Halloween – sărbătoarea dracilor

Noaptea de la sfârșitul lunii octombrie este considerată a fi momentul în care spiritele morților vin în lumea celor vii. Pentru a se proteja, cei vii apelau la diverse ritualuri: purtau măști, făceau zgomot, aprindeau focuri etc, cu scopul de a alunga spiritele celor morți.

Biserica Ortodoxă sărbătorește ziua Tuturor Sfinților în prima duminică de după Rusalii. Același lucru l-a făcut și Biserica Romano Catolică până în secolul al VIII-lea, când papa Grigorie al III-lea a mutat sărbătoarea Tuturor Sfinților pe 1 noiembrie. Seara de dinaintea Tuturor Sfinților a devenit, „all hallows eve” – Halloween.

Să nu uităm că în credința populară a românilor, mai avem parte de o noapte de spaimă, cea de pe 29 spre 30 noiembrie, cunoscută sub denumirea de Noaptea Sfântului Andrei, când cei vii încearcă să se apere de strigoi prin ungerea ușilor și a ferestrelor cu usturoi.

Este dureros modul în care ajunge să reacționeze omul în fața acestei zile. Nu participă la biserică în ziua pomenirii celor adormiți (rude și prieteni), dar este nelipsit de la petrecerile de Halloween. Evită să rostească o rugăciune pentru cei trecuți la cele veșnice, dar depun tot efortul în a-și decora casa și a se îmbrăca după cum o cer obiceiurile necreștine din această zi.

4 thoughts on “Halloween – sărbătoarea dracilor

  1. Vezi ca noi inca mai avem mersul cu Capra. Sau Saturn. Sau Capricorn. Sau Satana. Cum vrei sa-i spui.

    Ai mers vreodata sau ai dat bani la astia? 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *