Momentul îmbrăcării Sfintei Parascheva

În cursul anului, veșmintele Cuvioasei Parascheva se schimbă cu o seară înainte de pelerinajul pe „Calea Sfinților“, de Crăciun, la începutul Postului mare, de Paști – veșmânt care rămâne până după Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, iar după aceste sărbători, Sfanta Parascheva primește un veșmânt nou, care va fi schimbat la hramul următor.

În momentul în care are loc înveșmântarea moaștelor Sfintei Parascheva, Catedrala se închide. Preoții desfac agrafele care prind veșmântul la spate, moaștele rămânând învelite într-un al doilea veșmânt care nu se schimba niciodată. Se spune că acela este veșmântul în care s-au adus sfintele moaște și este ca un fel de sigiliu. Acest giulgiu este dintr-o pânză de in, ros de trecerea anilor, și care are înscris pe el, ca un sigiliu, blestemul lui Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam:

Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Noul veșmânt care se înfășoară în jurul trupului Cuvioasei Parascheva este prins cu agrafe la spate în anumite locuri. Coroana din zona capului sfintei, fixează veșmântul ca pe o broboadă. După ce sunt schimbate și pernuțele care sunt în raclă – pernuța de la capul sfintei și pernuța de la picioare, Cuvioasa Parascheva este așezată în raclă.

De citit și despre moaștele Sfintei Parascheva prezentate în diferite țări. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *