Revoluții pornite pe Twitter și Facebook? Niciodată, doar o mare manipulare!

Niciodată, dar niciodată, Twitter și Facebook  nu au pornit revoluții precum cele din Algeria, Tunisia şi Egipt sau demonstrații populare precum Occupy Wall Street.

Cele două rețele de socializare nu i-au scos literalmente pe oameni afară din case trimiţându-i în piaţa publică. Nemulțumirile au facut-o. Și nu trebuie uitat faptul că rata de penetrare a internetului în țările cu „revoluții” este la același nivel în care era și în România `89, adică nu există.

Totuși, motivul menționării lor este simplu: se oferă un trigger celor ce urmăresc, din exterior, evenimentul. Acțiunea este legitimă acum, devine populară în ochii publici, iar interesele celor ce fac jocurile cad pe plan secund.

Cum nu mulți s-au prins, asta nu poate decât să le ajute pe cele două, dându-le o mai mare importanță și rol decât au. Valoarea lor pe bursă crește, devin și mai cunoscute pentru că toți își doresc să fie acolo unde sunt revoluționarii și se decide soarta popoarelor și a lumii. It’s a win-win situation. 

Dacă în „revoluțiile” din țările sărace este dovedit că nu pot avea un rol important din cauza inexistenței infrastructurii, dovada ineficienței lor se vede acolo unde cetățeanul mediu are acces permanent la internet. 

Nu trebuie uitat că doar o structură de informații bine organizată poate porni o revoltă. Nu este o noutate, mereu așa a fost. Mesajele oamenilor simpli nu pot porni o revoltă reală în spațiul real plecând de la cel virtual. Nici diversele asociații sau ONG-uri nu s-au descurcat mai bine încercând să facă asta.

În luna septembrie, la protestul anti-Catedrala Mântuirii Neamului nu venise nimeni.

La începul lunii octombrie s-au opus public construirii din fonduri publice a Catedralei Mântuirii Neamului, la invitaţia Asociaţiei Secular Umaniste, 20 de persoane.

Pe data de 15 octombrie a avut loc tentativa de „Occupy Bucharest”, după modelul de succes din Statele Unite, Occupy Wall Stree. A fost ocupat un petic de asfalt dintr-un parc central, iar aportul românesc la revoluţia globală a numărat, cu indulgenţă, doar 70 de indignaţi.

La începutul lunii ianuarie, plecând de pe internet, au început demonstrațiile în orașele țării. În toate au fost câteva zeci de persoane timp de 2 – 3 zile. O singură dată au fost 2.000 de persoane, în București, asta după ce au venit galeriile echipelor de fotbal, sindicaliștii, pensionarii, cadrele militare în rezervă, revoluționarii, simpatizanții partidelor politice și cei de pe internet. Astăzi, nicăieri în țară nu se mai protestează, exceptând Bucureștiul unde sunt în medie 50 de persoane/zi.

Toate cele enumerate mai sus (puține din numărul total de acțiuni pornite pe internet) au avut susținere masivă, de ordinul sutelor de mii, pe Twitter și Facebook.

Vineri, Gândul anunța că ACTA ar putea scoate în stradă peste 100.000 de români, dintre care aproape 35.000 în Capitală. Numărul era dat de persoanele care susţineau, pe Facebook sau pe alte platforme de socializare, că vor participa la proteste. Sâmbătă a fost prostestul. Aproximativ 300 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Facebook și Twitter sunt vax albina. Revoluțiile nu au loc pe internet sau la televizor, ele trebuie să fie live. Puteți citi în presă ce se întâmplă în Grecia, acolo nu e pe internet și nu se numără click-uri și like-uri.

Pe scurt: Twitter si Facebook au influența și puterea pe care o au și petițiile online în viața reală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *