Macroeconomie pe înțelesul tuturor

La un moment dat, Bulă ajunge într-o mare criză financiară. Se gândi să meargă la vecinul lui evreu Ițic și să-i ceară 2 lei împrumut până la primăvară.

Ițic îl ascultă atent, apoi îi zise:
– Bine, îți dau 2 lei împrumut până la primavara, dar îmi lași toporul ca zălog și la primăvară îmi dai 4 lei înapoi, altfel nu ne învoim. E bine?

Mai de voie, mai de nevoie, într-un final Bulă se învoi. Lasă toporul ca zălog,luă banii și dă să plece. Însă Ițic îl strigă:
– Băi Bulă! Ia fi atent la mine, la ce m-am gândit. La primăvară știu că o să-ți fie greu să-mi dai înapoi cei 4 lei, întrucât iarna e lungă și grea, așa că știi ce? Ia dă tu acum 2 lei înapoi și la primăvară îți mai rămâne de dat 2 lei, ce zici, o să-ți fie mai ușor?

Bulă se gândi puțin și recunoscu în sinea lui că Ițic are dreptate și că este un
vecin adevărat, așa că se învoi, îi dădu înapoi cei 2 lei și plecă acasă ceva mai ușurat.

Însă pe drum tot calcula:
– Hmmm! Bani nu am, topor nu am, însă m-am ales cu o datorie de 2 lei și totuși nu a fost nimic în neregulă …

MORALA: Tot evreul Ițic ne dădu și nouă, României, împrumut de atâtea ori, numai că acum se numește FMI !

8 thoughts on “Macroeconomie pe înțelesul tuturor

  1. Dar, pana la urma, te-ai prins. Deci bravo. Unii inca nu s-au prins si cred ca FMI e un fond de binefacere, nu o afacere din care ei castiga.

  2. Dominique Strauss-Kahn was born in the wealthy Paris suburb of Neuilly-sur-Seine, Hauts-de-Seine. He is the son of lawyer Gilbert Strauss-Kahn, who specialised in tax law, and journalist Jacqueline Fellus. Strauss-Kahn’s father was born to an Alsatian Jewish father and Strauss-Kahn’s mother is from a Sephardic Jewish family in Tunisia.

    Si nu e singurul. Aproape toti cei din topul FMI sunt evrei. Am zis ca-i rau? Doar ziceam ca situatia este fix ca-n banc.

    Stiai ca doar Israel nu s-a imprumutat niciodata de la FMI?

  3. Vezi in ce companie selecta sta Itic? Si astia sunt aia de si-au asumat faptul ca-s evrei, dar cati nu zic nimic sau cati sunt influenti si nu stim nimic de ei? Oare cine e cel mai mare importator de pietre pretioase din Africa? O fi un roman? Sau austriac sau din Portugalia? Nu, poate e japonez sau australian, ce zici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *