Cărțile sunt precum hrana

Richard de Bury, episcop englez din secolul al XII-lea, vorbind despre cărți zicea: „Iată profesorii care ne instruiesc fără verigi, nici cătușe, fără cuvinte aspre, nici mânioase, fără să ceară daruri, nici parale! Dacă te apropii de ei, nu dorm; dacă-i întrebi, nu-ți ascund nimic; dacă nu-i prețuiești, nu se plâng niciodată; dacă ești ignorant, nu pot să te ia în batjocură.”

Dar cărțile duhovnicești sunt precum hrana, unele fiind potrivite celor începători, iar altele fiind indicate celor mai întăriți.

Fiecare dintre noi trebuie să înceapă cu lectura cărților patristice elementare, precum spune Sfântul Varsanufie din Gaza, către un ucenic. Acesta din urmă i-a spus bătrânului: „Am cărți de dogmatică și, când le citesc, simt că mintea mea se ridică din gândurile patimașe la contemplarea dogmelor.” Aflând acest lucru, bătrânului i-a spus: „N-aș vrea să-ți ocupi mintea cu astfel de cărți, pentru ca ele ridică mintea pe înălțimi; ci este mai bine să cercetezi cuvintele Bătrânilor, care și-au smerit cugetul prin cele de jos. Am spus acestea nu pentru a micșora importanța cărților dogmatice, ci numai pentru a te sfătui, spunându-ți că hrana e diferită.”

Mai mult, nu trebuie uitat faptul că rugăciunea este superioară oricărei lecturi, drept pentru care, niciodată lectura nu trebuie să ocupe și timpul închinat rugăciunii.

P.S.: Pe tocmeli.ro, la anunțuri cărți, se găsește Biblia Ortodoxă din anul 1975. Este una dintre cele patru ediții  (1968, 1975, 1982, 1988) tipărită de Editura și Tipografia Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă din București în timpul arhipăstoririi Patriarhul Justinian Marina (1948-1977) și având un tiraj de 100.000 de exemplare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *