Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei ar putea fi declarată sărbătoare legală

43 de parlamentari, printre care şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, au depus la Parlament un nou proiect de lege asupra declarării zilei de 30 noiembrie ca zi liberă.

Documentul prezentat ieri, 3 noiembrie, în Biroul permanent al Camerei vizează modificarea Codului muncii în sensul declarării sărbătorii Sfântului Apostol Andrei drept zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează.

În expunerea de motive, iniţiatorii consideră că poporul român are nevoie mai mult ca niciodată de unitate şi solidaritate, iar valorile creştine contribuie definitoriu la realizarea acestora.

În acest sens, Apostolul care i-a creştinat pe români şi patron spiritual al acestora a rămas în conştiinţa poporului un puternic simbol în devenirea noastră naţională, argumentează promotorii textului.

Proiectul de lege este depus la trei zile după ce o astfel de iniţiativă a primit şi sprijinul şefului statului.

Pe 31 octombrie, preşedintele Traian Băsescu i-a spus Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, că speră ca, de anul viitor, românii să fie liberi de ziua Sfântului Apostol Andrei:

Vreau să vă spun că am luat notă de ce avem de făcut pentru 30 noiembrie. Să sperăm că anul viitor va fi o realitate. Până la urmă Apostolul Andrei ne-a creştinat şi merită din plin să avem o zi de sărbătoare.

Asupra acestei iniţiative legislative Senatul este prima cameră sesizată, însă decizia finală aparţine Camerei Deputaţilor.

20 thoughts on “Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei ar putea fi declarată sărbătoare legală

 1. Taci tu. Crezi că parlamentarii ăia se gândesc la an electoral? Ei discută pe tema Sf. Apostol Andrei şi a semnificaţiei creştinismului pentru poporul român… Auzi la ea, hateriţă… 😀

 2. Pai da, si-asa o ducem bine, nu ne mai trebuie decat niste zile libere ca prea ne spetim…
  Daca in an electoral nu putem da salarii mai mari, dam concedii mai multe 🙂

 3. @ Izabela Papazicu : Te-a prostit Băsescu de ai ajuns să-l crezi. Bine, nu doar el, ci si comuniștii de până la el care ziceau că românii sunt puturoși și au prea multe zile libere. FALS!

  România este una dintre ţările europene care are cele mai puţine zile libere legale – 11.

  Dacă este să ne luăm după numărul de ore şi zile lucrate, românii sunt printre cei mai muncitori din toată Uniunea Europeană.

  Vecinii noştrii din Uniune , Germania, Italia şi Grecia au 14 zile libere pe an, în timp ce Austria şi Bulgaria au câte 13. Franţa se poate lăuda cu 13 sărbători.

  Potrivit raportului European Industrial Relations Observatory (EIRO), angajaţii români muncesc cele mai multe ore pe săptămână şi beneficiază de cele mai puţine zile de concediu pe an, dintre salariaţii europeni.

  Cu 41,2 ore, românii s-au clasat în fruntea topului pe 2009 privind numărul de ore lucrate pe săptămână, fiind urmaţi de salariaţii din Malta (40,7 ore) şi de cei din Marea Britanie (40,6 ore).

  Salariaţii români se situează, însă, la coada clasamentului în privinţa zilelor de concediu de odihnă – 21 de zile. În fruntea listei, cu 30 de zile libere plătite, se află Danemarca şi Germania.

  Ce mai zici domnișoară? Eu zic să o lași mai ușor cu propaganda comunistă că măcăne!

  @ Freud : Moesia inferioară a fost de asemenea vizitată de Sfântul Apostol Andrei, fratele Sfântului Petru, ca și de discipolii direcți ai acestora, cu mult înainte de Războaiele dacice. Se cunoaște nu numai tradiția, dar și locul exact din Dobrogea unde Sfântul Andrei s-a adăpostit în timp ce își mărturisea credința, nu cu mult înainte de a fi martirizat pe crucea sa, de către soldați romani, la sud de Dunărea de Jos.

  Un număr impresionant de toponime, ca și de materiale etnografice și de tradiții locale mănăstirești sunt atestate de altfel, direct, de către cele mai vechi scrieri ale Părinților Bisericii, cei dinaintea sinodului de la Niceea, (primul sinod ecumenic din istorie).

  Vezi pe Wikipedia & Google more!

 4. Domnisoru’ Ionut, nu Base e de vina ca nu esti tu informat!
  Nu conteaza cat muncesti, ci cum muncesti! In topul tarilor in ce priveste PRODUCTIVITATEA MUNCII, Romania sta rau, ca sa nu zic jalnic! Si daca tot muncim prost, ce-ar fi sa muncim si mai putin, ca si asa muncim degeaba, nu?
  „Decat mult si fara rost, mai bine putin si prost”, asta poti s-o pui ca motto de ziua Sf. Andrei 😆

 5. Şi pe vremea lui Ceauşescu eram muncitori. La modul: timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim.

  Dar eu nu văd de ce munca ar trebui să reprezinte piatra filosofală a omului modern. Munceşti ca să trăieşti nu trăieşti ca să munceşti. Decât să munceşti 10-12 ore pe zi pentru o societate etc şi etc mai bine să munceşti 3-4 ore pe zi dar să fii eficient şi să te descurci. Eventual să câştigi mai mult decât ăla care munceşte 10 ore. 😉

 6. @Iza

  Decât să muncim degeaba mai bine să stăm degeaba, nu? 🙂

  Ai dreptate cu productivitatea muncii dar pe mine mărturisesc că mă interesează mai mult productivitatea muncii unui singur român. Ghici care.

  Tu ai talent de politician. Te tentează?

 7. Fals din nou, amandoi!

  Cine zice ca romanul nu este productiv? Adica, voi nefiind comunisti (cica, sâc!), de ce spuneti ca romanii sunt puturosi? Exemple concrete si cu linii de comparatie spre cetatenii altor tari.

  De ex cei din SUA sunt 8 ore niste roboti? Cei din Italia si Franta au 2h la pranz pauza de masa. Pentru ca avem mine inchise inseamna ca s-au inchis pt ca minerii romani sunt puturosi? Sau nu suntem petrolisti/gazisiti/telecomunicanisti (!?) fix ca suntem puturosi si sa le dam strainilor harnici sa faca treaba? Adica muncitorul de la Dacia e mai puturos ca ala de la Reno din Turcia sau Franta? Eu zic ca nu! Dar dovezi, cum zicea si Elena Ceausescu, dovezi.

 8. Muncă productivă nu înseamnă neapărat să ari pământul cu carul cu boi zece ore pe zi. Muncă productivă înseamnă să ari acelaşi teren în doar 2 ore cu tractorul. La capitolul ăsta cred că românii stau mai slab.

  De asemenea, muncă productivă nu înseamnă să generezi ditamai profitul care în loc să fie investit în economie să meargă în buzunarele unora şi al altora… Asta este muncă, dar într-un anumit sens nu prea deloc productivă… 🙂

  Eu sunt de acord să se dea zile libere. Dincolo de asta, există o corelaţie între cât de activ e cineva şi câti bani face. Nu prea o să vezi puturoşi în funcţii de directori sau patroni de firme şi câştigând foarte mult, ci persoane active. Asta indiferent de ţară, de sistem, de câte zile libere sunt etc… Aşa că să se dea liber, de ce să nu se dea…

 9. Sa se dea domne, dar numai cate una, sa ajunga la toata lumea! :@ tot zicea Ionut ca suntem comunisti… Lotus, daca tu crezi ca nu ma pricep la nimic, deci sunt perfecta pentru politica 😉 uite o declaratie de presa a partidului pe care il conduc:
  Solicitam UE si FMI sa ne creasca productivitatea muncii, pentru a putea beneficia de acelasi numar de zile libere ca ceilalti europeni! Ionut, productivitatea muncii creste prin management si progres tehnic! Daca nu le ai, muncesti 2 zile sa produci cat altii in 2 ore, si nu-ti mai iei liber de Sf Andrei!

 10. Izabela: ei, n-am zis aia. Câteodată când un băiat zice nu, chiar e nu… 😆

  Te pricepi la multe dar ai o problemă cu productivitatea pe fain. 😀

  PS: tu la ce eşti studentă, sigur la filo şi nu la ştiinţe economice? 🙂

 11. Nu stiu tu, Lotus, dar eu nu muncesc mai putin sau mai prost decat echivalentul meu dintr-o tara UE. Dar uite ca am mai putin zile libere si concediu mai mic. Si da, ar pamantul tot in 2 ore, doar ca fara tractor, altfel eram dintr-o tara de pe continentul african.

  Nu stiu daca intelegi ce zic, dar noi facem fix ce fac ceilalti, doar ca fara „uneltele necasare” si in acelasi timp. Oare suntem puturosi sau asa ni s-a pus eticheta ca sa fie mana de lucru mai ieftina?

  Ma gandesc la un exemplu … Oare un angajat Orange de la noi si unu din Franta fac aceeasi munca?

 12. @ Lotus: eu studiez multe, ma pricep si eu ca tot (a)romanu’ la toate si la nimic. Daca zici ca am veleitati de economista, poate chiar trebuie sa iau in considerare sfatul tau si sa ma bag in politica… Ce zici, am sanse in fatza lu’ Udrea? 🙂

 13. @Ionuţ

  Tocmai asta am zis, că munca productivă nu înseamnă efort ci randament mare. Deci d.p.d.v. al productivităţii unele ţări ar putea să-şi ia 3 luni liber pe an că tot ar avea o producţie mai mare ca a noastră, care lucrăm tot anul dar manual. Asta era ideea, zile libere raportate la productivitate şi nu la volumul de muncă sau efortul depus. Dar la urma urmei de ce să depui efort?

  @Izabela

  Păi ce studiezi, mai exact? Sau e secret? Aşa-mi ziceau mie într-a noua, „secret”, că eram foarte secretos… Bine, de atunci am mai crescut şi eu. 😆

  Nu ştiu prea multe despre tine dar leoaică eşti, cu Băse dai pe post şi îl mai şi comentezi, deci… de ce nu? Dacă te-ar tenta, ai putea să-ţi susţii mai bine cauza. Dar îţi mai trebuie spirit de boxer acolo, nu doar cunoştinţe.

  Uite că îţi fac deja şi planurile de carieră, de pe acum. 😀

 14. Io n-am garantii.

  Nu e ca am eu ceva cu crestinismul.

  Din 1800 incoace se tot inventeaza tampenii cu istoria ‘poporului roman’, am inceput sa aud si tampenia ca dragonul ala de-l aveau Dacii in sulita era vopsit in rosu-galben-albastru si de aici steagul nostru.

  Cum si-au scos astia din buzunar chestii cu limba latina, popor latin si alte aberatii(noi am fost slavizati dupa ce au disparut romanii si in transilvania avem mongoli-unguri), puteau prea bine sa-si scoata din buzunar asta cu Sfantul Andrei.

  .

  Deocamdata singurul lucru de-l vad eu plauzibil cu crestinizarea Romaniei este sub Al Doilea Imperiu Bulgar.

  Sfantul Andrei a trait in secolul intai. Imposibil. Am mai vazut si idiotenia cu „cresinizati in secolul iv”.

  http://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-apostol-andrei/sfantul-andrei-72879.html

  „Sfantul Apostol Andrei, propovaduitorul Evangheliei in Scythia Minor(Dobrogea)

  Limba romana are litera y? Sunetul th in limba romana?

  Dobrogea in secolul 1?!?!?!?!?!?!!!??!?!?!!? Dobrogea e denumirea bulgareasca a locului. Nici nu existau bulgarii atunci si nici slavi in zona aia.

  http://forum.famouswhy.ro/index.php?showtopic=5559

  Istoricii moderni sunt de părere că numele Dobrogei – vechi teritoriu daco-roman – vine de la acela al despotului Dohrotici, care organizează aici, în secolul al XIV-lea, o formaţie statală independentă. Aceasta, în perioada de la sfârşitul secolului al XIV-lea şi începutul secolului al XV-lea, a intrat în componenţa statului Ţării Româneşti sub domnia lui Mircea cel Bătrân (1386-1418).

  .

  Pentru mine astia nu fac altceva decat de copieze si sa distribuie cine stie ce idee trasnita au citit ei pe internet.

 15. În antichitate, Dobrogea era cunoscută sub denumirea de Scythia Minor (denumirea romană n.a. Sciția Minor). Începând cu secolul XX, unii istorici au început, sub influența naționalismului romantic, să folosească și denumirea anacronică de Dacia Pontica. Numele actual vine de la despotul bulgar Dobrotici din sec. 14. Istoricul antic grec, Pliniu cel Bătrân, susținea că teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră era populat de geți, pe care romanii îi numeau daci.

 16. Mda.

  Deci Dacii erau Sciti mai nou sau cum?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Scythia_Minor

  Amuzant e ca toate articolele astea sunt scrise de romani cu referinte romanesti.

  Fara naspa e ca Scitia era in Rusia, vezi http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Ptolemaic_map_Scythia_1598.jpg

  (pontvs evxinus e marea neagra)

  Iar Herodot zicea aia la -400. Noi avem dovezi de regatul Dacic solide prin secolul 1.

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Roman_Empire_125.png

  Iar in secolul I zona aia se numea Moesia.

  Ulterior au intrat visigotii peste noi

  http://www.eliznik.org.uk/EastEurope/History/balkans-map/3a-ad.GIF

  Ar fi absurd sa sustii ca un singur popa/sfant/cevroiaelsafie ar fi avut asa mare putere cultura sa mentina el ceva acolo sub invazii constante.

  Basm chiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *