Purtătorii de stigmate

Stigmatele sunt reproducerea exactă, inclusiv ca poziţie, a rănilor lui Iisus, conform studiilor efectuate asupra Sfântului Giulgiu din Torino. Conform teoriei, stigmatele apar fie în mod spontan, fie ca urmare practicării unui extaz numit „imitatio Christi“, fiind vorba despre aspiraţia de a-L „imita“ pe Iisus, în sensul de a participa, din dragoste şi credinţă pentru El, la suferinţa Sa.

Legenda spune că pe Pământ există în permanenţă 12 purtători de stigmate. Când unul dintre ei moare, apare altul, ei simbolizându-i pe cei 12 apostoli.

Deşi este un fenomen rar, există totuşi destule informaţii despre cazuri concrete de stigmatizare. Cazul călugărului capucin Padre Pio rămâne unul de referinţă în istoria stigmatelor. El este primul preot catolic care a purtat pe trup rănile lui Iisus. 

Cu totul excepţional este faptul că Padre Pio a purtat stigmatele timp de nu mai puţin de 50 de ani, până în 1968, când i-au dispărut cu câteva zile înainte de moarte. În timpul vieţii, preotul a fost consultat de numeroşi medici şi prelaţi, care nu au putut decât să admită că rănile sale sunt veridice.

Aproape venerat de credincioşii din Italia şi din lume, el îşi scotea mănuşile când oficia slujba. Dimineaţa, acestea erau albe, iar seara erau înroşite din cauza hemoragiei. S-a estimat că Padre Pio pierdea zilnic între 150 şi 200 de miligrame de sânge prin rănile din podul palmelor. Nimeni nu a reuşit să explice cum de rezista, dat fiindcă mânca extrem de puţin, iar durerile erau adesea necruţătoare. Lui Padre Pio i-au fost atribuite şi vindecări miraculoase. Beatificat în aprilie 1999, Padre Pio a fost canonizat în iunie 2002. Cazul său de stigmatizare rămâne unul dintre cele mai cunoscute până în prezent.

Din punct de vedere medical, stigmatele nu pot fi considerate răni sau inflamaţii, deoarece ele nu se vindecă nici chiar tratate. 

Biserica pune anumite condiţii înainte de a recunoaşte validitatea stigmatelor. Rănile trebuie să apară toate în acelaşi timp, trebuie să provoace modificări considerabile ale ţesuturilor; trebuie să rămână nealterate în ciuda tratamentului medical, trebuie să provoace hemoragii şi ele nu trebuie să ducă la infecţii sau supuraţii, sau să se vindece pe loc şi perfect. Ele nici nu se infectează şi nici nu se descompun, stigmatele nu necrozează şi nici nu emană un miros urât. Ele sângerează şi rămân constante şi nealterate mai mulţi ani, împotriva oricăror legi ale naturii.

Există cel puţin 80 de sfinţi sau beatificaţi ale căror stigmate au fost atestate de-a lungul timpului de Biserica Catolică. Ele au fost consemnate prima oară în secolul al XII-lea, pe trupul Sf. Francisc din Assisi. Ultimii doi ani din viaţă, acest călugăr ascet a trăit cu mâinile şi picioarele bandajate. Sfântul nu îşi expunea stigmatele în public, fiind de o umilinţă şi o modestie exemplară, dar cei care îi spălau hainele şi bandajele găseau regulat pete de sânge. Doar un Papă şi câţiva cardinali i-au văzut acestuia rănile în timpul vieţii. După moarte, însă, toţi credincioşii care au trecut să îşi ia rămas bun de la el i-au putut observa rănile pe trupul neînsufleţit.

Importanţa cazului credincioasei Louise Lateau decurge din faptul că se numără printre primele care au fost studiate de reprezentanţii Bisericii cu o rigoare deosebită. În 1873, belgianca Louise Lateau purta stigmatele deja de şase ani, autenticitatea lor fiind certificată prin studii efectuate sub patronajul Academiei Regale de Ştiinţe din Belgia. Ea a acceptat mai apoi şi un nou set de verificări, conduse de un specialist în neurologie. Acesta a supravegheat-o vreme de cinci luni, cu intenţia de a stabili dacă nu cumva îşi provoacă singură rănile. În acest scop, el i-a „securizat“ mâinile în nişte cilindri de sticlă, pentru a elimina orice posibilitate de rănire. Cu toate acestea, sistematic, în fiecare vineri, după miezul nopţii, rănile femeii sângerau.

Născută în 1868, în Bavaria, Therese Newmann a avut în 1926 o viziune cu Iisus pe Muntele Măslinilor. A simţit apoi o durere puternică în piept şi a început să sângereze. Ulterior, nemţoaica şi-a dat seama că pe mâini şi pe labele picioarelor are răni asemenea celor produse de cuiele crucificării. Ceea ce o diferenţiază pe Therese Newmann de alţi stigmatizaţi este faptul că, după această întâmplare ea a refuzat să mai mănânce timp de mai mulţi ani, manifestând astfel şi un alt fenomen paranormal numit inedie. Mai mult, atunci când intra în extaz, Therese Newmann plângea cu lacrimi de sânge.

10 thoughts on “Purtătorii de stigmate

 1. Subiectul „Saguna” a fost urmarit de mine inca de la inceput, de cand Sfantul Sinod a hotarat canonizarea lui. Zilele trecute am scris despre programul zilei (cand va avea loc slujba de canonizare), deci nu prea ai citit tu cu atentie blogul sau cautai motiv sa-ti lasi link-ul pe aici? 😆

 2. Canonizarea nu a fost „zilele trecute” ci in ziua cand am scris eu si tu nu 🙂
  De fapt pe tine te-a deranjat prezenta lui Basescu la eveniment si ai scos spray-ul „Flit”!

 3. Si se pare ca Padre Pio al tau nu a fost chiar asa de pios:
  http://www.emaramures.ro/Stiri/9342/Padre-Pio-isi-provoca-stigmatele-cu-acid-carbolic-sustine-un-istoric-italian
  „doi Suverani Pontifi l-au considerat pe Padre Pio un sarlatan. In 1920, cand calugarul avea 33 de ani si isi expunea ranile in fata a mii de credinciosi, Biserica era ingrijorata de faptul ca divinizarea sa ar putea scapa de sub control. Rapoarte elaborate de Biserica relevau ca Padre Pio se autoflagela cu un bici cu bile de metal si intretinea relatii sexuale cu femei de doua ori pe saptamana. „

 4. @Izabela

  Ştii cum era citatul ăla că nimeni nu e profet în ţara lui? Când o să auzi că toţi contemporanii lui cutare erau de acord cu el şi-l considerau o fiinţă de excepţie poţi să mergi liniştită mai departe.

  Altfel spus, te înşeli cu Padre Pio.

  @Ionuţ

  Bre, ce blog ai tu? Am postat ieri un link la YouTube şi link a rămas, cu tot cu comentariul. Mai verifică-ţi şi spam-ul din când în când. Şi pe bune, părerea mea e să mai scoţi din restricţii, că aici nu pot comenta mai nimic. Grrrr…

 5. Pai tu te-ai rezumat la citatul dat de mine. Citeste domne articolul intreg sa vezi sarlatanu’!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *