Biserica românească din baza militară din Kandahar

Sunt peste 10 ani de când România a trimis trupe în Afganistan şi s-a alăturat campaniei internaţionale de luptă împotriva terorismului şi a devenit una dintre cele mai active ţări în misiunea desfăşurată de NATO în Afganistan, dar Ziarul ”The Kansas City Star” a publicat un reportaj reliefând invidiile și micile bârfe care circulă în rândul soldaților americani la adresa colegilor lor din alte state. Potrivit atricolului, românii au ”dezgustătorul” obicei de a face plajă, vorbesc tare și râd, nu știu engleză, nu sunt bărbieriți, mănâncă toate fructele la masă (”Sunt ca lacustele, mananca toate fructele, nu lasa nimic!”) și mai au și propria biserică.

Militarii români au construit în baza militară din Kandahar o biserică românească, unde vin să se roage înainte să plece în misiuni. A fost proiectată de un american, dar construită de români în doar 45 de zile, în 2005. De atunci, mii de oameni i-au trecut pragul.

Militarii afgani şi români au ajuns să îşi respecte reciproc tradiţiile şi credinţa.

Preot român nu mai este din mai, dar în continuare se ţin slujbe aici. Atunci când se poate.

Un perete al bisericii aminteşte preţul de sânge plătit de armata română în cei zece ani de misiuni în Afganistan. Eroi ai armatei române, 20 la număr.

Această biserică ortodoxă este dovada libertății religioase într-un loc unde libertatea aproape a fost strangulată, comentează publicația americană.

TVRinfo.ro vă prezintă integral reportajele din seria „10 ANI ÎN AFGANISTAN”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *