Înhumare sau Incinerare?

Conform tradiției noastre creștine, ba chiar și iudaice și musulmane, morții se înhumează și nu se ard. Incinerarea este o practică de sorginte păgână sau hinduistă. La începuturi, Biserica s-a confruntat cu practica greco-romană, care presupunea incinerarea morților, și a biruit-o.

Dar odată cu secularizarea și cu îndepărtarea societății Occidentale de Biserică, practica incinerării a reapărut în veacul al XIX-lea. Întai discret, în Statele Unite, apoi în țările din Nordul Europei și în Marea Britanie. S-a încercat, din motive ideologice, introducerea incinerării în Uniunea Sovietică, regimul ateu de acolo, vrând să sublinieze faptul că, odată cu moartea, totul s-a terminat, inclusiv rămășițele pământești trebuie făcute să dispară.

Biserica Creștină în general, și cea Ortodoxă, în special, n-au fost de acord niciodată cu incinerarea defuncților. Biserica Ortodoxă a și interzis oficierea ceremoniei religioase pentru persoanele care sunt incinerate.

Dacă e să mergem pe firul istoriei, vom spune că Biserica Ortodoxă Română a luat poziție în mai multe rânduri împotriva incinerării. Pravila de la Govora, care apărea în anul 1641 spunea în glava 378: „Să nu se ardă trupurile!”

În 1923 Asociația generală a clericilor se opunea construirii crematoriului din București. În 1928 Sfântul Sinod hotăra: 1) preoții să-i prevină pe credincioși că, dacă cineva este incinerat, Biserica îi refuză orice serviciu religios; 2) înainte de a oficia slujba înmormântării, preoții îi vor întreba pe membrii familiei în care cimitir va fi înmormântat defunctul; 3) celor care au fost incinerați sau urmează să fie incinerați li se va refuza slujba înmormântării.

În 1933 Sfântul Sinod a emis o Pastorală în care li se atrăgea preoților atenția că, dacă vor oficia slujba înmormântării pentru cei ce urmează să fie incinerați, vor fi deferiți judecății Consistoriului disciplinar.

După 1989 Sfântul Sinod a mai abordat acest subiect, în legătură cu unii preoți indisciplinați care oficiau servicii religioase la crematoriul „Cenușa” din București, rămânând pe poziția hotărârilor amintite.

Biserica are rațiunile ei atunci când e vorba de respingerea incinerării. Nu e vorba că Dumnezeu, la Parusie (a doua venire a lui Hristos), nu-i va putea învia și pe cei incinerați. Ci este vorba de alte considerente morale, dintre care, pe unele le trecem în revistă.

1. Este vorba de a respecta cuvântul lui Dumnezeu: „pământ ești și în pământ te vei întoarce” (Facere 3, 19). Acest cuvânt al Sfintei Scripturi este preluat de slujba înmormântării și de cea a parastasului.

2. Înmormântarea mărturisește atât stricăciunea, cât și preamărirea și învierea trupurilor. Incinerarea, promovată, în general de oameni nereligioși, este o contramărturie pentru amândouă. Ar vrea să sugereze că nu este nici stricăciune a trupurilor, nici înviere a lor.

3. Ca și grâul, trupurile sunt puse în pământ pentru a renaște la o altă modalitate de existență.

4. Înmormântarea Domnului Hristos și Învierea Sa din morți au pentru creștini o valoare arhetipală.

Să nu mai adăugăm apoi faptul că tradiția noastră de două mii de ani are o mare valoare. Sufletul îți cere să ai un mormânt al celor plecați, lângă care să te reculegi, să pui o floare, să-ți dai seama că faci parte dintr-un șir nesfârșit de oameni minunați care-ți dau încredințarea că nu ești suspendat într-un vid, ci faci parte dintr-un neam. 

† ANDREI

25 thoughts on “Înhumare sau Incinerare?

 1. Ce chestie că de fiecare dată când ceva diferă la doua religii, credinciosul dogmatic se ceartă pe acea temă. Unele tradiţii prevăd incinerarea, altele îngroparea. Dacă există Dumnezeu iar noi suntem spirit şi nu corp atunci probabil că râde de noi la faza asta. Seara când dai jos cămaşa de pe tine, ai două variante: să o împătureşti frumos sau să o aşezi pe umeraş. Hai să susţinem fiecare cum e mai bine şi ce mare dreptate are religia noastră că ne spune cum să aşezăm respectiva cămaşă…

  Dacă eşti ateu, who cares ce se întâmplă cu cadavrul după ce mori? Iar dacă eşti credincios, ce importanţă are o simplă haină pe care ai lepădat-o? Tu eşti altceva, nu haina aia.

 2. Mei, hai să-ţi zic ceva. Când moare un om, în Orient se foloseşte expresia: „şi-a părăsit trupul”. În Occident pe de altă parte e consacrată o formulă gen: „şi-a dat duhul”. Gândeşte mai adând asupra lor să vezi cine are dreptate.

  Iar dupa aia uită-te la comentariul tău de mai sus să vezi tu unde te încadrezi.

 3. Cum e mai frumos? Sa intri intr-o camera ordonata sau una plina de haine pe jos? Cum scrie si mai sus, nu e vorba ca nu vor invia toti la a doua venire a lui Hristos, dar traditia si cuvantul lui Dumnezeu spun sa ne intoarcem in pamant.

  Pana si faptul ca devii ingrasamant tot e un lucru bun pentru natura, faptul ca dispari si devii cenusa, se vede micimea gandirii ateilor. 🙂

 4. „Nu e vorba că Dumnezeu, la Parusie (a doua venire a lui Hristos), nu-i va putea învia și pe cei incinerați”

  Dacă afirmaţia asta este adevărată care mai este rolul celorlalte? 🙂

 5. Din cate imi amintesc eu, Iisus nu a fost inhumat. A fost numai depus intr-o pestera careia i se astupa intrarea. Si pe vremea lui Avram, cum si-a ingropat acesta sotia, nu tot in pestera pe care a cumparat-o? pesterile sau criptele erau locurile de veci, nicidecum acoperirea cu pamant! Cum este Ionute pana la urma? Tu o sa zici acum: da de unde pesteri pentru toti? Pai atunci de ce nu incinerare? Unii oameni pur si simplu sunt ingroziti ca vor ajunge hrana pentru viermi, si atunci lasa cu limba de moarte sa fie incinerati si aruncati pe mare, de ex. Fiecare avem o alegere de facut. Deci cum de se ingroapa oamneii CU PAMANT?

  Din cate imi amintesc egiptenii saraci erau ingropati direct in pamant/nisip si acoperiti de acesta, cum se face astazi in general…

 6. @ wtfro : Mai e vorba si de traditie si de ce lasi in urma ta.

  @ Raphaelly : Daca tot mori, ce-ti pasa ce fac viermii cu trupul tau. Si desi ti se pare dezgustator, sa stii ca asta e circuitul vietii. Tu mananci pe altii si altii te mananca pe tine. Faptul ca esti ars nu produci nici plus valoare pamantului unde ai trait.

 7. de cand exista crestinismul, de 2000 de ani, crestinii sunt ingropati. cine spune? traditia. cine mai spune ca trebuie asa? Dumnezeu.

  Facere cap 3.

  19. În sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce”.

  Ca evreii au respectat porunca lui Dumnezeu sau nu, e treaba lor, dar noi o respectam si bine facem. Pana la urma ce vrei? Dovezi ca evreii nu au facut ce trebuia? Pai mai mare dovada ca l-au omorat pe Hristos, nerecunoscandu-l ca Mesia, ei asteptandu-l si acum pe Mesia promis, ce vrei?

 8. Vroiam doar sa punctez ca, inafara de citatul putin neclar cu „dinn pamant esti facut, in pamant sa te intorci” (asta nu inseamna neaparat sa fii acoperit cu pamant, poate insemna sa ai o cripta sapata in pamant, insa ca un fel de camera, intelegi?), inmormantarile din Biblie se faceau in pesteri. niciodata in pamant de genul acoperire cu pamant a mortului, cosciugului. asta vroiam sa spun.

  cred ca modul asta de ingropare din ziua de astazi dateaza mai mult de pe vremea ciumelor etc etc. stii ca mortii descoperiti in bucuresti aproape de Universiate, la statui, erau de fapt ciumati din 1912-13? si Bucurestiul este plin de asa ceva. pe vremea aia mureau circa 300 oameni/zi. de aceea se ingroapa acum oamenii adanc si se acopera cu pamant, pt a preveni raspandirea bolii.

 9. „faptul ca dispari si devii cenusa, se vede micimea gandirii ateilor”
  Faptul ca ai ceva impotriva ateilor nu te scuteste de a-ti asuma greseala, avand in vedere studiile pe care le ai. Nu ateii promoveaza incinerarea, ci credinciosii altor confesiuni, ex. hindusii (pagani sunt toti cei cei nu practica o anumita religie, in viziunea credinciosilor din religia respectiva).
  Ateii nu sunt antireligiosi, dar tu (sa nu spun toti crestinii ortodocsi) esti antiateu, anticatolic si anti- orice alta religie care nu este crestin ortodoxa. Asta se cheama fundamentalism, si duce de obicei la atentate, dar eu nu te vad pe tine cu bombardeaua la brau, deci tot rationamentul meu este fals! 🙂

 10. @Ionuţ

  În sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce.

  Şi mai scrie în biblie că era o grădină şi în mijlocul ei un măr. Şi bunicii mei chiar credeau că era un măr din ăsta, fizic, cum aveau ei în grădină… care să facă mere adică. Poate ionatan. Sau poate golden, nu ştiu. Fapt care duce la întrebarea oare de ce nu era un bananier, adică o fi fost ceva climă asemănătoare cu cea de la noi în Paradis, de creşteau meri acolo. Sau poate erau toate fructele posibile. Iar Adam mâncând acel măr, s-o fi înecat cu el, de i-a rămas în gât şi în ziua de astăzi…

  Dar dacă îţi spun că acolo 100% e o parabolă, adică nu era deloc un pom fructifer, povestirea fiind simbolică şi având alte semnificaţii, mult mai profunde, mă crezi? Sau simţi cum îţi fuge puţin pământul de sub picioare?… 🙂

  La fel şi cu citatul dat de tine. Prea le iei ad-literam.

  @Izabela

  Mai sunt şi atei antireligioşi. Vezi dacă nu citeşti blogurile care este în jurul nostru?…

 11. bre Ionuţ, ce năzdrăvănie de anti-spam system ai? dau click, nu-mi apare comentariul, dar nici nu scrie că-i în aşteptare… grrr… e debusolant… 😆

 12. Păi pentru că din ce ai scris deduc că eşti ferm convins de importanţa modului în care te descotoroseşti de cadavru. Asta-i problema ateilor, sunt obsedaţi de corpul material, pentru ei nu există nimic altceva. Dar iată că nu, pentru unii obsesia merge mai departe, chiar şi după ce acest corp fizic şi-a încetat funcţiile vitale, ei tot de el sunt preocupaţi. Şi culmea, nu este vorba deloc de atei… 😆

 13. Lol Ionut, in zonele aride, cum ar fi Africa, se da foc a tot ce e pomi sau plante in jur si folosesc cenusa pe post de ingrasamant.

  Iar cadavrele sunt in sicrie. De lemn. Sigilate. Inauntru o sa se descompuna de mult corpul pana se desface lemnu ala vopsit si toate cuiele din el. Ingrasamant in cine stie cate sute ani, si oricum cimitirele cam nu se desfiinteaza niciodata, ce ingrasamant, lol, ar fi impotriva traditiei. La mormint vi sa vorbesti si sa cinstesti mortul.

  Defapt idea de ingropare a mortilor aduce pagube enorme societatii, dat fiind ca ocupa un loc inutil.

  La un sat de 100 persoane mai mergea. La metropole de milioane de locuitori este absurd. O sa ajungem probabil foarte curand la ceva conflict teren de cultiv-morminte.

  In Japonia nu mai e loc spre exemplu.
  „Until the early 20th century most bodies were buried and cremation was limited to the wealthy. Cremation became more common after World War II due to its efficiency and cleanliness; in fiscal 2009, 99.9% of Japanese bodies were cremated, and some local governments ban burials.”

  A nu stai, ca Dumnezeu a zis in biblie sa nu faci casa pe stanca, iar Japonia e stanca. 😐 😆

 14. Eu te cred, dar nu stiu de ce ai tu dubii ca eu n-as sti sau intelege asta.

  vezi:

  Pentru ca intra in spam. O sa mai umblu eu in lista de cuvinte ca se pare ca am pus si unele de-a dreptu banale si mai intra unii si altii acolo. Noroc ca-s vigilent si-i scot. 😛

 15. Matei cap. 7

  24. De aceea, oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi la îndeplineşte asemăna-se-va bărbatului înţelept care a clădit casa lui pe stâncă.
  25. A căzut ploaia, au venit râurile mari, au suflat vânturile şi au bătut în casa aceea, dar ea n-a căzut, fiindcă era întemeiată pe stâncă.
  26. Iar oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi nu le îndeplineşte, asemăna-se-va bărbatului nechibzuit care şi-a clădit casa pe nisip.
  27. Şi a căzut ploaia şi au venit râurile mari şi au suflat vânturile şi au izbit casa aceea, şi a căzut. Şi căderea ei a fost mare.

 16. Nu exagerez cu nimic. Tu ai zis ca zice sa nu, eu ti-am aratat ca zice sa da, restul e can-can! 😛

 17. @Lotus: povestea cu marul din Eden este fantezie populara, Nicaieri in Biblie nu se specifica cum ca pomul cunoasterii era mar.
  Cred ca daca ai citi Biblia singur, nu ai mai crede baliverne orale. cum mai este aia de-mi „place” mie mult: crede si nu cerceta! NU EXISTA asa ceva in Biblie!

 18. Meh, aia cu certeaza credinta e un sistem inchis care pleaca de la supozitia falsa cum ca crestinismul ar fi adevarul absolut.

  N-ai ce cerceta, doar inauntrul teologiei crestine, dar nu ai un reper exterior care sa valideze tot ce scrie acolo, ci iei pe bune inauntrul sau nu.

  Evident ca nu.

  Spre exemplu eu am citit biblia. Ori o i-au pe bune, ori nu. Singura garantie e ca teoretic biblia insasi se valideaza singura. Ca popa si credinciosul cam tot biblie au citit.

  Si evident ca nu, din nou. Mai sunt inca vreo cateva sute de religii fiecare cu carticica de basme si fabule. Toate au miracole, zei, sfinti si alte dastea. Evreii sunt poporul ales, ei si numai ei, la musulmani restul trebuie sa fie casapiti, doar ei si numai ei, pe noi ne-a durut de restul pana la Cruciade si Inchizitie(persecutiea evreilor si arabilor), etc. 😐

  Apropo de chestie, iar ma apuca rasul cu crestinismul religia monoteista(Dumnezeu unicul) cand are mai multi zei decat politeismul pagan(sfinti si ingeri), fecioare, duhuri, copii, etc. 😆

 19. „pe noi”? Eu nu știu ca noi să fi plecat în cruciade sau să fi existat inchiziție și în răsărit (bis. ortodoxă), și zic că știu bine.

  O, dar cât greșești. Citește-l pe Țuțea să vezi lini trase din crestinism spre ce zicea Platon & co. Nu uita că marii sfinți ai creștinătății n-au fost niște trăitori în pustiu. Nu toți au fost mistici și atât. Cei mai mulți au fost filosofi, juriști, oameni de știință etc. Creștinismul nu este și n-a fost o religie a maselor sărace și lipsite de educație. Creștinismul i-a fascinat și pe cei erudiți. Că la tv sunt arătate babele ce stau la sărutat moaște, e o fugă după creerea polemici și a audiențelor, dar de ce nu-s date interviuri sau se dezbat cele scrise de Nicolae Iorga, Nichifor Crainic, Vasile Voiculescu, Nicolae Steinhardt, Petre Ţuţea, Dumitru Stăniloae, Mircea Eliade, Constantin Brâncuşi sau Constantin Bălăceanu-Stolnici? Pentru că nu vor. Gusturile ce cizelează, nu e o scuză că cer oamenii manele. Păi le dau și alternative?

  Știi emisiunea aia, Românii au talent? Cine a ajuns mai departe? Ăia care cântau operă, aia cu voci super și cu talent. Ai văzut maneliști sau circari precum Bendeac?

  Dacă ai citit Biblia și spui că n-ai înțeles nimic, este foarte grav. O carte mai profundă nu există. O carte cu mai multe și mai înalte valori morale, la fel, nu există. Biblia este Cartea Cărților!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *