Părintele Justin Pârvu – Sfânta tinereţe legionară

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului a atras atenţia Patriarhiei Române prin intermediul unui protest oficial, cu privire la „promovarea de către membrii Bisericii Ortodoxe Române a ideologiei extremei drepte, în lăcaşurile de spiritualitate ortodoxă.”

Monahului, supranumit “Duhovnicul Neamului”, i se intonează refrenurile Mişcării Legionare în februarie 2009 şi februarie 2011, la aniversările de 90, respectiv, 92 de ani.

Cine este părintele Iustin Pârvu?

Născut pe 10 februarie 1919 în satul Petru Vodă, părintele Iustin Pârvu şi-a început viaţa monahală la mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În timpul războiului a slujit ca preot militar pe frontul de Est. În 1948, părintele a fost arestat la Roman pentru simpatiile sale legionare şi condamnat la 12 ani de închisoare, pedeapsa săvârşind-o în închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava şi Aiud. În 1964 este eliberat şi devine muncitor forestier. După doi ani, în 1966, revine la viaţa monahală, slujind la mănăstirile Secu şi Bistriţa.

După 1990, întemeiază mănăstirea de la Petru Vodă, iar în 2000 ridică un schit de maici lângă aşezământul iniţial, o casă de educaţie pentru copii şi un azil pentru bătrâni. Trei ani mai târziu, înfiinţează publicaţia “Glasul Monahilor”, cunoscută pentru textele sale ultra-ortodoxe.

Versurile cântecului

Sfânta tinerete legionara,
Cu piept calit de fier si sufletul de crin
Iures ne-nfrânat de primavara
Cu fruntea ca un iezer carpatin,
Cu bratele suim în soare
Catapetesme pentru veac;
Le zidim din stânci, din foc, din mare
Si dârz le tencuim cu sânge dac…

Garda, Capitanul
Ne preschimba-n soimi de fier
Tara, Capitanul
Si Arhanghelul din cer.

Moartea, numai moartea legionara
Ne este cea mai scumpa nunta dintre nunti,
Pentru sfânta cruce, pentru tara
Înfrângem codrii si supunem munti;
Nu-i temnita sa ne-nspaimânte,
Nici chin, nici viforul dusman;
De cadem cu toti, izbiti în frunte,
Ni-i draga moartea pentru Capitan!

Refren

Sfânta tinerete legionara,
Suim biserici, stam viteji în închisori…
În prigoana orisicât de-amara
Cântam si ne gândim la Nicadori,
Purtam în crivat si în soare
Lumini pentru biruitori,
Pentru cei viteji zidim altare
Si-avem doar gloante pentru tradatori!

7 thoughts on “Părintele Justin Pârvu – Sfânta tinereţe legionară

 1. …singura miscare reala de reinnoire spirituala a acestei tari. Eu nu as judeca Miscarea Legionara ca formatiune politica extremista deoarece, daca o luam pur cronologic, nu legionarii au apasat primii pe tragaci ci adversarii lor. Istoriografia tot vorbeste de uciderea prefectului Manciu de la Iasi, insa, daca s-ar aprofunda putin, s-ar descoperi ca Manciu era un zbir care avea ceva personal cu legionarii. Sa nu mai vorbim de Carol al-II-lea, in timpul caruia tirul asupra legionarilor a devenit sport zilnic pentru jandarmeria epocii. cate crime de stat nu s-au infaptuit asupra legionarilor? Inclusiv Codreanu a fost suprimat fara o decizie judecatoreasca, fara respectarea celor mai elementare drepturi civile. Il plangem pe Armand Calinescu dar uitam ca el a coordonat acele crime.

 2. Legionarismul era in insesi ideile epocii, dar leginarismul nu putea sa iasa castigator deoarece avea la baza o eroare – nationalismul absolut, care este impracticabil. De la excesul de nationalism li s-a tras sfarsitul legionarilor.

  Nu se poate spune ca miscarea legionara n-a fost puternica! N-a avut rezultate pozitive fiindca extremismele sunt greu suportabile. Nici fascismul italian n-a durat, nici national-socialismul german n-a durat si erau similare cu miscarea legionara. Deosebirea dintre ele si miscare este aspectul religios al miscarii legionare. Nici fascismul si nici national-socialismul n-aveau caracter religios. Hitler era cu mituri germanice, Mussolini era ateu.

  Dar ce mi-a placut cel mai mult din ce a zis Petre Tutea a fost:

  La comunisti, daca nu esti cu ei – sau nu mai esti cu ei – inseamna ca esti legionar. De ce acest ”sindrom legionar” la bolsevici ma intrebati? Fiindca legionarii sunt singurii romani care n-au avut in dictionar la litera G cuvantul gluma si cand ii prindea pe comunisti era vai de cozonacul lor.Dar de fapt, nici comunistii nu stiu de gluma; asta-i punctul lor comun cu legionarii.

 3. Bai tu iar ai teorii de ale tale? Fascistii au promovat enorm biserica, familia unitara, conservatoare, etc.

 4. In exchange for diplomatic recognition of the Vatican City and compensated territorial losses, the Fascist Government established Roman Catholic religious education in every education level; the Vatican would diplomatically recognize the Italian Fascist State.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_Fascism#Internal_relations

  Intradevar nemtii au bagat dubiozitati la pachet cu religia, http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Nazi_Germany#Nazi_Attitudes_towards_Christianity

  totusi
  Hitler claimed to have „undertaken the fight against the atheistic movement, and that not merely with a few theoretical declarations: we have stamped it out.”[85] And in a speech made during the negotiations for the Nazi-Vatican Concordant of 1933, Hitler argued against secular schools, stating: „Secular schools can never be tolerated because such schools have no religious instruction, and a general moral instruction without a religious foundation is built on air; consequently, all character training and religion must be derived from faith.”[86] One of the groups closed down by the Nazi regime was the German Freethinkers League. One of its chairmen, Max Sievers, was beheaded by the Nazis on January 17, 1944 for treason. According to a 1945 U.S. Office of Strategic Services report, the Nazis „abolished the right to pursue anti-religious and anti-Church propaganda.

  Nu existau atei la nazisti sau non-religiosi.

 5. Vezi undeva asta scris? Nazistii si implicit Hitler erau preocupati de ocultism si de mituri germanice care n-au nici o treaba cu crestinismul, fie el si catolic.

  „Într-o întrunire se spune, Mussolini s-a uitat la ceas si a zis: Îi dau ultimatum lui Dumnezeu ca în câteva minute să mă trăsnească dacă există! Si apoi s-a uitat la ceas. Au trecut minutele si a demonstrat că Dumnezeu nu există.”

  Mussolini era ateu declarat.

 6. Lasa ma ideologia lor personala, aici e vorba de ce a impus fiecare-n parte la popor.

  E prosteasca asta cu monarhie/dictatura = 1lider unic. De parca nu aveau parlamentari, sfatuitori si alte cacaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *