„Mutări de moaște” sau furtul Sfintelor Moaște

Furtul de Sfinte Moaște, precum și falsificarea unora dintre acestea, nu constituie o noutate a zilelor noastre. Asemenea furturi au existat încă din secolele primare, când cultul martirilor ocupa un loc deosebit de important în comunitățile creștine locale.

Pnă prin secolele V-VI, când s-au înmulțit invaziile și atacurile barbare asupra Apusului creștin, moașele mucenicilor se aflau încă în mormintele lor, în satele și catacombele unde aceștia au primit moartea martirică. Din acest moment, spre a fi ferite de profanarea barbară, Sfintele Moaștele au început a fi așezate în bisericile principale din marile orașe. Cu această ocazie, pentru a avea strâns unite în jurul ei noile popoare convertite, Roma a dăruit trupuri de martiri mai multor localități importante din Galia, Germania, Anglia etc.

Astfel, prin secolele IX-XI, furtul de Sfinte Moaște și unele abuzuri au reapărut în Apus. Un caz renumit este cel al diaconului Deudona, paznicul „Catacombelor Sfinților Marcelin și Petru”, din Roma, care a vândut în Germania mai multe trupuri de sfinți mucenici.

Nu trebuie uitat că furtul rămâne furt indiferent de motivația care îl fundamentează. Astfel, chiar furtul unor Sfinte Moaște din mâna păgânilor, spre a nu le profana, rămâne furt, bineștiind că de multe ori moaștele au fost cumpărate de la păgâni cu saci de aur, evitându-se astfel furtul și complicațiile ulterioare.

P.S. Din cauza apariției fugare a unor „moaște” neautentice, ale unor morminte martirice fictive, precum și a altor asemenea abuzuri, mai mulți episcopi și sinoade ale vremii au luat hotărâri aspre în privința autenticității Sfintelor Moaște. Un sinod local ținut în Africa, la începutul secolului al V-lea, condamna categoric acele „morminte de martiri” ridicate pe baza unor pretinse revelații sau în urma vederii unor lumini supranaturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *