Brâncuşi – Sculptor creştin ortodox

Criticii de artă internaţionali au vorbit îndelung despre opera lui Brâncuşi, evidenţiind solul folcloric pe care se dezvoltă concepţia lui despre lume; puţini, însă, au recunoscut în ea resorturile profund creştin ortodoxe.

Cei interesaţi de o exegeză care recuperează dimensiunea ortodoxă a artei brâncuşiene pot consulta albumul „Brâncuşi. Sculptor creştin ortodox” în care sunt publicate o prelegere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o cronologie a vieţii sculptorului, precum şi o anexă cu fotografii, informează TRINITAS TV.

Aflăm din albumul apărut în anul 2007 la Editura TRINITAS a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei că Brâncuşi era îndrăgostit de muzica bisericească fiind cântăreţ de strană, că şi la Paris cânta în strana Catedralei ortodoxe româneşti, că ansamblul de la Târgu Jiu îşi pierde sensul dacă nu îl gândim împreună cu Biserica „Sfinţii Apostoli”, că partea superioară a faimoasei „Porţi a sărutului” sub care se cunună mulţi tineri astăzi este, de fapt, un sarcofag simbolizând moartea ca nuntă, şi multe alte aspecte în privinţa cărora, de multe ori, suntem total neştiutori.

Albumul va fi reeditat în perioada următoare la una din editurile Patriarhiei Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *