Biblioteca Sfântului Sinod

Între blocurile din faţa Casei Poporului, în curtea Mănăstirii Antim, se află Biblioteca Sfântului Sinod, una dintre instituţiile de cultură importante ale românilor. Aici se află colecţii de manuscrise şi lucrări cu caracter enciclopedic foarte preţioase.

Biblioteca Sfântului Sinod este o instituţie de cercetare, informare şi documentare, de vocaţie patrimonială, culturală şi academică.

Biblioteca Sfântului Sinod are profil preponderent teologic şi aici se găsesc cele mai cunoscute colecţii de Patristică, Patrologia Graeca şi Patrologia Latina, dicţionare, enciclopedii de teologie, colecţia Sources Chretiennes şi alte lucrări teologice patristice, liturgice pe care noi le achiziţionăm fie din ţară, fie din străinătate. În ţară le primim de la eparhii sau de la autorii lor. De asemenea, suntem la zi cu toate acestea, dar pe lângă ele se găsesc şi un număr de cărţi care privesc domeniul umanist, precum filozofie, istorie, geografie şi alte ştiinţe. Colecţiile speciale necesită un acces special şi aici e vorba de manuscrise şi carte veche unde cei care doresc să le consulte trebuie să completeze un formular special în care specifică de ce au nevoie şi prin care semnează un fel de angajament că nu vor publica sau nu înstrăinează informaţiile fără a anunţa deţinătorul, adică biblioteca.

Arhim. Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod

Biblioteca Sfântului Sinod are ca principale obiective sprijinirea activităţii culturale, misionare si ecumenice a Bisericii Ortodoxe Române, precum şi susţinerea procesului educativ si de cercetare din cadrul unităţilor de învăţământ, cu precădere de profil teologic.

Site-ul Bibliotecii Sfântului Sinod este http://bibsinod.ro

2 thoughts on “Biblioteca Sfântului Sinod

  1. Maaama da’ cate eforturi trebuie sa faci ca sa te inscrii la astia. Cereri cu taxa, cu buletine, cu rahat. Lol cica acces la sectiunea Contemporana, la restul trebuie cu recomandare de cercetare. Si doua zone de acces, membrii interni si membrii externi, primii-s teologi restul alti solicitanti.

    Daca vroiau o cladire elitista pai au reusit 😆 . Dar foarte bun articolul ca nici nu stiam ca exista, lol.

    ps: unde gasesc si eu un site in care scrie cum se face alfabetul asta liturgic? ma refer literele desenate crestin, cum sunt cele din headerul paginii.

  2. Mi se pare normal. Este vorba de lucrari de sute de ani. Vrei sa se duca orice aratare si sa-si scrie numele cu pixul pe ele? Unele sunt strict pentru cercetare, pentru masteranzi, doctoranzi atat la teologie cat si la limbi clasice sau filosofie. Interni nu se refera strict la teologi, cat la cei care au nevoie sa cerceteze lucrarile, nu de dragul de a le admira.

    Legat de rugamintea ta, chiar nu stiu. Nu mi-am pus niciodata intrebarea asta. Hai ca ma interesez si-ti zic. Dar sa stii ca impodobirea primei litere a unei fraze nu este folosita strict pentru cartile de cult. Chiar si unele scrisori domnesti au asa ceva.

    Aici sunt cateva chestii, dar google e mare, cauta „litere decorative”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *