predate alea 20 de religii si fiecare sa-si aleaga ce vrea, nu ortodox si daca n-ai tu chef vino cu patalama de la biserica la care esti si ramai oaia discriminata la ora de religie.

  a si ps : rugaciunea in scoli precum afisarea de simboluri religioase, lins icoane, binecuvantat popa scoala, etc, e corupere de morala.

 3. Si haideti sa ne blamam putin si pe noi (ca societate) pentru cum se dezvolta (SAU NU) intelectual, copiii din ziua de astazi. Pana la urma ei sunt produsul societatii, care a decazut ENORM, fata de ce era pe vremea mea.

  La tv vezi numai emisiuni de scandal, in media se promoveaza nonvaloruile nationale, valorile morale s-au inversat, si noi vrem ca acesti copii sa „iasa” normali? Societatea le-a dat numai modele nedemne de urmat!

  Astazi au ajuns dependenti de Facebook si duc acolo o viata paralela ireala si ideala, in detrimentul celei reale, in care gandesc putin despre ei insisi. Vad pusti in mijloacele de transport in comun cu Iphone-ul dupa ei cu ochii beliti in Facebook-ul ala de zici ca este acolo Dumnezeu! Parintii care nu au timp de copii (si majoritatea nu prea mai au) i-au scapat din mana, iar educatia se face prin micul ecran, prin scoala cu multi dascali slab pregatiti, si prin anturaje.

  Totusi sunt copiii nostri! Cat de putin ne pasa, noua, tuturor, de viitorul nostru!

 4. Da, dar nu-s copiii unei persoane morale ca sa-i educe drept. Unora le place sa-si invete copilul sa vb prostii, sa minta … pentru ei ala este copilul bun, deci …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *