Elaborarea noilor programe la disciplina Religie

Comisia de lucru a Patriarhiei Române pentru elaborarea noilor programe la disciplina Religie s-a întrunit, zilele acestea, la Centrul Social „Casa Spiridonia” din Capitală. Principalul aspect abordat a fost definitivarea programei la Religie pentru clasa 0, sau pregătitoare, care va fi introdusă începând cu anul şcolar 2012-2013.

Comisia de lucru a Patriarhiei Române încearcă să definitiveze programa de lucru pentru această clasă, cât şi pentru clasa a V-a şi a IX-a. Urmează ca pe întreg parcursul anului acesta Comisia să definitiveze şi să reia toate programele de predare a Religie în şcolile din România, încât anul viitor, în octombrie, să avem refăcută întreaga programă în conformitate cu noua lege a învăţământului.

Pr. Dr. Constantin Pătuleanu, Consilier în cadrul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române

Potrivit legii, în clasa pregătitoare sunt înscrişi copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar. Clasa pregătitoare se organizează în cadrul unităţilor de învăţământ preuni­ver­sitar cu personalitate juridică acreditate sau autorizate. Aceste clase pot funcţiona şi la grădiniţe.

Întâlnirea, convocată de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei, a reunit reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, dar şi specialişti în educaţie de la mai multe instituţii teologice din ţară.

5 thoughts on “Elaborarea noilor programe la disciplina Religie

 1. Asta cu clasa pregatitoare e o tampenie. Deci daca copiii sunt prosti, nu ai ce le face 😆 .

  Sistemul ieuroipean prevede gradinita 3-6 ani, 6 la clasa intai si gata. Prea multi bani la bugete. Si asa profesorii de grupe mici si gimnaziu de obicei au doar liceu, ala pedagogic si sunt prosti bata, chiar nu era nevoie de extra de clase sa munceasca si mai multi dobitoci.

  Materia religie optionala sub semnatura si biblia in scoli pe cand?

 2. Multumeste-i lu` Funeriu.

  Pe cand? Inca de la inceput e asa. Nu vrei sa faci, nu faci. La inceputul anului scolar faci o cerere la secretariatul scolii si aia e. Pentru cei minori (IX-XI) parintele sau tutorele trebuie sa faca cererea pentru a nu face religie. Cand e major, recte in a XII, poate alege el sa nu faca.

  Biblia in scoli? Banuiesc ca in biblioteca scolii se gaseste. Sau ar trebui, poate tine si de fonduri. Mai mult de un exemplar nu cred, dar toata lumea interesata are acces la o biblioteca judeteana sau la internet pentru formatul online sau pdf.

 3. Lasa aia, io vorbesc de optativa si scoaterea religiei din trunchiul comun, precum oferirea de alternative.

  Nu ie. Acolo-s carti dupa vremea lu’ tati dej si ceasca, dupa care gaura ca in democratie nu e fonduri aparent si oricum nu calca nimeni pe acolo. Nu-s nici la aia de stat, cel putin nu la metropolitana din Bucuresti.

  Biblie am eu deja, vreo 2 chiar, ce vroiam eu sa zic e sa se studieze in scoli. Vorbesc serios. Se vrea religie? Bun, scoateti biblia si invatam cu verset, nu ce scot popii si teologii din buzunar ca dati pe la biserica, protestantii sunt naspa, spalati-va pe maini sau dumnezeu se supara, etc.

  Iara pictarea de icoane la grupa mica mi se pare o substitutie de prost gust pentru educatie artistica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *