Până şi Iisus îi ura pe bancheri

click pentru mărire

Ultimul număr din The Economist conţine un articol numit „Pericolele demonologiei” care începe astfel:

Ura îndreptată către bancheri este una dintre cele mai vechi şi periculoase prejudecăţi.

Articolul prezintă pe scurt istoria urii îndreptate către finanţişti.

Dispreţul faţă de bancheri are o istorie lungă. Iisus i-a alungat pe cei care se ocupau cu schimbul valutar din Templu, iar Timotei a spus că „dragostea de bani este rădăcina tuturor relelor”. Mohamed a interzis cămătăria. Evreii se refereau la dobândă prin termenul „neshek”, adică muşcătură. Biserica Catolică a interzis-o în 1311. Dante i-a pus pe cei care împrumutau bani în cel de-al şaptelea cerc al iadului, alături de locuitorii Sodomei şi de practicanţii celorlalte vicii nenaturale.

Cum sună acum: Credit duhovnicesc cu dobândă de 6%

Autorul ne aminteşte însă că finanţarea s-a aflat în spatele oricărui pas în faţă pentru omenire. Civilizaţiile care nu au interzis creditarea au devenit mai bogate. Cele care au făcut-o au stagnat. Nordul Italiei a înflorit în secolul 15 când Medici şi alte familii de bancheri au găsit metode de a ocoli legea. Lidershipul economic s-a îndreptat către Europa Protestantă când Luther şi Calvin au favorizat creditarea. Atunci când Europa prospera, lumea arabă care interzicea împrumutul de bani continua să se zbată în sărăcie. În anul 1000 ponderea Europei de Vest în PIB-ul mondial era de 11,1% comparativ cu o pondere de 8,6% a Orientului Mijlociu. Până în 1700, Europa de Vest era responsabilă pentru 13,5% din PIB-ul mondial, iar Orientul pentru 3,4%.

El avertizează asupra consecinţelor demonizării bancherilor, care nu sunt numai economice.

În Europa Medievală evreii erau persecutaţi nu doar din cauză că nu erau creştini ci şi pentru că uciderea lor era o metodă de a scăpa rapid de datorii. Karl Marx, care provenea dintr-o familie de evrei, i-a caracterizat pe aceştia drept o întrupare a capitalismului ce poate fi schimbată doar prin revoluţie.

Astfel, demonizarea bancherilor a avut de-a lungul timpului efecte precum ura rasială sau cea de clasă, cum se întâmplă acum cu mişcarea „Ocuppy Wall Street”.

În concluzie, autorul consideră că istoria abundă de precedente care arată unde poate duce ura faţă de bancheri: la nimic bun. Motiv pentru care Standard&Poor’s a mărit ratingul Bisericii Ortodoxe Române la AA+

15 thoughts on “Până şi Iisus îi ura pe bancheri

 1. Iisus a intrat în Templul lui Dumnezeu.I-a dat afară pe toți cei care vindeau și cumpărau în Templu, a răsturnat mesele schimbătorilor de bani și scaunele celor care vindeau porumbei, și le-a zis:Este scris:Casa Mea se va numi o casă re rugăciune.Dar voi ați facut din ea o peștera de tâlhari.

 2. Parintzele, vad ca te cam dai unealta diavolului. Cum adica: „Până şi Iisus îi ura …”? Iisus a venit sa aduca iubirea pe Pamant, iar tu Ii iei numele in desert? Scrie undeva in Biblie ca a urat El pe cineva? Faptul ca le-a rasturnat mesele zarafilor nu inseamna ca ii ura ci ca i-a facut sa inteleaga ca locul lor nu era acolo langa templu si ca nu e bine sa faca ceea ce fac…

 3. „Comunismul are astfel o istorie străveche: după ce a fost propus în Republica lui Platon, el a fost adoptat de apostolii creștinismului, ei întemeind o societate comunistă, obligatorie pentru toți creștinii primari din Israel.[4][5][6] Această idee le-a fost dată de Isus.”

  Ca sa stim de unde ni se trage! 🙂
  Jos Iisus comunistul!

 4. Biblia spune ca daca nu ne pocaim toti vom pieri la fel…
  Iar ca sa vinzi tot ce ai si sa imparti sarcilor este una,doar una dintre conditile de baza si dovezi ale credintei.Bineinteles ca nu daca vinde acum cineva totul si imparte intradevar saracilor este garantia salvari acelei persoane…mantuirea nu este prin fapte,dar faptele sunt rodul credintei..iar credinta fara fapte este moarta..

 5. @ Tiby : Am inteles pefect si ai zis-o mai bine decat as fi reusit eu.

  @ Freud : Sigur ca da, dar noi le pastram pentru viitoare dati. Nu are farmec daca toate ti le spunem dintr-o data pe toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *