Marșul normalității

Am văzut ieri, după mulți ani, un preot mergând pe stradă așa cum îi vedeam pe toți preoții atunci când eram mic … cu privirea înainte, chipul senin, fără barbă, poate 60 de ani, în reverendă neagră, pălarie gri pe cap, servietă în mână. După ce a traversat s-a oprit în stația de autobuz. Ceilalți oameni, uimți probabil, au intrat în vorbă cu părintele.

Surpriza a fost și mai mare pentru că se întâmpla în Constanța pe la orele 18. Poate în orașele mici un preot mergând pe jos nu pare o creatură mitologică, dar pentru un oraș mare precum Constanța este o minune.

Toată experiența mi-a plăcut. Poate și pentru că mi-a amintit de copilărie. În blocul meu stătea unul dintre preoții ce slujeau la biserica din cartier. Mereu când îl vedeam venind de la biserică alergam cu toții să-l salutăm și să primim o binecuvântare.*

Chiar și mai târziu, adolescenți fiind, ne cenzuram vocabularul de cum îl vedeam pe părinte în capătul străzii.

În ultimii ani am văzut preoți doar urcând sau coborând de la volan. Culmea, și în mediul rural este la fel. Ocazional, nemaistând atât pe afară, l-am văzut totuși pe părintele din cartier mergând spre biserică.

Oare de ce preoții nu mai merg pe jos spre biserică și de la ea spre casă? Cum ajungi altfel să-ți cunoști turma dacă nu ești în mijlocul ei?

Și încă un exemplu. Să tot fie cinci ani de când a fost întronizat Preasfințitul Visarion ca episcop al Tulcii și vreau să spun că an de an, în perioada verii, îl văd mergând seara prin oraș, mereu însoțit de către cineva. Ultima dată se opriseră în fața sinagogii. Câți dintre voi (cei din alte orașe) v-ați văzut episcopul? Firește, exceptând marile sărbători, dacă și acolo.

Plus, dacă mi se permite un sfat, poate ar trebui mulți preoți să recitească Popa Tanda de Ioan Slavici.

_________________________
* era o mângâiere pe cap al cărui sens nu-l înțelegeam, dar o căutam. mintea noastră de 10 ani ne spunea că ni se trimite ceva de la Dumnezeu prin ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *