Leganda pelicanului

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, în cartea numită „Din Ierihon către Sion”, amintește vechea legendă a pelicanului. Se spune că, atunci când puișorii lui sunt înfometați, aprinși de sete sau vătămați de animale otravitoare, pelicanul își rănește coasta sa și îi adapă cu sângele său.

În cuibul unui pelican a intrat odinioară un șarpe veninos. Pelicanul nu era în cuib, erau numai puișorii singuri. Șarpele a inceput să muste si să bage veninul lui ucigător în toți puișorii. Când era aproape să-i înghită, s-a ivit și pelicanul. La zgomotul aripilor lui, șarpele a părăsit cuibul, fără să guste din pradă. Bietul pelican vede cu durere că puișorii lui sunt pe jumătate morți, fiind otrăviți de vrăjmașul șarpe. Fără să mai stea mult pe gânduri, el se hotărăște să-i scape cu orice preț. Și iată anume ce face: își găurește coasta lui cu ciocul și cu sângele său adapă pe toți puișorii care sunt amețiți de veninul șarpelui. Sângele lui curat are minunata putere să taie otrava șarpelui și, prin aceasta, puișorii lui se înviorează și scapă de moarte.

În colecția de „Legende”, renumitul Leonardo da Vinci amintește și el de vechea legendă a pelicanului.

Imaginea pelicanului jertfitor este folosită de scriitorul Shakespeare în opera „Hamlet”.

Simbolul folosit de Serviciul Irlandez de Transfuzii Sanguine este un pelican; alături de multe alte instituții, Facultatea de Medicină din Praga are și ea drept simbol un pelican.

Legenda pelicanului a fost preluată încă de prin secolul al II-lea de imnografii Bisericii Ortodoxe, aceștia văzând în ea o imagine deosebită a Jertfei răscumpărătoare a Mântuitorului.

4 thoughts on “Leganda pelicanului

 1. Legenda pelicanului a fost preluată încă de prin secolul al II-lea de imnografii Bisericii Ortodoxe, aceștia văzând în ea o imagine deosebită a Jertfei răscumpărătoare a Mântuitorului.

  Citation needed.

 2. Nu inteleg ce vrei …

  In cantarile Prohodului Domnului, cantat de credinciosi in Vinerea Mare, se pastreaza urmatoarea imagine deosebita a Mantuitorului (Starea a doua, strofa 44):

  „Ca un pelican, „Ca un pelican,
  Te-ai ranit in coasta Ta, Cuvinte; Impungandu-Te acum, Cuvinte,
  Si-ai dat viata l-ai Tai fii, care au murit, Inviezi pe fiii Tai, revarsandu-le
  Raspandind asupra lor izvoare vii.” Dintru coasta Ta, izvor mantuitor!”

  http://i41.tinypic.com/149oz0m.jpg

 3. Pai faptul ca sarpele a venit si „i-a otravit pe pui” care au fost salvati prin jerfa pelicanului, stopindu-i cu sangele lui … chiar nu ti se pare (metafori) un pasaj biblic? Sursa? Ce inseamna sursa? Faptul ca din sec II este folosit pelicanul ca simbol crestin? Pai si pestele este folosit, si paunul si mielul … ce sursa sa-ti dau? Faptul ca sunt folosite si acum nu este o dovada? Vezi biserici in mozaicul carora este desenat un pelican ce se jertfeste sau in ferestre precum ai vazut in link-ul dat de mine.

  Ea poate sa zica orice, nu inseamna ca si detine adevarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *