Există un drac al întristării

Cuvântul „depresie” nu apare ca atare în Biblie, dar cu siguranţă această stare este surprinsă de multe ori atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament. Proorocul David plânge, în Psalmul 88, versetele 3-6:

Că s-a umplut de rele sufletul meu şi viaţa mea de iad s-a apropiat. Socotit am fost cu cei ce se coboară în groapă; ajuns-am ca un om neajutorat, între cei morţi slobod. Ca nişte oameni răniţi ce dorm în mormânt, de care nu Ţi-ai mai adus aminte şi care au fost lepădaţi de la mâna Ta. Pusu-m-au în groapa cea mai de jos, întru cele întunecate şi în umbra morţii.

Sfinţii Părinţi, de asemenea, iau în serios această realitate şi folosesc termenul de „întristare”, arătând chiar că este un drac al întristării. Evagrie Ponticul spune:

Toţi dracii fac sufletul iubitor de plăceri; numai dracul întristării nu primeşte să facă aceasta, ci el ucide gândurile celor ce au început această vieţuire, taind si uscând prin întristare orice placere a sufletului, daca e adevarat ca oasele barbatului trist se usuca.

 

5 thoughts on “Există un drac al întristării

  1. E interesant; o concluzie surprinzătoare dar de bun simţ care s-ar putea desprinde de aici este că bucuria, fericirea, veselia etc sunt atuurile unei fiinţe spirituale în timp ce supărarea, amărăciunea, depresia etc nu prea multe de-a face cu religia sau cu Dumnezeu. Vorba aia, ţi-ai da şi viaţa pentru Dumnezeu… dar ai fi capabil să fii fericit pentru el? 🙂

  2. Astea erau credinte medievale cum ca pentru orice boala trupeasca sau ‘sufleteasca’ e de vina un drac sau spirit, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *