Sărbătorile lunii februarie

A doua lună a anului cuprinde sărbători importante, dar totodată, se face şi pomenirea unor sfinţi de seamă ai Bisericii Ortodoxe.

La 2 februarie Biserica prăznuieşte „Întâmpinarea Domnului”. A doua zi după acest Praznic Împărătesc, Biserica face pomenirea celor care au luat parte la acest eveniment, Dreptul Simeon şi Sfânta Proorociţă Ana.

În a 5-a zi a acestei luni, în calendarul bisericesc începe perioada Triodului.

La 18 februarie, în Sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea celor adormiţi în dreapta credinţă. Această pomenire generală a celor morţi poartă numele de „Moşii de iarnă”.

În a 26-a zi a lunii, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, creştinii ortodocşi lasă sec pentru Postul Sfintelor Paşti. Postul începe, anul acesta, pe 27 februarie şi se termină pe 15 aprilie.

Luna februarie se încheie cu pomenirea a doi sfinţi străromâni. La 29 februarie Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian Romanul şi Gherman din Dobrogea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat generalizarea cultului celor doi sfinţi în anul 1992, cu dată de prăznuire la 29 februarie, iar când nu sunt ani bisecţi, la 28 februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *