Arhivele Secrete ale Vaticanului vor fi dezvăluite

O colecţie de 100 de documente, codice, pergamente, acte și registre păstrate în Arhivele Secrete ale Vaticanului, niciodată arătate publicului, vor fi expuse şi accesibile studiului şi publicului într-o expoziţie intitulată “Lux In Arcana”.

Expoziţia va fi organizată cu ocazia a celui de-al 4-lea Centenar al fondării Arhivelor Secrete ale Vaticanului şi scopul ei este de a explica şi descrie arhivele papale.

Arhivele Secrete ale Vaticanului constau în 85 de kilometri de documente care conţin valori istorice extraordinare, acoperind un timp între secolul al 8-lea şi secolul al 20-lea.

“Va fi pentru prima oară şi probabil singura dată în istorie când aceste documente părăsesc zidurile Cetăţii Vaticanului” se scrie pe websitul expoziţiei.

Scrierile oferă o privire în viaţa regelui Henry al VIII-lea, Martin Luther sau Galileo Galilei, printre mulţi alţii, spune cotidianul Daily Mail. Expoziţia conţine şi o scrisoare din secolul al 13-lea scrisă de nepotul lui Gingis Han, în care cere cinstire de la Papă, menţionează cotidianul Daily Telegraph. În scrisoare, datată în 1246, Marele Han Guyuk cere Papei Inocenţiu al IV-lea să călătorească în Asia Centrală în persoană pentru a “oferi cinstire şi omagiu hanului” ca un “act de ascultare”.

“Lux in Arcana” înseamnă “în Tainele Luminii” şi vrea să arate contribuţia acestor documente la istoria universală a umanităţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *